Fotografer i Jysk Fynske Medier er bekymrede for, hvad freelancelønnen bliver

Kommer lønnen til freelancefotografer fremover til at være for lav? Det spørgsmål har ifølge tillidsrepræsentant Lene Sarup vakt bekymring hos fotografer i Jysk Fynske Medier efter sparerunde. Men tillidsrepræsentanten maner også til besindighed

”Jeg har hørt, at fotograferne er bekymrede. De er bekymrede for, om lønnen som freelancer vil være tilstrækkelig.”

Sådan siger tillidsrepræsentant i Jysk Fynske Medier Lene Sarup, efter at ledelsen i mediehuset i forbindelse med oktobers store sparerunde har meldt ud, at der fremover skal bruges flere freelancefotografer.

Ansv. chefredaktør for Jysk Fynske Medier Peter Orry fortalte på det tidspunkt til Journalisten, at en del af de penge, der blev sparet ved at nedlægge fotografstillinger, netop ville gå til redaktionerne, der kan købe freelancefotografer.

”Vi kan få billeder billigere, også kvalitet, hos freelancere end ved at have faste fotografer ansat. Det er grunden til, at vi tager det her greb, som vi alle er enige om gør ondt,” sagde han.

I sparerunden blev der nedlagt 54 stillinger. 14 af dem blev fundet blandt husets 25 fotografer.

Tidligere ansatte kan freelance

Peter Orry fortalte også, at de fotografer, de kommer til at købe billeder fra, i høj grad kan være dem, der har været ansat.

Ifølge Lene Sarup bunder bekymringen hos visse fotografer i Jysk Fynske Medier i tvivl om, hvad freelancetaksterne egentlig bliver.

”Vi ved ikke, hvad lønnen bliver endnu,” siger hun og tilføjer:

”Der har endnu ikke været forhandlinger. Jeg ved ikke, om de vil lave en fast løn for freelancefotografer.”

Synes I, det ville være godt med en freelanceaftale med minimumsløn?

”Det synes vi for alle lønninger. Men det får vi ikke lov til at bestemme.”

Styr på vikarløn

En anden ting, der har vakt bekymring, har været en fotografvikar et sted i huset, der har arbejdet for en timeløn på cirka 250 kroner.

Lene Sarup fortæller til Journalisten, at det har været tilfældet. Men den løn er steget efter forhandlinger og med rådgivning fra DJ, så den svarer til en fastansat fotografs hyre.

”Det er der helt styr på nu, og den pågældende får det, inklusive pension, helligdage og så videre, der svarer til en fastansats løn,” siger Lene Sarup.

Overordnet så Lene Sarup gerne, at freelancere kom med på fællesoverenskomsten og fik en minimumsløn, når der bliver forhandlet overenskomst med Danske Mediearbejdsgivere.

Det har tillidsrepræsentanterne taget med ved tidligere forhandlinger, men uden held.

”Jeg kan ikke huske en overenskomstforhandling, hvor vi ikke har bedt om at få en freelanceaftale på fællesoverenskomsten. Hver gang har nejet været lige tydeligt fra modpartens side, eller prisen har været så høj, at vi ikke ville betale den.”

Vil I stadig gerne have sådan en aftale?

”Ja. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke har den. Det kunne stoppe en masse usikkerhed.”

Ingen accept af lavere løn

Tillidsmand Per Schultz-Knudsen fortæller ligesom Lene Sarup, at man endnu ikke ved, hvordan taksterne fremover vil se ud for freelancefotografer. Men han har hørt, at de fotografer, der er blevet fyret, vil blive tilbudt at arbejde freelance. Det er han glad for. Men:

”Vi vil ikke acceptere, at folk kommer til at få dårligere løn og arbejdsvilkår end hidtil. Det skal være en løn, der svarer til, hvad de har fået hidtil, og der skal indregnes pension med mere.”

Han fortæller, at når freelancere bliver ansat i vikariater, har de ifølge overenskomsten krav på at få en løn, der svarer til en sammenlignelig fastansats.

”Efter min menig skal det også være det niveau, man skal have, når man er freelance. Man skal ikke fyres og så tilbydes at arbejde for den samme arbejdsgiver til en lavere løn,” siger han.

Ansv. chefredaktør i Jysk Fynske Medier Peter Orry har ingen kommentarer.

4 Kommentarer

Carl Nicolai Møller Perjesi
28. NOVEMBER 2019
For det første, freelancere får ikke løn, men en timepris eller et honorar. Incl. i dette udgifter til udstyr, computer, software, bil, revisor, sygepenge, feriepenge, pension. 250 i timen har jeg også arbejdet for som fast freelance 20 timer om ugen, men det var i 1988. I dag er der opgaver hvor assistenten får 600 i timen.
Mvh Nicolai Perjesi
Esben Odbjerg
28. NOVEMBER 2019
Vi skal forsvare vore overenskomster, og det har vi ikke altid været lige gode til.
Når en arbejdsgiver har indgået en kollektiv overenskomst, kan han/hun naturligvis ikke gå ud på det frie marked og købe det oversenskomstdækkede arbejde til en pris, der er lavere end det niveau, der er lagt i den kollektive overenskomst.
Man må godt lave de individuelle aftaler, men de skal i alle henseende mindst svare til det udgiftsniveau, der er i den kollektive overenskomst.
Gør de ikke det, er det overenskomstbrud - og det er (burde i hvert faldvære) en alvorlig sag.
Freelance fotograf
28. NOVEMBER 2019
Jeg har arbejdet som freelancefotograf på én af aviser eget af Jysk Fynske Medier og fik i mange år 200 kr/t. For ca. 1,5 år siden blev jeg spurgt om jeg vil igen arbejde som freelancer/weekend aflyser for dem og fik tilbud det samme løn igen.
Peter Erfurt
28. NOVEMBER 2019
På 112-området havde Jysk-Fynske medier allerede inden fyringerne dækket sig ind med en - for bladhusene - yderst lukrativ aftale med en privat 112-foto/videoleverandør, hvor billeder og videoer efter sigende honoreres vha de annoncekroner, de pgl videoer/fotos indtjener som clickbaits.

Så lige netop det område bliver det vist vanskeligt for forbundet at gøre så forfærdelig meget ved forhandlingsmæssigt...

I det hele taget er det gennem de seneste år rent indtjeningsmæssigt blevet utroligt vanskeligt at gøre freelance-arbejde til en levevej.

Læs også

<span class=Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”">

Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”

25. NOVEMBER 2019
Forstå hvordan Jysk Fynske Medier gik fra 500 til 380 medarbejdere på tre år 1

Forstå hvordan Jysk Fynske Medier gik fra 500 til 380 medarbejdere på tre år

30. OKTOBER 2019