
Anders Kjærulff er en af de selvstændige i mediebranchen, der gerne vil tage imod støtte fra regeringen på grund af tabte indtægter under coronakrisen. Foto: Klaus Vedfeldt
”Jeg synes, det er glædeligt med en økonomisk håndsrækning til de selvstændige.”
Sådan siger DJ’s formand, Tine Johansen, efter at regeringen tidligere i dag annoncerede, at der skal laves en politisk aftale, som skal sikre selvstændige 23.000 kroner i måneden, hvis de forventer at miste 30 procent af deres indtægter på grund af coronavirusset.
Men Tine Johansen advarer også regeringen om, at det ikke umiddelbart er alle selvstændige og freelancere, der får noget ud af pakken.
”Det kommer ikke alle til glæde og gavn. Det åbner også en masse spørgsmål om, hvordan det skal udmøntes i praksis,” siger hun.
”Hvad med dem, der lige er sprunget ud som selvstændige og ikke har haft en indtægt før? Eller dem, der lige har været igennem barsel eller sygdom? Hvordan fastsætter man, hvilken omsætning de mister?”
Selvstændig har mistet mange penge
Freelancejournalist Anders Kjærulff, der har været radiovært på Radio24syv og lige nu laver podcasten ’Kjærulffs Karantæne’, er en af dem, der er blevet ramt på økonomien af coronavirusset.
”Jeg har mistet indtægter for omkring 60.000 kroner på ordstyreropgaver og foredrag. Det forsvandt fra den ene dag til den anden,” siger han.
Derfor er han som udgangspunkt glad for, at regeringen vil lave en hjælpepakke til selvstændige.
”Jeg kan altid bruge penge til noget. Hvis de har tænkt sig at give mig penge som erstatning for noget af det, jeg har mistet, så er jeg på,” siger han.
”Vi ved selvfølgelig ikke, præcis hvordan aftalen bliver udformet endnu. Men jeg har haft et klart indtægtstab, og derfor vil jeg benytte mig af det, hvis det er muligt.”
Anders Kjærulff fortæller, at han indtil videre kører sin forretning videre på den opsparing, han har i den i form af egenkapital.
”Jeg er heldig, at jeg har sparet nogle penge op. Dem bruger jeg i øjeblikket. Det er penge, jeg har sparet op over de seneste to år, fordi det var muligt, at Radio24syv kunne stoppe. Jeg kommer ikke til at gå fra hus og hjem, så jeg skal nok klare mig – alt afhængig af, hvor lang tid det her tager,” siger han.
Hvad med freelancere uden virksomhed?
Tine Johansen håber, at Folketingets partier sammen finder gode svar på de spørgsmål i de forhandlinger, der foregår om, hvordan pakken præcis skal se ud.
Hun peger også på en gruppe som freelancere, der ikke har cvr-nummer, som nogle, regeringen skal huske.
”Den pakke, der er kommet i dag, er honorarmodtagende freelancere ikke omfattet af. Og de mister indtægter lige nu, fordi opgaverne forsvinder,” siger hun.
Men det er vel nogle af dem, der for eksempel kan melde sig på dagpenge?
”Ja. Og det gør de også i høj grad. Men der støder vi på nye problemer. Der er en afgrænset dagpengeperiode og en afgrænset periode for supplerende dagpenge. Derfor synes jeg, det er virkelig vigtigt at sætte dagpengeperioden i bero, ligesom vi skal forlænge de 30 uger, man kan være på supplerende dagpenge,” siger DJ’s formand.
”Vi skal have styrket dagpengesystemet nu.”
Lad selvstændige komme på dagpenge
Anders Kjærulff foreslår, at regeringen også bør gøre det muligt at komme på dagpenge som selvstændig uden at skulle lukke sin virksomhed.
”Jeg betaler eksempelvis til a-kassen. Det har jeg gjort i mange år. Men jeg kan ikke komme på understøttelse, hvis jeg bliver syg eller mister alle indtægter. Så skal jeg lukke mit firma,” siger han.
”Jeg har også en masse udstyr som mobil og computer og optagere og mikrofoner, jeg i så fald skulle sælge. Jeg synes, jeg burde kunne lægge min virksomhed i dvale og være på dagpenge og så gå af det igen, når der kom mere gang i forretningen,” siger han.
”Men jeg har en fornemmelse af, at det kan være en øm tå at ændre på det.”
I DJ opfordrer formand Tine Johansen også bankerne til at udvise ”samfundssind” ved at have forståelse for de selvstændiges situation.
”Mange freelancere og selvstændige har brug for, at bankerne eksempelvis giver henstand på betaling og længere snor,” siger hun.
Selvstændige og freelancere er ikke de eneste, der bliver ramt af de økonomiske konsekvenser af coronavirus i mediebranchen.
På Jysk Fynske Medier har de ansatte og direktionen tilbudt at gå 10 procent ned i løn, da koncernen forventer at tabe cirka 100 millioner kroner.
Journalisten har ligeledes kunnet fortælle om, hvordan tv- og filmbranchen er hårdt ramt, og hvordan mediebranchen taber ekstra annonceomsætning lige nu.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.