
Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2. Foto: Per Arnesen/TV 2
Det ”skader TV 2’s troværdighed” og er ”et angreb på det allerhelligste”.
Kritikken er hård fra medarbejdere og chefer i TV 2. Men den kommer ikke som en overraskelse for nyhedschef Jacob Kwon.
Efter at ledelsen har valgt at droppe en dokumentar om #MeToo og seksuelle krænkelser, har der været massiv intern kritik af beslutningen.
Dokumentaren kom til at handle for meget om TV 2, og det er utroværdigt at undersøge sig selv, forklarer nyhedschef Jacob Kwon.
Men dokumentarafdelingens to chefer Troels Jørgensen og Michael Nørgaard sendte i går en mail til alle medarbejdere, hvor de kritiserede ledelsen.
Og i dag har 155 medarbejdere fra nyhedsafdelingen sendt et fælles brev til ledelsen, hvor de bakker op om kritikken.
”I fire måneder har vores kolleger arbejdet på et vigtigt indspark i #MeToo-debatten. Denne gang handler det om os selv. Det er naturligvis kompliceret og svært, men det er også et stærkt publicistisk statement,” skriver medarbejderne.
”Vi oplever det som et angreb på det allerhelligste, vi har: Vores redaktionelle frihed og vores troværdighed,” fortsætter de.
Dokumentar ville skade troværdigheden endnu mere
Jacob Kwon havde forventet kritik fra dokumentarafdelingen.
”Jeg har stor forståelse for, at de synes, beslutningen er forkert. Det ville næsten overraske mig, hvis de ikke gjorde, for det er deres folk, der har arbejdet på projektet i lang tid,” siger han.
I mailen fra dokumentarcheferne Troels Jørgensen og Michael Nørgaard lyder det, at beslutningen skader TV 2’s troværdighed.
Men Jacob Kwon mener, det ville skade TV 2’s troværdighed endnu mere, hvis dokumentaren blev sendt.
”Det er min vurdering, at det ville skade vores troværdighed endnu mere, hvis vi undersøgte os selv. Den ville blive opfattet som et partsindlæg, hvor nogle ville beskylde os for at være for hårde eller bløde, eller måske ligefrem være ude på hævn,” siger han.
”Mange mener, det er den rigtige beslutning”
Kritikken fra de 155 medarbejdere overrasker heller ikke nyhedschefen.
”Jeg synes, det er helt i orden, at medarbejderne udtrykker uenighed i beslutningen. Jeg har helt fra start vidst, at den beslutning ville dele vandene. Jeg er overbevist om, at uanset hvilken beslutning vi havde truffet, så havde nogen været uenige. Det skal vi kunne rumme,” siger Jacob Kwon.
Han peger på, at der også er mange i TV 2, som bakker op om beslutningen, blandt andre hovedtillidsmand Lennart Sten.
”Vi har en dokumentar-redaktion, der vinder priser og nomineringer for deres ihærdige journalistik. Den troværdighed skal ikke ødelægges af en intern dokumentar, der aldrig vil kunne fremstå troværdig hos seerne,” sagde Lennart Sten til TV 2 i aftes.
”Uden at forklejne de 155, der har underskrevet, så skal man også huske, at vi er 650 medarbejdere i nyhedsafdelingen. Mange mener, at det er den rigtige beslutning,” siger Jacob Kwon.
Vil ikke fortie eller undertrykke noget
Han understreger, at ledelsen ikke er ude på at lukke ned for ubehagelige historier om TV 2.
”Vi er på ingen måde ude på at fortie eller undertrykke noget som helst,” siger han.
De to dokumentarchefer skriver også i deres brev, at de frygter, at sagen vil skabe en ”meget uheldig præcedens”.
”Hvordan dækker vi fra i dag krænkelsessager eller andre samfundsrelevante forhold på TV 2 for den sags skyld, hvis ikke vi kan undersøge os selv?” spørger de.
Men det afviser Jacob Kwon.
”Jeg synes ikke, vi har et problem med at dække krænkelsessager eller #MeToo. Problemet er, hvis vi iværksætter en journalistisk undersøgelse af os selv,” siger han.
Sammenligner med DR’s jagt på røde lejesvende
Jacob Kwon henviser til det eneste andet eksempel, han kender til, hvor en journalistisk arbejdsplads har gjort noget lignende: Da DR gravede i sin egen fortid og kritikken af røde lejesvende i mediehuset.
”Det projekt skabte en – undskyld mig – helvedes ballade i DR. Jeg ved det, for jeg var der på det tidspunkt. Det eksempel understreger for mig, at det er en rigtig dårlig idé at undersøge sig selv,” siger Jacob Kwon.
Men betyder det, at man som undersøgende journalist, der fx kulegraver krænkelser, må lægge en god historie ned, hvis den handler om ens egen arbejdsplads?
”Hvis man oplever kritisable forhold på sin arbejdsplads, så må man gå til sin ledelse. Hvis ikke man har lyst til det, så kan man gå til sin tillidsmand. Hvis man heller ikke har lyst til det, så har vi en whistleblower-ordning. Der er masser af muligheder, hvis man har set eller oplevet noget, som er uacceptabelt på TV 2.”
Man kan ikke kulegrave det journalistisk?
”Nej, det ville være problematisk. Der vil altid blive rejst spørgsmål. Hvad er din motivation? Det handler om dine kolleger, og nogle af dem er nok også dine venner. Det er meget vanskeligt at undersøge sig selv.”
De historier skal nok finde vej til offentligheden
Jacob Kwon understreger, at kritikken er velkommen.
”Jeg synes egentlig, kritikken har været saglig og velbegrundet. Jeg vidste godt, at der ville være uenighed, men så længe det foregår på et ordentligt niveau, så har jeg al respekt for, at nogen er uenige i min beslutning,” siger han.
Dokumentarcheferne skriver i deres brev, at dokumentaren havde historier om TV 2, som ikke før har været fortalt offentligt – og kilder, som ikke har stået frem.
Risikerer man ikke, at publicistisk vigtige historier om krænkelser går tabt, fordi dokumentaren lægges ned?
”Uden på nogen måde at komme ind på, hvad vores research indeholder, så er det min klare overbevisning, at de historier nok skal finde vej til offentligheden på den ene eller den anden måde,” siger Jacob Kwon.
Hvordan kan du være så sikker?
”Jeg kan aldrig være 100 procent sikker. Men jeg fornemmer et ønske om, at historierne skal ud, og det tror jeg, at de kommer.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.