
Kim Agersten og Sophia Juliane Lydolph (begge Ritzau Scanpix)
”Vi er dybt bekymrede over beslutningen om at lukke dokumentarprojektet. Vi oplever det som et angreb på det allerhelligste, vi har: Vores redaktionelle frihed og vores troværdighed.”
Sådan lyder indledningen på en mail til ledelsen på TV 2, som 155 journalister indtil videre har underskrevet.
Brevet, som Journalisten er i besiddelse af, er blevet sendt til ledelsen lidt efter klokken 9.30 her til morgen, i kølvandet på at TV 2 i går annoncerede, at den omdiskuterede dokumentar om #MeToo alligevel ikke bliver til noget. Ledelsen har valgt at droppe dokumentaren, fordi den primært kom til at omhandle forhold på TV 2.
Det var aldrig meningen, at det skulle være tilfældet, og det vil være utroværdigt at undersøge sig selv, lød begrundelsen for lukningen af dokumentaren i går fra nyhedschef Jacob Kwon.
Det er underskriverne af mailen fra medarbejderne dog dybt uenige i:
”I fire måneder har vores kolleger arbejdet på et vigtigt indspark i #MeToo-debatten. Denne gang handler det om os selv. Det er naturligvis kompliceret og svært, men det er også et stærkt publicistisk statement,” står der i mailen.
”Den kritiske og undersøgende journalistik blomstrer på TV 2. Det er afgørende for troværdigheden bag den journalistik, at vi kan være kritiske over for alle, også vores egne,” fortsættes der.
Letkøbt argument
I mailen bliver ledelsens argument om, at TV 2 ikke at bør undersøge sig selv, kaldt ”letkøbt”:
”Det, at vi går kritisk til os selv, udelukker jo ikke, at andre medier kan undersøge TV 2 yderligere.”
”Der er heller intet habilitetetsproblem. Det har kollegerne over de seneste måneder netop bevist. De er gået lige så kritisk til os selv som til alle andre. At der i denne sag er personer, der har magt til at trække stikket på projektet, og som samtidig ikke bryder sig om udfaldet af researchen, er en anden sag. Men det er den beslutning, som skader vores troværdighed.”
Hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten udtalte i går til tv2.dk, at ledelsen på kanalen har truffet den rigtige beslutning ved at droppe dokumentaren.
”Vi har en dokumentar-redaktion, der vinder priser og nomineringer for deres ihærdige journalistik. Den troværdighed skal ikke ødelægges af en intern dokumentar, der aldrig vil kunne fremstå troværdig hos seerne,” sagde han.
Men også den udtalelse møder kritik fra underskriverne af mailen til ledelsen:
”Det virker, som om at Lennart Sten føler, at han skal beskytte dokumentarredaktionen mod sig selv. Vi er dog sikre på, at dokumentarredaktionen er fuldt ud i stand til at tage vare på sig selv og sikre, at dens journalistik fremstår kritisk og troværdig. At den er parat til at bevæge sig derud, hvor det kan gøre ondt, er ikke udtryk for dårlig dømmekraft, men for en stærk publicistisk ånd på TV 2.”
”Det er den ånd, vi ønsker at forsvare med dette brev,” står der, inden brevet afsluttes med ordene ’med ønsket om dialog’.
Nyhedschef: Mange bakker op
Men nyhedschef Jacob Kwon mener, det ville skade TV 2’s troværdighed mere, hvis man ikke havde lagt dokumentaren ned.
”Vi er på ingen måde ude på at fortie eller undertrykke noget som helst,” understreger han.
”Jeg synes, det er helt i orden, at medarbejderne udtrykker uenighed i beslutningen. Jeg har helt fra start vidst, at den beslutning ville dele vandene. Jeg er overbevist om, at uanset hvilken beslutning vi havde truffet, så havde nogen været uenige. Det skal vi kunne rumme,” fortsætter Jacob Kwon.
Han peger på, at der også er mange i TV 2, som bakker op om beslutningen, blandt andre hovedtillidsmanden.
”Uden at forklejne de 155, der har underskrevet, så skal man også huske, at vi er 650 medarbejdere i nyhedsafdelingen. Mange mener, at det er den rigtige beslutning,” siger Jacob Kwon.
Oprør fra dokumentarredaktionen
Det er ikke kun underskriverne af brevet, der er utilfredse med ledelsen på TV 2 i forbindelse med beslutningen om at lægge dokumentaren ned.
I går aftes sendte dokumentarcheferne på TV 2, Troels Jørgensen og Michael Nørgaard, en mail til nyhedsledelsen og husets øvrige medarbejdere med kras kritik af beslutningen.
”Vi mener ikke, at vi som en bred kanal – den største og mest sete i Danmark, som Kwon skriver – kan ignorere vores egen rolle i #MeToo. TV 2 Nyhederne er med nyhedschefens egne ord ”epicenteret i epicenteret” for #MeToo i Danmark. Vi er publicister, og vi skal fortælle historier, der er væsentlige for danskerne og det danske samfund. Også når det omhandler os selv,” skriver de to dokumentarchefer i mailen, som Journalisten er i besiddelse af.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.