
Politiet fik kritik for at indskrænke journalisters adgang til informationer, redaktør Peter Brüchmann fik ros for en opsigtsvækkende beslutning, og partiformand Jakob Ellemann-Jensen fik gode råd til næste gang han skal holde tale Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Robert Hendel, Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er fredag, den 22. i måneden og dagen før dagen før dagen.
Altså ikke før juleaften, men før DJ’s ekstraordinære delegeretmøde, hvor 17 kandidater med hver deres mærkesager skal på valg til de 15 pladser i hovedbestyrelsen – det vender vi tilbage til. Vi skal først lige omkring et par andre sager i overblikket over denne uges største og mest debatterede artikler.
Hvis politiets nye kommunikationspolitik i Midt- og Vestjylland havde været på valg, var den nok blevet stemt enstemmigt ned i den lokale og regionale presse. Politikredsen har nemlig besluttet at indskrænke pressens adgang til informationer i forbindelse med indbrud og trafikuheld.
”Det giver så meget basis for bysladder ikke at oplyse om de her ting,” lød det fra Jesper Markussen, redaktionschef på Dagbladet Holstebro-Struer.
”Vi må insistere på, at det er os som redigerede medier, der beslutter, hvad læserne og offentligheden har godt af at vide. Den beslutning skal ikke ligge hos politiet,” sagde Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.
Artiklen fik flere læsere op af stolen, blandt andet journalist Kathrine Jensen, der dækker krimistof på Fredericia Dagblad. Også i Sydøstjylland er politiet nemlig begyndt at give færre informationer end før til pressen om indbrud.
”Det har ændret sig markant,” sagde Kathrine Jensen, der er begyndt at tvivle på, hvor stor værdi hendes politinoter om indbrud har for offentligheden, nu hvor hun ikke længere kan oplyse i detaljen om, hvilke tyvekoster borgerne skal være vagtsomme over at se for eksempel sat til salg.
Ifølge Ulla Kaspersen, kommunikationschef i Sydøstjyllands Politi, er der imidlertid ikke tale om nogen ny kommunikationspolitik, men alene om at politiet har genopfriske hvilket retningslinjer som gælder.
Emnet har kastet en del kommentarer af sig.
”Måske det er en anledning til at basere krimireportagen på andre kilder end politiet. Når det kommer til stykket, har politiet mere brug for offentlighedens/mediernes hjælp end omvendt,” lød det for eksempel fra Klaus Madsen.
”Så er det, vi med rette kunne spørge: Er det politiet eller pressen, der er bedst til at vurdere, hvad der er af ’almen interesse’?” skrev Thomas Maxe på Facebook.
Vi hører gerne fra dig, hvis du også kender til eksempler, hvor politiet har ændret sin kommunikationspolitik med konsekvenser for pressen.
’Voldtægt’ eller ’sexoverfald’?
Vi bliver ved forbrydelserne lidt endnu, eller rettere: debatten om, hvilke ord, medierne bruger, når de omtaler voldtægt eller seksuelle overgreb – en debat, vi også tidligere har haft på Journalisten.
I denne uge fik lokalavisen.dk kritik fra foreningen Every Day Sexism Project Denmark for at bruge ordet ’sexfælde’ i en rubrik. Redaktør Kim Belmark på lokalavisen.dk erkendte, at ordet formentlig var valgt, fordi det giver klik, og lovede at tage emnet op på et redaktionsmøde.
”Vi har ikke haft det i vores overvejelser før helt at droppe brugen af ordet ’sex’. Det sidder dybt i journalister, at sex og vold sælger,” sagde han til Journalisten.
Er du forvirret over, hvilke ord, du skal bruge hvornår? Så har Every Day Sexism Project opstillet en liste over de ord, foreningen mener, medierne skal afstå fra at bruge
Også dette emne gav anledning til kommentarer.
”Problemet med voldtægt og andre seksuelle overgreb er ikke ordene, der benyttes i pressen, men forbrydelserne i sig selv. Vejen frem er derfor ikke at angribe dem, der italesætter problemerne, men at sørge for, at der tales med åbent,” lød det blandt andet fra Nanna Gersov på Facebook.
Tre korte du også skal have med:
- Sportsmediet Mediano har besluttet at afbryde alle partnerskaber med betting-, kasino- og kviklånsvirksomheder fra næste år Redaktør Peter Brüchmann har taget beslutningen, selv om den formentlig kommer til at koste ham over en million kroner alene i 2020. Det er voksende problemer med spilafhængighed blandt især de unge, som har fået ham til at tage det usædvanlige skridt, og det får ros fra Center For Ludomani.
- Sidste weekend holdt Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen sin første tale som formand på et landsmøde for Venstre. Vi fik en ekspert til at se nærmere på talen, og hun råder blandt andet partiformanden til at improvisere mere i sine taler fremover.
- Så skal vi til det: I overmorgen søndag er det tid til det ekstraordinære delegeretmøde, som er opstået i kølvandet på en underskriftindsamling efter tidligere chefredaktør Øjvind Hesselagers fratrædelse fra Journalisten. 316 krævede et ekstraordinært delegeretmøde, men meget tyder på, at mange af dem ikke dukker op søndag. Vi har talt med tre af dem, som skrev under, men som ikke møder op.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.