AJKS jubler over redningspakke til ledige

Regeringen har indført en redningspakke for arbejdsløse. ”Vi er meget glade,” siger direktør for a-kassen AJKS. Men de selvstændige er stadig i klemme

A-kassen Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) er glad her til eftermiddag. I morges efterlyste direktør Linda Garlov en hjælpepakke til de arbejdsløse, som kommer i klemme på grund af corona-krisen.

Og for kort tid siden meldte Beskæftigelsesministeriet ud, at man har lavet netop det: En række tiltag, som skal hjælpe ledige.

Ministeriet har meldt ud, at ledige kan se bort fra krav om aktivering og samtaler, som de ellers normalt skal gennemføre for at modtage ydelser.

Minister: Ingen skal være bekymrede

Jobcentrene lukkes midlertidigt ned, alle planlagte samtaler aflyses, og alle aktiveringstilbud bliver sat på pause.

Regeringen har oprettet et nødberedskab, så folk fortsat kan søge og modtage ydelser.

”Ingen skal være bekymrede for, at de ikke får udbetalt dagpenge eller kontanthjælp den kommende tid,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til DR.

”Vi er meget glade for den pakke, regeringen er kommet med,” siger Linda Garlov, direktør i AJKS.

”Den helt store gevinst er, at man fritager de ledige for rådighedsforpligtelsen. Det ville blive rigtig vanskeligt for mange medlemmer, hvis de fx skal søge to jobs om ugen, selv om der ingen jobs er at søge eller få,” siger hun.

Linda Garlov fortæller, at AJKS har modtaget mange henvendelser fra ledige, som har været bekymrede for situationen. Nogle har fået aflyst jobsamtaler og har pludselig svært ved at få job, mens andre er freelancere eller selvstændige, som nu pludselig har mistet alle opgaver.

Selvstændige stadig i klemme

Men Linda Garlov savner et tiltag, som kan redde de selvstændige i enkeltmandsvirksomheder. Hvis man har egen virksomhed, kan man ikke få dagpenge uden at lukke sin virksomhed. Det vil de fleste selvstændige meget nødigt gøre, men det kan de blive presset til nu – fordi de mister så mange opgaver.

”Vi har brug for at få suspenderet kravet om, at selvstændige skal lukke deres virksomhed for at få udbetalt ydelser fra os. Eller også skal der findes en anden løsning, som hjælper dem. I dag er de små enkeltmandsvirksomheder stadig i klemme.”

Hun efterlyser også en fastfrysning af dagpengeperioden, så man ikke mister dage på dagpenge i corona-krisen.

”Hvis det tager en uge eller to, så er det ikke et stort problem. Men hvis det tager længere tid, så mister folk altså af deres to års dagpengeret, selv om de reelt ikke kan søge jobs. Det håber jeg, man finder en løsning på.”

Sidstnævnte bakker Enhedslisten op om, fortalte beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez til Journalisten tidligere i dag.

Men samlet set er AJKS alligevel glad for udspillet i dag.

”Der er rigtig mange arbejdsløse, som ikke behøver være nervøse mere. Det er vi glade for,” siger Linda Garlov.

Journalisten venter på et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

1 Kommentar

Birgitte Winther Christensen
16. MARTS 2020
Jeg har søgt job som lærer i ungdoms og voksenuddannelse i 2 år uden held og mistede min dagpengeret d. 5. februar 2020. Jeg får ingen sparring videre eller økonomisk hjælp og finansierer selv min uddannelse til ordblindelærer for voksne det næste halve år. Hvem hjælper de ledige, der også har mistet dagpengeretten nu hvor Corona epidemien har lukket alle skoler og uddannelsesinstitutioner?
Venlig hilsen Cand.mag og lærer Birgitte Winther Christensen

Læs også

Politikere bakker op om corona-hjælp til ledige

12. MARTS 2020
Linda Garlov

”Vi har brug for en corona-hjælpepakke til de arbejdsløse”

12. MARTS 2020