
Rasmus Meisler, Mads Claus Rasmussen, Henning Bagger/Ritzau Scanpix, DR
Mens forbrugerne boltrer sig i Black Friday-tilbud, og politikerne sveder over slutspurten i finanslovsforhandlingerne, hvad er så det hotteste emne blandt de samfundsengagerede, intellektuelle læsere på Journalisten?
Kager, skulle det vise sig.
Velkommen til denne uges overblik over mest læste og debatterede artikler på Journalisten, hvor vi også skal omkring journalisters (manglende?) evner til at tale om deres egne fejl og en kommunikationsindsats, som bærer frugt efter mere end 10 års arbejde.
Chokolade eller lort?
Men først går vi direkte ombord i de søde sager.
Der gik nemlig flødeskum og fondant, mousse og marcipan i den, da vi bragte artiklen om illustrator Nanna Ernst, som sammen med yderligere en tegner og en animator laver kageillustrationerne til Den Store Bagedyst.
120 kager bliver det til i løbet af en sæson, fortalte Nanna Ernst. Og hver eneste tegning kræver fokus på detaljerne.
”Hvordan får man chokolade til at ligne chokolade frem for hundelort? Det er en øvelse og en stor del af opgaven. At få de brune farver til at se appetitlige ud,” sagde Nanna Ernst blandt andet.
Og den søde smag fortsatte helt ned i kommentarfeltet, hvor der der i sjældent omfang blev drysset roser over både tegninger og artiklen, som var det kagekrymmel.
”Man bliver jo helt kagesulten. Mao. Tak for et herligt indblik i en meget nørdet tegnerverden!” lød det for eksempel fra Karina Bjerregaard.
”Tak for nogle lækre tegninger, som er med til at gøre Den Store Bagedyst til et kvalitetsprogram :).” skrev Eva Krebs Larsen.
Scoop blev til ubrugelige optagelser
Mens kagetegningerne stod knivskarpt for Journalistens dommere, tog vi hul på et mere prekært emne: nemlig spørgsmålet om, om journalister er gode nok til at tale om deres fejl.
Journalistens skribent indrømmer selv at være bange for at begå fejl og har talt med andre i branchen, som har prøvet det.
Blandt andet Mette Østergaard, der i sin tid som politisk redaktør på Politiken begik, hvad hun kalder: ”Den ubetinget største fejl i min karriere”. Nemlig, da hun ”erfarede”, at Lars Løkke Rasmussen ville trække sig som formand. Det ville han så bare ikke.
”Det var ubehageligt og virkelig en øjenåbner. Jeg mærkede på egen krop, hvad det betyder at begå fejl,” siger hun.
Nogle af Journalistens læsere var modige nok til at dele nogle af deres erfaringer med fejl.
”Jeg havde engang skaffet et rigtigt scoop i form af et interview med en nykåret verdensmester i cykling. Interviewet skulle sendes i et radioprogram om sport. Interviewet var i al beskedenhed pisse godt. Desværre havde jeg ikke testet min nye diktafon før brug, og ved et tilfælde fik jeg den indstillet til long play, hvilket gjorde optagelsen totalt ubrugelig. Medværterne var vist ikke imponerede, men de tog det pænt. Så lærte jeg det,” skrev for eksempel Peter Grummesgaard Lindegren på Facebook.
Theis Pedersen, der arbejder som grafisk designer hos Royal Unibrew kom i sommeren 2018 til at skrive ”ynglingssodavand” frem for ”yndlingssodavand” – en fejl, der gik viralt på sociale medier, og som vi også skrev om.
Han har et godt råd til hele journalist- og kommunikatørstanden om at fejle:
”Det handler om, hvordan vi håndterer vores fejl. For fejlene vil ske,” siger han.
Tre korte, du også skal have med
- Et af de store temaer under forhandlingerne om næste års finanslov har været ’minimumsnormeringer’. Nu løfter BUPL sløret for, at det var dem, der søsatte ordet som et kommunikationsgreb til at stoppe besparelser på daginstitutionsområdet. Indsatsen har varet mere end ti år, så det er ”en kæmpe sejr”, at minimumsnormeringerne nu har nået inden for i forhandlingslokalet i Finansministeriet.
- Ved sparerunden i Jysk Fynske medier i oktober blev 14 af 25 fotografstillinger nedlagt, og i samme forbindelse udtalte ansv. chefredaktør Peter Orry, at aviserne kan få billeder billigere ved at købe dem hos freelancefotografer i stedet for at have fotografer fastansat. Han kan udmærket se koncernen bruge nogle af de tidligere fastansatte fotografer freelancere. Det har fået flere fotografer til at bekymre sig for, hvad freelancetaksterne bliver.
- Efter vi i sidste uge skrev om kritik af politiet i tre jyske politikredse for lukkethed i deres kommunikation, er vi blevet kontaktet af Frederiksborg Amts Avis. Her kritiserer journalist Steffen Slot Nordsjællands Politi for ikke at nævne alvorlige sager over for avisen. Faktisk er problemet så stort, at han har skrevet om det i lokalavisen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.