To Trump-forsider, der holder – og en, der måske går lidt for langt

Både The New Yorker, The Economist og Der Spiegel har en tegnet Donald Trump med Ku Klux Klan-referencer på forsiden af deres nye eller kommende udgaver. ”Jeg kan godt lide magasiner, der giver deres mening om nyhederne til kende,” siger manden bag sitet Coverjunkie.com

Forrige weekend blev en ung kvinde dræbt og 19 personer såret ved en demonstration i Charlottesville, Virginia, da en højreekstremist kørte ind i demonstranterne.

Efterfølgende blev USA’s præsident, Donald Trump, stærkt kritiseret for ikke klart at have fordømt nynazister og medlemmer af Ku Klux Klan, da han tog afstand fra de blodige uroligheder i byen.

Begivenhederne har fået kreativiteten til at blomstre på blandt andet tyske Der Spiegel og amerikanske The New Yorker og The Economist. Alle tre magasiner har en tegnet Donald Trump, der tydeligt kædes sammen med Ku Klux Klan, på forsiden af deres nuværende eller kommende printudgaver.

Journalisten har bedt Jaap Biemans, der er art director på hollandske Volkskrant Magazine og manden bag sitet Coverjunkie.com, om at vurdere de tre forsider. Han er særligt glad for The New Yorkers, hvor Donald Trump sidder i en båd og blæser vind i sejlet, der former sig som den ikoniske Ku Klux Klan-maske:  

”Jeg foretrækker forsiden fra The New Yorker, fordi den har en poetisk vibe over sig. Vinden, der blæser ind i sejlet, og Trump helt alene i en lille båd. Jeg elsker, når The New Yorker bringer politiske forsider. Når de gør det, er de kreativt i en klasse for sig,” siger han om tegningen af illustrator David Plunkert.

Smagfuld holdningstilkendegivelse

De to andre magasin-forsider fra henholdsvis The Economist og Der Spiegel er ifølge Jaap Biemans ”mere direkte og ligefremme”.

”Men jeg kan godt lide magasiner, der giver deres mening om nyhederne tilkende. Om de er venstreorienterede eller højreorienterede, er lige meget for mig – så længe det er gjort på en smagfuld måde, og så længe det er gennemtænkt,” siger han.

The Economists forside råber Donald Trump i en megafon formet som en Ku Klux Klan-maske, mens præsidenten på Spiegels forside er tegnet med den hvide Ku Klux Klan-maske over hovedet og ledsaget af teksten: ”Donald Trumps sande ansigt”.

Sidstnævnte er lavet af illustrator Edel Rodriguez. Han har tidligere lavet flere Trump-forsider for blandt andet Time og Spiegel. Han er også manden bag Times aktuelle forside-illustration.

”Han er på en mission, og det elsker jeg, når en kunstner er,” siger Jaap Biemans om Edel Rodriguez.

Måske krydser Spiegel grænsen

Jaap Biemans mener ikke, at medierne med forsider som de aktuelle er med til at dæmonisere Donald Trump. Men det er en balancegang, siger han.

“Der sker en masse inden for Trump og forside-design lige nu. Og jeg har set forsider, som jeg synes krydser grænsen. Måske krydser forsiden fra Spiegel også grænsen en lille smule. For Trump er ikke medlem af KKK, som illustrationen antyder. Det er det, jeg godt kan lide ved de andre – der er han ”kun” relateret med dem. Og det er måske mere passende.”

For Jaap Biemans er det afgørende, at forside og indhold spiller sammen.

”Jeg er ikke interesseret i magasiner, der bare vil se godt ud – indholdet betyder også noget. Og jeg kan godt lide det grænsesøgende. Men jeg vil ikke krydse grænsen for meget,” siger han.

Jaap Biemans har svaret på Journalistens spørgsmål via mail.

2 Kommentarer

Luci Smith, Billedredaktør
26. AUGUST 2017
Jeg oplever det mere sådan at
Jeg oplever det mere sådan at DR har berøringsangst. Det kan være, at DR ikke har nogle billedredaktører ansat længere. Folk glemmer at det er Vores Job at se på billeder og tolke og analysere dem. Man kan godt forstå, at en journalist ikke tager det på sig at give sig ud med at analysere billeder. Det har vi andre lært at gøre på Universitet og det tog ca. 8 år. Så gik der ca. 30 år i DJ, hvor man gjorde det.

Jeg synes at ovenstående kommentar er galt afmarcheret i mange forskellige retninger, ikke mindst fordi jeg er født og opvokset i USA og ved hvad jeg taler om mht amerikanske medier og deres konnotationer.

Man kan heller ikke sammenligne danske 60+åriges forhold til pix med os andre, der voksede op i et andet samfund med tv. Og man kan ikke sammenligne danskere af forskellige aldersgrupper, da de ældre og yngre har vidt forskellige tilgange til pix, pga nettet og den stigende historieløshed efter Google blev opfundet.

Nu har jeg sikkert lagt mig ud med alle ;) Jeg synes at artiklen var interessant. Der er alt for lidt ordentligt billedstof og stof/debat om billeder i Journalisten. Tak fordi i bragte det.
Emil Eiberg-Jensen
21. AUGUST 2017
I følge samme logik skulle de
I følge samme logik skulle de fleste Europæiske redaktører være tilhængere af IS, fordi de pointerer at det der kun er et mikroskopisk antal IS sympatisører i Europa...

I det hele taget er det bemærkelsesværdigt hvor lidt danske medier som kommenterer USAs medier, evner at referere til fakta og tal.

Når fx Trump henviser til foto og video af demonstranter i Charlottesville, så vil DRs Jersild ikke bringe disse billeder,
men nøjes med at henvise til Trumps politiske modstanders politiserende 'reaktioner'...

Det er helt uholdbart at DR som et billedmedie, hellere vil sprede hysteriske politiske rygter, i stedet for sagligt at analysere billede materiale fra omtalte hændelser.

Jersild Minus Spin fortsætter Demokraternes tabte præsident valgkamp for danske licensbetaleres penge i al evighed...