Journalist truet med druknedød i gylletank: Mandag kører retssagen

”Hans kommentar har betydet, at jeg har fået hemmelig adresse,” siger lokaljournalist Chili Djurhuus. Nu skal hun møde manden bag kommentaren i retten

Da Chili Djurhuus i juleferien var nordpå med sin kæreste, mærkede hun det gibbe i sig. På en gåtur passerede de en gylletank, og det vakte minder.

I februar sidste år dækkede hun den såkaldte barnekistesag, hvor Stram Kurs demonstrerede ved en barnekiste i København. Som konsekvens af dækningen blev hun hængt ud på Stram Kurs’ Facebook-side, og hadefulde beskeder fyldte hurtigt både kommentarspor og Chili Djurhuus’ indbakke.

To kommentarer havde særlig voldsom karakter og blev af Chili Djurhuus opfattet som deciderede dødstrusler. Hun har derfor meldt dem til politiet. Den ene kommentar indikerer, at hun skal smides i en køleboks, og at der skal hældes tændvæske ud over hende.

Den anden lyder: ”Føj for en klam so. Smid hende i en gylletank og lad hende drukne.”

”Det sidder i mit system. Det er jo en modbydelig død,” siger Chili Djurhuus som forklaring på, hvorfor netop gylletanken nordpå fik kroppen til at reagere.

Hemmelig adresse og frygt for hætteklædte mænd

På mandag skal hun møde personen bag gylletank-kommentaren ved retten i Næstved. Her skal det afgøres, om der er tale om en strafbar trussel.

”Jeg vil gerne se ham i øjnene og fortælle ham, at hans kommentar har betydet, at jeg har fået hemmelig adresse. Og at jeg i en periode efterfølgende kiggede mig over skulderen efter hætteklædte mænd, der ville smide mig i en gylletank,” siger Chili Djurhuus.

”Man kan jo ikke vide, om den vrede, der kommer til udtryk i en sådan tråd, er reel, eller i det her tilfælde bare en vred mand, der skal have afløb for noget vrede.”

I forhold til kommentaren om køleboksen og tændvæsken har politiet endnu ikke rejst sigtelse, men er i gang med efterforskningen. 

Nægter at lade journalistikken blive påvirket

Selv om de hadefulde kommentarer har sat sig i Chili Djurhuus, er hun særdeles opsat på ikke at lade det få betydning for hendes journalistik.

”Hvis journalister holder op med at dække forskellige emner af frygt – for eksempel for den ekstreme højrefløj – så mister vi jo den fjerde søjle i vores demokrati,” siger hun og tilføjer, at hun er spændt på mandagens retssag:

”Jeg håber, der falder en dom til fordel for mig og journaliststanden og andre folk, der bliver udsat for dødstrusler på sociale medier. Man kan være uenige med os, men man skal ikke true os på livet. Heller ikke på skrift,” siger hun.

Og så har hun en lille drøm om, at en dom i hendes favør kan få fremtidig betydning.

”Det kan forhåbentligt få nogle folk, der overvejer at skrive sådan nogle ting, til lige at trække vejret en gang mere og tænke: ’Det er ikke det værd. Jeg kan ikke overskue at blive sigtet for det her’.”

I forbindelse med kommentarerne om Chili Djurhuus på Stram Kurs’ Facebook-side lød det fra partiets leder, Rasmus Paludan, at Stram Kurs ”tager afstand fra trusler om vold og opfordringer til vold”. De to politianmeldte kommentarer var derfor efter hans mening over grænsen. Men:

”Enhver lovlig ytring om hende er i øvrigt acceptabel, da hun er en kendt producent af fake news,” tilføjede han.

0 Kommentarer

Læs også

Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting” 1

Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting”

04. JUNI 2020
<span class=Paludan om trusler mod journalist: Helt uacceptabelt">

Paludan om trusler mod journalist: Helt uacceptabelt

12. MARTS 2020
Digital chikane plager mediebranchen – og truer demokratiet

Digital chikane plager mediebranchen – og truer demokratiet

22. DECEMBER 2020
DJ vil se på at gøre chikane ulovligt uden at ramme ytringsfriheden

DJ vil se på at gøre chikane ulovligt uden at ramme ytringsfriheden

13. JANUAR 2021
data_usage
chevron_left
chevron_right