
Erik Refner/Ritzau Scanpix
”Medierne er trådt ind i en ny tid, hvor I journalister er blevet mål for ekstremister. Det stiller store krav til sikkerheden. Og der har medierne en udfordring, uanset om man bringer Muhammed-tegninger eller ej.”
Sådan lyder vurderingen fra Jakob Scharf, som var PET-chef fra 2007 til 2013. Han var blandt andet chef for PET under den såkaldte ”tunesersag”, hvor tre mænd blev anholdt for terrorplaner mod Muhammed-tegner Kurt Westergaard. I dag er han direktør i efterretnings- og sikkerhedsfirmaet Certa.
Jakob Scharf har fulgt debatten den seneste uge om, hvorvidt danske medier bør bringe de to Muhammed-tegninger, som skolelærer Samuel Paty angiveligt blev dræbt for at have brugt i undervisningen.
Muhammed-tegninger behøver ikke betyde noget for terrortruslen
Han mener, der er brug for at nuancere debatten.
”Man kan få indtryk af, at der sidder terrorister klar til, at et dansk medie bringer Muhammed-tegninger. Men det afhænger fuldstændigt af situationen. Sidder der nogen klar, som leder efter et mål eller en sag?”
”Man kan sagtens forestille sig, at et medie vælger at bringe Muhammed-tegninger, uden at det får nogen betydning for terrortruslen,” tilføjer han.
Da Jakob Scharf selv var PET-chef under Muhammed-krisen, kom terrortruslen først efter ”tunesersagen”. Da tre mænd blev anholdt, bragte en række danske medier Muhammed-tegninger i sympati. Det udløste en anden bølge.
”Så ændrede terrorbilledet sig. Al-Qaeda var under pres og ledte efter en folkelig sag. Den fandt de her. De udpegede Danmark som terrormål, og det forandrede alt,” siger Jakob Scharf.
Medierne kan stirre sig blinde på Muhammed-tegninger
Jakob Scharf ser en risiko for, at medierne stirrer sig blinde på Muhammed-tegningerne. Men der er brug for en bredere debat om mediearbejderes sikkerhed. Den er nemlig mere truet end nogensinde før, vurderer han.
”Man er nødt til at tænke over, hvordan man beskytter sine medarbejdere. Det gælder, uanset om man bringer Muhammed-tegninger eller ej. Journalister i dag kan være mål for kidnapninger og terror – fordi de kommer fra et bestemt land, fra et bestemt medie, eller bare fordi de er journalister,” siger den tidligere PET-chef.
Han understreger, at det ikke betyder, at alle mediehuse skal have sikkerhedsforanstaltninger på linje med JP/Politikens Hus. Men sikkerhed skal være et hensyn i alle beslutninger, medier træffer. Også de redaktionelle.
”Det betyder ikke, at man skal undlade at gøre det, man mener er rigtigt, men man skal være bevidst om de mulige konsekvenser og være klar til at træffe de nødvendige foranstaltninger,” siger Jakob Scharf.
Pas på freelancerne
Jakob Scharf opfordrer især til, at medierne tænker mere over at sikre freelancere.
”Medarbejdernes sikkerhed er arbejdsgiverens ansvar. Man kan ikke skubbe ansvaret over på myndighederne eller PET. Det giver nogle udfordringer, især når medierne bruger freelancere. De har sikkerhedsmæssigt været meget overladt til sig selv,” siger Jakob Scharf.
Han understreger, at sikkerhed ikke skal være det eneste parameter. Derfor kan medierne sagtens beslutte at bringe en Muhammed-tegning eller sende en freelancer til et farligt sted.
”Men sikkerhedsmæssige aspekter må indgå i alle beslutninger. Hvis en beslutning indebærer en risiko, så må man gøre, hvad man kan for at beskytte sin virksomhed og sine medarbejdere bedst muligt for at reducere den risiko,” anbefaler Jakob Scharf.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.