I denne uge udkom Puk Damsgårds bog ’Ser du månen, Daniel’ om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der sidste år blev frigivet efter 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat.
Ifølge Dansk Journalistforbund er det i stigende grad freelancere eller løst tilknyttede medarbejdere, som medierne sender ud til krigs- og katastrofeområder. Derfor har DJ’s forretningsudvalg besluttet af afsætte en pulje på 25.000 kroner årligt til sikkerhedsmæssig uddannelse af freelancere, der arbejder i den type områder.
Der er i første omgang tale om et pilotprojekt, som kører frem til udgangen af 2016, fortæller Sus Falch, formand for Freelancegruppen og medlem af DJ’s hovedbestyrelse:
»Vi anbefaler aldrig, at man som freelancer eller selvstændig rejser ud i verden til krigs- og katastrofeområder uden at være uddannet til det. Men som det er nu, oplever vi, at det ofte er op til freelanceren selv at sikre sig. Det, mener vi ikke, er i orden. Derfor vil vi gerne være med til at sikre, at flere får de her kurser,« siger hun.
Kan dække en tredjedel af udgifterne
Konkret vil freelancere og selvstændige kunne søge om tilskud til de såkaldte HEAT-sikkerhedskurser, som blandt andet Dansk Flygtningehjælp og Guardian Security Risk Management udbyder.
HEAT står for Hostile Environment Awerness Training, og Journalisten har tidligere rapporteret fra et af kurserne. Du kan læs reportagen her.
Kurset koster 15.000 kroner, og man vil kunne søge om 5.000 kroner til det fra DJ’s nye pulje. Derudover vil medlemmer af Freelancegruppen og Pressefotografforbundet kunne få 5.000 kr. fra deres specialgruppe, mens de sidste 5.000 er for egen regning.
»Vi er med til at sætte fokus på vigtigheden af de her kurser ved at gå ind og være med til at finansiere dem. Arbejdsgiverne ved godt, det er vigtigt, for de uddanner jo deres egne fastansatte. Men nogle af dem lukker øjnene for det, når det kommer til freelancere. Dér vil vi gerne påvirke dem. De må påtage sig et større ansvar, når de aftager artikler fra den type områder,« siger Sus Falch
Kun få kan få glæde af pengene
Ifølge freelancegruppens formand er den nye pulje ét af flere punkter i DJ’s indsats for at sikre, rådgive og vejlede medlemmer i bedre sikkerhed i krigs- og katastrofeområder.
Men kan arbejdsgiverne ikke bare læne sig tilbage og slippe for at betale, når DJ nu gør det?
»Nej, for i forhold til, hvor mange der rejser ud, er det jo ganske få, der kan få glæde af de her penge. Det kan du jo også se på beløbet,« siger Sus Falch.
25.000 kroner svarer til, at kun fem freelancere kan komme på kursus om året…
»Ja, det er rigtigt. Men det er jo en forsøgspulje. Og når det er et forsøg, så sender man ikke bare 500 af sted til at begynde med. Man sender en mindre gruppe, og så evaluerer man på det bagefter. Det her skal jo være med til at afdække, hvordan man gør det bedst,« siger Sus Falch.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.