Boris Johnson vil sætte en stopper for ”kujonagtige angreb” på journalister

Premierminister Boris Johnson og den britiske regering øger beskyttelsen af journalister, fordi de udgør kernen i demokratiet

Britiske journalister bliver alt for ofte udsat for trusler, vold og chikane. Sidste år viste en undersøgelse, at mere end halvdelen af journalisterne havde oplevet chikane online. En fjerdedel var blevet angrebet eller chikaneret fysisk.

Men nu har regeringen sammen med et bredt politisk flertal vedtaget en handleplan, der blandt andet gør det nemmere for britiske journalister at anmelde trusler og vold til politiet.

”De kujonagtige angreb på journalister, der bare passer deres arbejde, kan ikke fortsætte,” siger premierminister Boris Johnson til Press Gazette i anledning af handleplanen.

Ifølge Boris Johnson er initiativet vigtigt, fordi ytringsfrihed og pressefrihed er selve kernen i det britiske demokrati.

”Den her handleplan er bare begyndelsen på vores arbejde for at beskytte de mennesker, der holder offentligheden orienteret. Vi forsvarer dem, der er med til at stille regeringen til regnskab,” lyder det fra Boris Johnson.

Politiet skal stille med kontaktpersoner

Handleplanen skal beskytte både fastansatte og freelancere.

Der er blandet andet krav om, at sociale medier skal slå hårdere ned på misbrug online, og anklagemyndigheden skal sikre, at trusler mod journalister bliver bragt for domstolene.

I hver politikreds vil der blive udpeget en kontaktperson, som journalister kan henvende sig til med anmeldelser.

Undersøgelser viser, at det især er kvinder og minoriteter, der er i farezonen for at blive angrebet og udsat for vold, blandt andet slag, trusler med knive, voldtægt og dødstrusler, oplyser regeringen.

Planen bliver hilst velkommen af det internationale journalistforbund IFJ og journalistforbundet i Storbritannien og Irland (NUJ).

0 Kommentarer

Læs også

Boris Johnson vil sætte en stopper for ”kujonagtige angreb” på journalister

Boris Johnson vil sætte en stopper for ”kujonagtige angreb” på journalister

09. MARTS 2021