Når du fra i dag møder din lokale Hus Forbi-sælger, vil vedkommende ud over hjemløseavisen til en 20’er også have et gratis magasin med.
Magasinet er et jubilæumsmagasin i anledningen af, at det er 20 år siden, Hus Forbi kom på gaden for første gang.
Journalisten har i den anledning bedt redaktør for de hjemløses avis, Poul Struve Nielsen, kigge tilbage og udvælge en god håndfuld forsider fra arkivet, der siger noget om avisens redaktionelle udvikling over årene.
Et brugerprojekt fra starten
Poul Struve Nielsen fortæller, at Hus Forbis grafiske udtryk er blevet tilpasset over årene.
»Men når vi arbejder med Hus Forbi i dag, kan vi se, at der er noget fra enhver periode, som har sneget sig med videre og præger os i dag,« fortæller han.
Han har selv været redaktør i fire år og kan se, at skiftende redaktører har haft skiftende fokus:
»Nogle har lagt meget vægt på, at sælgerne skal være med og have noget at lave, mens andre har lagt mere vægt på at skabe debat og lave afslørende journalistik. Men helt fra starten har Hus Forbi været et brugerprojekt, hvor de hjemløse og socialt udsatte inddrages – også redaktionelt.«
Nedenfor kan du læse Poul Struve Nielsens tanker om seks mindeværdige Hus Forbi-forsider fra de seneste 20 år.
August 1996 – første udgave
»Når man ser den allerførste forside med en gruppe hjemløse under Bispeengbuen i København, kan man faktisk godt sige, at sjælen har været med fra starten til i dag. Miljøet og den blå tone i billedet sætter i hvert fald en scene og viser en social virkelighed, som de færreste kender til,« siger han og fortsætter:
»De fleste hr. og fru Danmark ville nok gå over på det andet fortov, hvis de så sådan en flok her. Men Hus Forbi handler netop om, at der skabes et møde mellem de her mennesker og hr. og fru Danmark. Når de køber avisen, møder de et menneske, som står med en værdighed og har noget at byde på.«
September 1998 – opstillede forsidefotos
»I dag har vi den regel, at vi altid skal have et portrætfoto af en socialt udsat på forsiden. Det er en dogmeregel, vi har lavet for os selv for at skabe genkendelighed og identifikation. Men ulempen er, at vi afskærer os selv lidt fra at lave forsider som den her om ensomhed fra ’98,« siger han.
»På forsiden har de udnyttet, at der ikke var så faste rammer dengang til at lavet en opstilling, der rigtig fint fortæller en historie om social udsathed og ensomhed. Det kunne være en sjov proces at lave den slags lidt mere opstillede situationer, end vi gør i dag. Men vi tror på, at vi bedst rammer læserne på den måde, som vi laver forsider i dag.«
Maj 2006 – at gøre en forskel
»Historien på forsiden er et godt eksempel på, at de hjemløse får noget ud af deres avis. Forsiden peger på et problem; de hjemløses hunde er ikke forsikret. Man håber jo, at politikere eller andre reagerer på sådan noget, men det skete ikke. Til gengæld endte vi selv med at blive en del af løsningen en række år senere,« siger han.
»Da vi havde stor succes med salget af hjemløsekalenderen 2014, hvor temaet var ’hjemløse og deres hunde’, blev det besluttet, at Hus Forbi betaler sælgernes hundeforsikringer. Det siger meget om, hvor Hus Forbi er kommet hen, og det viser, at brugerne kollektivt kan være med til at løfte noget.«
Januar 2009 – Gitte Stallone på forsiden
»I dag ville vi aldrig have en forside som den her med Gitte Stallone. Hun fortæller jo om sine problemer med alkohol – og dermed viser man også, at ikke kun socialt udsatte har alkoholproblemer. På den måde rammer forsiden den identifikation, som er vores vigtigste nyhedskriterium. Men i dag ville vi aldrig have en kendt på forsiden,« siger han.
»I dag er det altid et foto af en socialt udsat, der præger forsiden. Vores tanke er, at dem, der står og sælger avisen, skal menneskeliggøre sig selv over for køberne. Der skal skabes en identifikation, og det signalerer vores forsider meget klart i dag.«
December 2014 – bedst sælgende avis
»Avisen med den lidt dobbelttydige rubrik ’Peters Jul’ blev vores bedst sælgende avis nogensinde. I december har folk altid et særligt behov for at komme af med noget godhed, og det smitter i høj grad af på os. Men jeg tror også, at sælgeren på forsidens karisma gør det. Han hedder Peter, men han er mere kendt som Røde Orm,« siger han.
»Det er en klassisk juleforside, men med et twist. Den emmer lidt af jul, men den gør det på den der specielle måde, hvor man godt kan se, at der måske mere står en kasse bajere end en masse gaver under træet hos ham her.«
Februar 2015 – de skæggede mænd
»Nogle af sælgerne blev rigtig gale i skralden, da de så forsiden i februar 2015 med Bette-Jens fra Silkeborg. Måneden før var Martin på forsiden, og de er begge sådan nogle langskæggede typer. Sælgerne mente aldrig, de ville komme af med den avis – læserne kunne jo ikke se forskel på januar og februar,« siger han.
»For mig er det et godt eksempel på, hvor fantastiske sælgerne er. De går virkelig op i det med liv og sjæl, og jeg måtte høre meget for den her forside gennem hele februar. Dem, der brokkede sig mest, har jeg drillet med det lige siden, for Hus Forbi har aldrig solgt så mange aviser i februar som det år,« siger Poul Struve Nielsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.