
Nanna Ernst er 54 år og har været ansat i DR som illustrator i 30 af dem. Når hun ikke tegner til ’Den store bagedyst’, er hun blandt andet fast tilknyttet programmet ’Bonderøven’, som hun har tegnet til i 10 år. Søren Ebbesen/Illustration: DR
Nanna Ernst er efterhånden ekspert i at tegne perfekt flødeskum eller vælge farvenuancer til en mørdej.
Hun er uddannet illustrator og har i alle sæsoner af ’Den store bagedyst’ været en af tegnerne bag deltagernes kager, når de præsenteres i det populære bageprogram. Det betyder, at hendes tegninger i denne sæson er blevet set af de i gennemsnit 1,3 millioner danskere, der følger med i programmet på flow eller stream.
”Vi tegner cirka 120 kager til en sæson. Det er en stor opgave illustrativt, hvor vi skal øve os meget. Vi tegner kager, kager, kager og bliver gode til flødeskum og krymmel,” siger hun.
Ud over Nanna Ernst er der to tegnere og en animator tilknyttet bagedysten.
”Vi er en hel lille kagefabrik her i DR Aarhus, der arbejder på ’Den store bagedyst’,” fortæller hun.
Lige nu består kagefabrikken ud over hende selv af tegner Kasper Bæk Jørgensen og animator Victor Djernæs Holm Laursen. De har efterhånden lavet en bank med skabeloner af farvepaletter og bær, så tegnerne ikke skal tegne nye brombær, hver gang de skal bruges.

Chokolade må ikke ligne hundelort
Ifølge Nanna Ernst handler hendes job på bagedysten især om at tegne noget, der ser appetitligt ud.
”Det er en følsom ting, for hvordan får man chokolade til at ligne chokolade frem for hundelort? Det er en øvelse og en stor del af opgaven. At få de brune farver til at se appetitlige ud.”
Hun fortæller, at der er mange små detaljer i arbejdet med kagerne.
Eksempelvis er siderne i bogen, som kagerne præsenteres i, gyldent papir.
”På den måde kan man trække de hvide farver frem, så sukker og glasur fremstår klart,” siger hun og forklarer, hvordan man tegner en glace og sørger for, at fondant og marcipan ser forskelligt ud.
”En glace skal være helt blank og transparent, og der kan være en marmorering, ligesom der skal være highlights. Der er også stor forskel på marcipan og fondant. Marcipan tegner vi mere gyldent og kornet frem for fondant, der er mere flormelis-hvid-agtigt.”

Den forkerte smag i munden
’Den store bagedyst’ er et engelsk koncept, og fordi Danmark har købt konceptet, er der stramme designmanualer for tegnerne.
Derfor er det begrænset, hvor meget hun selv kan ændre i den visuelle identitet.
”Vi har formået at gøre små ting. I den engelske version er tegningerne sort/hvide. Det, synes vi, gav den forkerte smag i munden, så jeg er glad for, at vi har fået lov til at bruge farver.”
Derudover har hun grafisk ændret skrifttypen til navnet på kagerne og lagt lidt flormelisstøv hen over bogstaverne.
”Vi har også arbejdet meget med kogebogen, så den baggrund, som kagerne ligger i, optimeres, efterhånden som programmet udvikler sig.”
10 gange fødselsdagsboller
Nanna Ernst og hendes medtegnere tegner først kagerne efter optagelserne ud fra billeder, der er blevet taget af de rigtige kager.
”Deltagerne har øvet sig derhjemme uden stress, og de kager får vi billeder af. Det er ikke altid, kagerne lykkes i tv-programmet, men vi skal tegne deres vision af kagen, når alt går, som det skal,” siger hun og forklarer om processen:
”Vi tegner i hånden på en tegneplade, der fungerer som en iPad, og i Photoshop sørger vi for, at tegningerne ser ens ud, selv om vi er flere tegnere på.”
Det kan næsten tage en hel dag at tegne de mest detaljerede kager, siger hun.
Nanna Ernst kan ikke udpege den bedste kage, hun har tegnet i ’Den store bagedyst’. Men hun kan godt huske, hvornår det har været mindre sjovt.
”Der var engang, hvor deltagerne skulle bage fødselsdagsboller, og jeg skulle tegne 10 fødselsdagsboller. Det var hurtigt lavet, men det var svært at lave dem forskellige. Det er sjovere, når der er pynt og lag, og man ser deres kreativitet,” siger hun og tilføjer:
”Men hver gang jeg skal tegne en ny kage, går jeg til opgaven med et mål om at tegne den flotteste, der har været indtil nu.”

11 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Flere