Konen kunne ikke kende ham – men du kan se hans ægte blik

Hovedkilden i DR-dokumentar om udbytteskat er så godt anonymiseret, at hans egen kone ikke kunne genkende ham. Den specialdesignede silikonemaske sikrede kildens anonymitet i programmet samtidig med at man kan se hans jagede blik, siger instruktøren bag dokumentaren

I aften sender DR1 dokumentaren ’Mændene, der plyndrede Europa’. Dokumentaren handler om fusk med udbytteskat i Europa for 410 milliarder kroner.

En af dokumentarens hovedkilder er den tidligere tyske topadvokat med dæknavnet Benjamin Frey, der iført en specialdesignet silikonemaske fortæller om sin rolle i svindelaffæren.

Instruktør på dokumentaren Mads Ellesøe siger, at silikonemasken har givet advokaten et helt andet udseende. Han er positivt overrasket over, hvor godt maskeringen faktisk fungerer.

”Jeg er glad for, at man i hans blik stadig kan fornemme, at han er en mand, der mener det. Man kan mærke mennesket bag masken,” siger Mads Ellesøe.

Man kan se hans jagede blik

Almindeligvis bliver kilder i tv-dokumentarer anonymiseret, ved at de for eksempel bliver filmet sløret, bagfra eller i dæmpet belysning. Men derved fjerner man noget af det menneskelige ved kilderne, deres ansigtsudtryk eller stemmeføring, siger Mads Ellesøe.

”Det menneskelige ved advokatens fortælling løftes af, at man kan se hans jagede blik,” siger Mads Ellesøe.

Det var en betingelse fra Benjamins Freys side, at han skulle anonymiseres. Tyske ARD foreslog at bruge et trick fra det amerikanske tv-program '60 Minutes'. Her interviewede man sidste år en FBI-agent, der havde infiltreret Al-Qaeda.

”Da jeg så maskeringen i '60 Minutes', kunne jeg se, at det fungerede chokerende godt,” husker Mads Ellesøe.

Konen kunne ikke kende ham

Det tog tre-fire timer at lægge silikone-masken på Benjamin Freys ansigt.

”Da masken var blevet lagt på, tog han en selfie og sendte billedet til konen og spurgte: Kender du denne mand? Hun svarede nej. Og så gav han go til, at vi lavede interviewet,” siger Mads Ellesøe.

Benjamin Freys stemme er også blevet ændret, så han ikke kan genkendes.

”Tyskerne ønskede i første omgang, at en skuespiller skulle dubbe, hvad han sagde,” siger Mads Ellesøe.

Det er nemlig meget almindeligt at dubbe på tysk tv, hvor en anden person lægger stemme til.

”Men det var vi meget imod i DR, fordi vi ville miste den sidste rest af hans personlighed, hvis han både havde falsk ansigt og falsk stemme,” fortæller Mads Ellesøe.

I stedet blev hans stemme pitchet, så han fik et andet toneleje.

”Det er gjort så godt, at man næsten ikke bemærker, at stemmen er pitchet,” mener Mads Ellesøe.

For dyrt til hurtige nyhedshistorier

Mads Ellesøe siger, at hvis andre tv-folk ønsker at maskere anonyme kilder, skal de vide, at det koster en del penge, og det tager flere timer at lægge silikonemasken.

”Det er ikke en metode, der egner sig til en hurtig nyhedshistorie med en bilsælger, der ønsker at være anonym,” siger han.

Desuden er det vigtigt, at seerne bliver gjort klart, at kilden optræder med maske.

”Det er vigtigt for troværdigheden, at man fortæller, at man har ændret ved udseendet.”

0 Kommentarer