Fagblad fylder 100: ”Der var mere svung over sproget dengang”

Fagbladet Fængselsfunktionæren fylder 100 år den 1. april. Journalisten har talt med en af medarbejderne på nichebladet om udviklingen i bl.a. sproget. ”Det var nok mere emotionelt og underholdende, hvor vi skriver mere faktuelt i dag,” siger han

”Kollegaer, Fængselsbetjente! Vaagn op og vær med i Arbejdet for vort sociale og økonomiske Vel!”

Sådan lød de første sætninger i første udgave nogensinde af Fagbladet Fængselsfunktionæren. Og de vidner meget godt om, hvad bladet skulle kunne dengang for 100 år siden.

”Det er gået fra at være et rigtigt fagforeningsblad, som var meget internt fokuseret. Der var mange skriverier om det organisatoriske, på hvad forbundet gik og lavede, hvem der var blevet valgt, og hvad der blev brugt penge på,” fortæller Kristian Westfall, der er presse- og kommunikationsmedarbejder i Fængselsforbundet.

Han har været med til at skrive bladet de sidste syv år.

”I starten rakte bladet ikke særlig langt ud over dem, der var medlem af fagforbundet. Det blev brugt til at diskutere fagpolitik og mobilisere medlemmer,” siger han.

Politisk værktøj

I dag rækker bladet i højere grad ud over fængslets mure, fortæller Kristian Westfall.

”Bladet har udviklet sig til at blive et strategisk politisk værktøj for forbundet, og vi er meget fokuserede på at bringe historier, der rækker ud over vores egen næsetip. Det skal altid have berøring med vores medlemmer, men det må også meget gerne være interessant for politikere og andre medier,” siger Kristian Westfall.

Han fortæller, at Fagbladet Fængselsfunktionæren for nyligt for eksempel satte fokus på, hvor mange børn og unge der sad i landets fængsler og arrester. Ligeledes bliver bladet brugt strategisk til at vise et større udsnit af, hvad fængselsbetjente laver.

Hurtigere nyheder

Noget, der også har ændret sig, er selve sproget i bladet. Hvor det tidligere var forbundets medlemmer selv, der skrev indlæg til bladet, er det i dag Kristian Westfall og hans redaktør, der producerer det.

”Der var noget mere svung over sproget dengang. Det var nok mere emotionelt og underholdende, hvor vi skriver mere faktuelt i dag,” siger han.

I et nummer af bladet fra 1927, dengang bladet fyldte 10 år, kunne medlemmerne således læse følgende om første chefredaktør, Fængselsbetjent L. Bech-Mathiesen, der gennem "ildnende Artikler slog kraftigt til Lyd for det nystiftede Blad. B. M., der nu virker som Arrestforvarer i Sønderborg, var en udmærket Mand til "at sætte Gang i Foretagendet"".

Bladet udkommer seks gange om året, men inden for de seneste år er Fængselsforbundet også begyndt at udkomme med ugentlige nyheder på nettet. 

”Vi oplevede, at mange af vores historier var forældede, når først bladet udkom. Vi er jo ramt af samme mediepres som resten af branchen med, at alt skal gå hurtigere. Det gør også, at vores artikler bliver kortere. De artikler, vi udgiver på nettet, er blevet et utroligt vigtigt redskab for os, men det fysiske blad er stadig vigtigt, fordi vi kan bringe længere reportager, lækre billeder og sætte det flot op,” siger han.  
 
 
 

0 Kommentarer