Journalistgården giver 140.000 kr. til Hus Forbi

Med 140.000 kroner fra Hjælpefonden Journalistgården kan Hus Forbi-sælgerne se frem til et sæt nyt regntøj i julegave. »Vi ved, sælgerne står derude og bliver kolde og våde,« siger glad sekretariatsleder

For første gang efter salget af ejendommen Journalistgården, bliver der nu uddelt midler fra afkastet af den formue, Hjælpefonden Journalistgården står tilbage med. Og det bliver de hjemløse sælgere af bladet Hus Forbi, der får glæde af de omkring 140.000 kroner, fonden uddeler i år.

»Pengene skal ikke gå til drift af Hus Forbi, men direkte til sælgerne. Og da jeg talte med sekretariatslederen fortalte han, at det øverste, der stod på hans ønskeliste, netop var et nyt sæt regntøj til alle sælgerne. Og det vil han højst sandsynligt kunne købe for de penge,« fortæller Morten Friis Jørgensen, der er bestyrelsesformand i Hjælpefonden Journalistgården.

Det er en fast del af Hus Forbi-organisationens arbejde at uddele tøj til sælgerne to gange om året på bladets forskellige distributionssteder. Men det er tre år siden, de sidst fik regntøj, fortæller sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen.

»Ting er jo flygtige, når man lever et kaotisk liv, så der er ikke mange, der stadig har deres regntøj, og vi ved, sælgerne står derude og bliver kolde og våde,« siger han.

Han vurderer, at der er brug for 600 sæt regntøj, hvilket vil koste omkring 120.000 kroner. Så pengene kom lige på det rette tidspunkt, og fra det rette sted.

»Vi er rigtig glade og synes, det er helt fantastisk. Også fordi det er en journalistisk fond, de kommer fra. Vi vil også gerne lave et godt blad, som andre fagpersoner får øje på,« siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Vil ændre formål

Hjælpefonden Journalistgården blev stiftet i 1996, da Kreds 1 udskilte ejendommen Journalistgården på Bispebjerg, der blev bygget i 1935 som bolig for pensionerede journalister. I 2013 blev ejendommen imidlertid solgt til ejendomsselskabet Lejerbo, og overskuddet af dette salg – en formue på omkring 4,5 millioner kroner – ligger nu i fonden og danner grundlag for årlig støtte til forskellige formål.

Tanken med fonden er, at pengene også skal gå tilbage til journalistiske projekter, fortæller Morten Friis Jørgensen. Men i øjeblikket kæmper fondsbestyrelsen med Civilstyrelsen og en meget stram fondslovgivning om at få lov at ændre formålsparagraffen, siger han. Fonden har derfor været tvunget til at uddele midler efter sit gamle, meget bredt formulerede formål: ”at yde social støtte til danske medborgere, deres efterladte ægtefæller/samboende og hjemmeboende mindreårige børn”.

»Det er en fortvivlende bred formålsparagraf, som vi meget gerne vil have lavet om. Men jeg synes, vi har været heldige med at ramme noget, der ligger tæt på det, vi gerne vil. Vi har med et medie at gøre, og samtidig er den sociale profil i uddelingen helt oppe at ringe på 100 procent. For mig er det svært at se, vi kunne have gjort meget bedre,« siger Morten Friis Jørgensen.

2 Kommentarer

Morten Friis Jørgensen
19. DECEMBER 2016
Kære Mogens, tak for
Kære Mogens, tak for anerkendelsen. Når man bygger vindmøller i stedet for at krybe i huller ved orkanvarsel, er det dejligt at høste energi og støtte folk, der trænger.
Næste år har hjælpefonden formentlig op imod 200.000,- kr., og hvem skal vi så uddele det/de legat(er) til?
Bedste jule- og nytårshilsner til dig og alle læsere her
VH MFJ
;-)
Mogens Laier
12. DECEMBER 2016
Flot klar stil, folk med
Flot klar stil, folk med begge ben på jorden mangler overtøj.