400 nye ledige på to uger: ”Det er voldsomt”

I løbet af de sidste to uger har yderligere 400 medlemmer af A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog meldt sig ledige. ”Det er trist, at så mange med kort varsel har mistet deres indtjening,” siger direktør Linda Garlov

Antallet af ledige hos A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) er siden den 4. marts steget massivt på grund af coronakrisen.

Siden da har 903 personer meldt sig ledige – og cirka 400 af dem har meldt sig ledige siden den 1. april, hvor Journalisten skrev, at cirka 500 havde meldt sig ledige på grund af corona. Normalt har AJKS cirka 1.800 ledige i alt.

Det fortæller direktør i AJKS Linda Garlov.

”Der er ingen tvivl om, at det er voldsomt,” siger hun.

”Det er trist, at så mange med kort varsel har mistet deres indtjening og må gå på dagpenge. Det er mange drømme, der er gået i vasken. Det er freelancere, timelønsansatte og folk med småjobs, der har forsørget sig selv,” siger hun.

Flere er på vej

Linda Garlov håber, at væksten i antallet af ledige har toppet. Men hun forventer stadig, at flere melder sig ledige i de kommende måneder.

Blandt andet er der flere steder i medie- og kommunikationsbranchen blevet opsagt ansatte på grund af coronakrisen. Og de er endnu ikke blevet en del af ledighedsstatistikken hos AJKS.

”Dem har vi ikke set endnu, for opsigelsernes varsel er ikke udløbet endnu,” siger Linda Garlov.

”Men stigningen kommer forhåbentlig ikke til at blive så markant i de kommende måneder. Alt afhænger af, hvor hurtigt det går med, at vi kommer i gang igen. Og der er også nogle, der får arbejde. Det er bare ikke så mange, men det skulle jo gerne vende på et tidspunkt.”

Samtidig fortæller hun, at der er en lille del – måske mellem 50 og 100 – af de ledige, der ikke har mistet deres arbejde, men er blevet hjemsendt af deres arbejdsgivere med ret til dagpenge.

”Det er nogle særlige ordninger, der findes i systemet, som er hevet op af skuffen. De arbejder lidt mindre og tjener lidt mindre, men det er sådan set godt, for det betyder, at de ikke har mistet deres arbejde,” siger hun.

Undrer sig stadig over manglende løsning for selvstændige

Linda Garlov roser også mange af de tiltag, der politisk er blevet lavet på vegne af de ledige – herunder især suspenderingen af rådighedskravet og forlængelsen af dagpengeperioden med tre måneder.

”Man har gjort mange gode ting, eksempelvis at man ikke skal være aktivt jobsøgende. Hele det bureaukratiske cirkus er suspenderet i denne periode, og det ville også næsten være at gøre grin med folk, hvis de stadig skulle leve op til de krav lige nu,” siger hun.

Hun ville dog stadig meget gerne ønske sig, at selvstændige kunne komme på dagpenge, uden at de var tvunget til at lukke deres enkeltmandsvirksomheder. Journalisten har eksempelvis tidligere talt med freelancejournalist og tidligere Radio24syv-vært Anders Kjærulff, der står med det problem.

”Jeg forstår stadig ikke, hvorfor det ikke er blevet gjort,” siger Linda Garlov.

”Der er lavet en hjælpepakke til kunstnere, men vores medlemmer kan generelt ikke defineres som kunstnere. Jeg tror måske, det ikke er indført, fordi det simpelthen er for komplekst at forstå den gruppe, selv om de er guld værd og også bør få hjælp,” siger hun.

Det er dog muligt for selvstændige og enkeltmandsvirksomheder at få en månedlig støtte på op til 23.000 kroner, hvis de mister mindst 30 procent af deres indtjening.

Derudover fortæller hun, at AJKS vil være meget opmærksom på, at de nuværende suspenderinger af eksempelvis rådighedskravet forlænges, hvis den delvise nedlukning af Danmark fortsætter.

”Jeg tænker, at det her ikke slutter lige om lidt. Derfor skal vi også se på og løfte over for politikerne, at de forlænger de ordninger, der er lavet, så ingen falder ud af systemet i denne periode.”

1 Kommentar

Benny Lauridsen
16. APRIL 2020
Og så mangler vi kun noget for vi kombinatører - der optjener både a- og b-indkomst. Uanset om vi så er medlem af AJKS eller ej! Info savnes!!

Læs også

AJKS:

AJKS jubler over redningspakke til ledige

12. MARTS 2020
Linda Garlov

Coronakrisen rammer mediebranchen hårdt: 500 nye ledige

01. APRIL 2020