A-kasse-direktør: Ledigheden er stagneret på ”et uhyggeligt højt niveau”

Efter at ledigheden eksploderede ved coronakrisens udbrud, ligger den nu mere stabilt, men stadig højere end ved finanskrisen. A-kassedirektør forventer stigende ledighed over sommeren og til efteråret

2.695.

Så mange medlemmer af Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog, AJKS, står lige nu uden job, viser a-kassens nyeste ledighedstal. Dermed er tallet steget med 748 siden 9. marts, før coronakrisen ramte. Det svarer til, at mere end hver tiende medlem nu står uden arbejde.

Og krisen har været hård ved medie- og kommunikationsbrancherne.

Umiddelbart efter coronakrisens udbrud kunne AJKS melde om 400 flere ledige på to uger, og i slutningen af april kunne a-kassens direktør, Linda Garlov, nedslående konstatere, at ledigheden i AJKS nu var på et højere niveau end på noget tidspunkt i forbindelse med finanskrisen.

Det er den stadig.

”Det er stadigvæk meget voldsomt. Den voldsomme stigning kom tilbage i marts og april, det er jo ikke, fordi tallene eksploderer nu, som de gjorde i starten. Tværtimod er de stagneret. Men ledigheden er på et uhyggeligt højt niveau lige nu,” siger Linda Garlov, direktør i AJKS.

Vil stige hen over sommeren

Linda Garlov fortæller også, at a-kassen faktisk havde en smule flere ledige i midten af maj end nu. Men det betyder ikke, at hun forventer, vi har set toppen af corona-ledighedstallene.

”Nej, det vil være ønsketænkning mere end realitetssans,” siger Linda Garlov.

De fleste af de medlemmer, der har meldt sig ledige frem til nu, er nemlig primært selvstændige, freelancere og kombinatører.

”Men de afskedigelsesrunder, der har været på medie- og kommunikationsarbejdspladserne som følge af coronakrisen, har vi stort set ikke set i ledighedstallene endnu,” siger Linda Garlov.

Mange af dem, der er blevet fyret, har opsigelsesvarsler på tre-seks måneder og har derfor endnu ikke haft grund til at melde sig ledige.

Svært arbejdsmarked for dimittender

”Derfor det det desværre vores fornemmelse, at når vi kommer hen over sommeren og seks måneder frem, så vil tallene stige igen.”

Oveni kommer de nyuddannede.

”Der kommer også mange nye dimittender ud på arbejdsmarkedet. Det bliver et svært arbejdsmarked, de kommer ud til. Mange af de åbninger, de ellers ville have set, er lukkede lige nu,” siger Linda Garlov.

Mange bekymrede freelancere

I en undersøgelse bragt i Journalisten onsdag fortæller halvdelen af freelancerne, at de har tabt mindst 50 procent af deres normale indtægt. Og en fjerdedel af freelancerne frygter, at de må lukke deres virksomhed.

Linda Garlov oplever også stor usikkerhed hos denne gruppe.

”Jeg kan godt høre på freelancerne og de små selvstændige, at de er bekymrede i forhold til, hvordan deres fremtid bliver. Men ingen kan forudsige, hvordan det kommer til at gå om et halvt eller et helt år. Der er måske mere end nogensinde brug for dygtige kommunikatører og personer med digitale kompetencer,” siger Linda Garlov.

Hun understreger, at der siden 9. marts også har været 612 medlemmer i AJKS, som har afmeldt sig dagpenge, og som altså må forventes at have fundet et arbejde.

”Det er ikke de samme, der er i systemet nu, som var det i april.”

0 Kommentarer

Læs også

Linda Garlov

Arbejdsløsheden i a-kasse er større end under finanskrisen

22. APRIL 2020
Linda Garlov

400 nye ledige på to uger: ”Det er voldsomt”

15. APRIL 2020