Hus Forbi er i massiv krise – nu træder læserne til med støtte

Salget af hjemløseavisen Hus Forbi er nærmest gået helt i stå. ”Det er en katastrofe,” siger redaktør. Men nu er hjælpen på vej. 14.000 danskere har hidtil støttet på MobilePay

Der bliver stort set ikke solgt nogen udgaver af Hus Forbi i Danmark på grund af coronakrisen.

Det fortæller redaktør på Hus Forbi Poul Struve Nielsen. Egentlig har avisen fået grønt lys af Sundhedsstyrelsen til, at dens sælgere må gå på gaden med avisen. Men det er meget få, der rent faktisk gør det.

”Hvis sælgerne ikke er i en risikogruppe, er der ikke noget i vejen for det, så længe de holder afstand og vasker hænder,” siger Poul Struve Nielsen.

”Men mange vælger ikke at gøre det, fordi de er svage helbredsmæssigt. Og så er der generelt ikke særligt mange mennesker på gaden. Jeg ved ikke, hvor meget vi er gået ned, men det koster kassen. Det er en katastrofe, det er der ingen tvivl om.”

Daglig leder af Hus Forbi Rasmus Wexøe Kristensen fortæller ligeledes, at Hus Forbi er presset.

”Jeg er bekymret. Det skal jeg være som leder, når hele indtægtsgrundlaget forsvinder,” siger han og fortæller, at Hus Forbi derfor også har sendt en del af sine ansatte hjem. 90 procent af avisens indtægter kommer fra løssalg.

Halverer oplaget

Avisen har derfor opfordret læserne til at støtte via MobilePay. Pengene går til avisens sælgere, så de kan få noget at spise.

Det har 14.000 danskere indtil videre gjort. Det betyder, at 6.500 gavekort på 75 kroner er blevet sendt ud til Hus Forbi-sælgerne i dag, så de kan få noget at spise.

Kære allesammen. Vi er glade for at give jer denne lykkelige nyhed! ?Først og fremmest: Tusind tak fordi I tænker på…

Posted by Hus Forbi on Wednesday, March 18, 2020

”Det lyder til, at indsamlingen går godt. Danskerne er rigtigt gode til at støtte os og være opmærksomme på at hjælpe os,” siger Poul Struve Nielsen.

Indsamlingen kommer dog ikke foreningen Hus Forbi til gode økonomisk. Normalt plejer Hus Forbi at få 50 procent af et løssalg af en avis, men når løssalget styrtdykker, gør midlerne til at lave avisen det også.

Kan driften af avisen overhovedet køre rundt?

”Ikke så godt, som det ellers gør,” siger redaktøren og fortæller, at det næste oplag bliver beskåret kraftigt – lige nu skyder han på, at det bliver halveret fra det nuværende oplag på mellem 70.000 og 80.000. Ligeledes har avisen skullet droppe en næsten færdig avis for at lave en helt ny om coronakrisen, som de arbejder på netop nu.

”Vi regner også med at få samme støtte som andre virksomheder til at dække vores udgifter, men vi må se, hvad der sker. Indtil da planlægger vi at udkomme igen både på print og digitalt den 1. april.”

”Vi rider stormen af”

Selv om krisen presser, håber Hus Forbi på, at de nok skal klare det.

Kan du være bekymret for, om Hus Forbi overhovedet kan klare krisen?

”Hvis det varer et halvt år, vil jeg blive bekymret for Hus Forbi. Varer det to måneder, tror jeg, vi klarer os. Det er for tidligt at sige præcist endnu,” siger Poul Struve Nielsen.

Men de ansatte, der ikke er sendt hjem, bliver ved med at knokle på.

”Vi rider stormen af,” lyder det fra Poul Struve Nielsen.

0 Kommentarer

Læs også

Coronakrisen gør kommunikation mere afgørende end nogensinde før: ”Det er en blanding af meget stille og tomt og så virkelig travlt”

Coronakrisen: Der er behov for massiv kommunikation, hele tiden og på alle kanaler

18. MARTS 2020
<span class=Debat: Corona-krisen kan blive journalistikkens genfødsel 2">

Debat: Corona-krisen kan blive journalistikkens genfødsel

18. MARTS 2020