’Detektor’ plejer at faktatjekke politikerne – nu faktatjekker Nye Borgerlige medierne

’Reflektor’ – et mediekritisk YouTube-program fra Nye Borgerlige – har fået DR til at rette artikel om ligestilling. ”Vi får lov til at smage vores egen medicin,” siger DR-redaktør

Logoet ligner det røde og sorte DR1-logo, og navnet rimer på Detektor. Men ’Reflektor’ er ikke et DR-program. I ’Reflektor’ tager partiet Nye Borgerlige medierne under kritisk eftersyn inspireret af faktatjekkerne på DR-programmet ’Detektor’.

”Vi laver en omvendt ’Detektor’, nemlig ’Reflektor’, ligesom i et spejl,” siger Rasmus Ulstrup, vært på programmet og politisk konsulent i Nye Borgerlige.

Tonen i ’Reflektor’ er satirisk og tempoet hurtigt. Målet er at ramme YouTube-segmentet.

”Unge mennesker vil ikke se på en halvgammel sur mand, der sidder og er helt alvorlig,” forklarer Rasmus Ulstrup.

To rettelser om ligestilling

Det første program handlede om en artikel på dr.dk om feminisme og ligestilling, som Rasmus Ulstrup havde bemærket blev diskuteret på sociale medier.

”Det var mennesker, som var uforstående over for det, som DR havde skrevet, og de ønskede et svar. Men almindelige mennesker på gaden har måske ikke ressourcerne til at konfrontere en så stor organisation som DR. Det er vi ikke bange for,” siger han.

’Reflektors’ kritik førte til, at DR har rettet to steder i artiklen.
Der var for eksempel ikke belæg for at sige, at kvinder med lederambitioner har statistikken imod sig. Argumentet i artiklen var, at kun hver tredje kvinde er leder.

”Det svarer til at sige, at det som mand er sværere at blive sygeplejerske, fordi flere kvinder er sygeplejersker. Det holder jo ingen steder,” siger Rasmus Ulstrup i programmet.

Formuleringen har DR ændret til: ’Hvis du er kvinde og leder, så er du ikke en del af flertallet i erhvervslivets top.’

DR har også lavet en lille præcisering i en mellemrubrik, så et udsagn om, at ’Få kvinder i toppen koster på bundlinjen’ nu lyder: ’Få kvinder i toppen kan koste på bundlinjen’.

Alle faktatjekker

Søren Bygbjerg, redaktionsleder i DR Ung Digital og redaktør for dr.dk/historie, synes, det er ”glimrende”, at DR bliver faktatjekket af ’Reflektor’.
”Vi får lov til at smage vores egen medicin, og så må vi æde den. Vi vil altid gerne blive bedre og mere præcise, og hvis vi laver fejl eller upræcisheder, vil vi gerne gøres opmærksom på det. Om det er et politisk parti med en video, eksperter eller helt almindelige læsere er lige meget, vi vil bare gerne have det at vide,” siger Søren Bygbjerg,

Han mener, ’Reflektor’ er et eksempel på, at alle efterhånden faktatjekker hinanden.

”Det er ikke længere kun etablerede medier, der har monopol på det. Jeg hilser det velkommen,” forklarer Søren Bygbjerg.

Men brugerne skal være opmærksomme på, hvem afsenderen er.

”Er det fra DR’s ’Detektor’, kan man stole på det med ro i sindet. Og hvis det kommer fra et politisk parti, kan tingene være fremstillet ret biased, men gad vide, om ikke folk godt kan se det,” siger Søren Bygbjerg.

Når de i så stor grad pakker kommunikation ind i journalistiske greb, kan det så ikke skabe en forvirring om, hvad det egentlig er?

”Jeg havde ikke svært ved at se, hvem der var afsender på det, og at det ikke var et DR-program. De bruger bare nogle velkendte formater, der klinger i brugernes ører. Og så er der en lille humoristisk twist ved at tage det DR-format og bruge det på os selv,” forklarer Søren Bygbjerg.

Hele medieverdenen skal under lup

Søren Bygbjerg forventer flere programmer fra Nye Borgerlige, hvor særligt Danmarks Radio kommer en tur på grillen. Men faktisk er det ikke planen, at ’Reflektor’ kun skal sætte kritisk lys på DR, forklarer Rasmus Ulstrup.

Det kunne lige så godt være andre medier.

”Der er mange vinkler og fremstillinger i medier, som man kan stille sig undrende over for,” siger Rasmus Ulstrup.

Kunne I finde på at lave et program, hvor Nye Borgerlige er den ene part?

”Det er ikke noget, vi har talt om, men jeg tror ikke, det ville være fedt, for vi ville bare komme til at fremstå som dårlige tabere. Hvis der er noget, vi er vrede over, kan vores politikere bare tage debatten selv,” fortæller han.

På en uge har den første udgave af ’Reflektor’ fået 8.000 visninger på YouTube, hvilket Rasmus Ulstrup betegner som ”en relativt stor succes”.

9 Kommentarer

Jan Hillers
2. SEPTEMBER 2020
DETEKTOR undersøger i dag ikke dybt nok. Da de skulle undersøge noget om radiofrekvent stråling (5G f.eks.) benyttede de to eksperter, som ingen med indsigt i problematikkerne anser for uvildige eksperter - selvom de godt nok benyttes af Sundhedsstyrelsen.
Det havde ikke taget lang tid at opdage dette.

Om REFLEKTOR kan og vil andet end at drille, må tiden vise. Men næppe.
Bjarne Jørgensen
2. SEPTEMBER 2020
Har NB virkelig ressourcer nok til at faktatjekke DR/Danmarx Ramadanradio? Eller bliver der bare ridset lidt i lakken?
Bent Dahl Jensen
27. AUGUST 2020
Det er altid godt med korrekte faktuelle oplysninger. Men Nye Borgerliges initiativ mister troværdighed, når det tilsyneladende afstår fra at faktatjekke fx udtalelser fra partiets egne folketingsmedlemmer.
Martin
27. AUGUST 2020
"Er det fra DR’s ’Detektor’, kan man stole på det med ro i sindet."

Yes, kommende fra en instans som er politisk ræverød...flot!!!
Thomas Rimmer Larsen
27. AUGUST 2020
"Er det fra DR’s ’Detektor’, kan man stole på det med ro i sindet."

Dette statement fra en DR-redaktør understreger bare vigtigheden af altid at tvivle på alt, der kommer fra DR - der altså også har en bestyrelsesformand, der har udtalt, at DR formidler den objektive sandhed.

Den ringe selvforståelse i DR bevirker utvivlsomt, at mængden af ensidighed og blinde vinkler stiger. Vi har nemlig alle - også journalister i DR - et bias, og det er kun ved erkendelsen af det bias, at man stræbe imod en vis objektivitet. Men det er vist tydeligt, at bl.a. Søren Bygbjerg render rundt og tror, at han er helt befriet for bias.

Flere