
Modelfoto. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Journalisten har omtalt flere tilfælde, hvor medier har fået kritik for deres ordvalg i forbindelse med sager om voldtægt eller andre former for seksualiseret vold.
Senest tirsdag, hvor lokalavisen.dk erkendte, at deres ordvalg var galt, da de brugte ordet ”sexfælde” i en rubrik.
I oktober sagde Politikens chefredaktør Anne Mette Svane, at de ikke længere vil bruge ord som ”sexoverfald” og ”sexdømt” i deres journalistik.
Omvendt fastholdt Ritzau i sidste uge, at det i nogle tilfælde er ok at bruge ordet ”sexforbryder”, hvis det giver mening i konteksten.
Ifølge foreningen Everyday Sexism Project Danmark er medierne med til at negligere offerets oplevelse af forbrydelsen og samtidig vinkle fra gerningspersonens perspektiv, når de bruger ordkonstellationer med ’sex’ til at beskrive overgreb eller voldtægter. Derfor arbejder de for, at medier går uden om sproglige konstellationer med ’sex’.
Seksualiseret er mere præcist
Bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Zen Donen anbefaler, at medier benytter begrebet ’seksualiseret overgreb’, hvis man ikke synes, at beskrivelsen ’overgreb’ er dækkende, eller hvis overgrebet ikke kan defineres som en voldtægt.
”Når man skriver ’seksualiseret’, tager man i højere grad offerets perspektiv. I ordet seksualiseret ligger der, at det er gerningspersonen, der seksualiserer overgrebet, at det seksuelle med andre ord er det ’våben’, gerningspersonen benytter til at begå overgreb,” siger hun.
Hun kommer derudover med fire andre alternativer til ordkonstellationer med sex.
- I stedet for at skrive ’sexfælde’ bør medierne skrive ’voldtægtsfælde’.
- I stedet for at skrive ’sexoverfald’ bør medierne skrive ’overfald med henblik på voldtægt/overgreb’ eller bare ’forsøgt overgreb/overfald’.
- I stedet for at skrive ’sexforbryder’ bør medierne skrive anklaget/dømt/tiltalt/mistænkt for overgreb/voldtægt eller voldtægtsforbryder osv.
- I stedet for at skrive ’sexovergreb’ bør medierne skrive anklaget/sigtet/dømt for voldtægt/overgreb. Hvis det ikke er korrekt i forhold til sigtelsen, kan man skrive ’seksualforbrydelse’ eller ’seksualiseret overgreb’.
Sex er ikke kriminelt
Zen Donen siger, at mediernes sprogbrug er vigtigt, fordi det er med til at skabe en virkelighed.
”Flere ofre har selv en masse skam og skyld i forhold til det overgreb, de har været udsat for. Når medierne beskriver en voldtægt eller et overgreb som sex, kan det fremkalde disse følelser. Mange ofre kæmper med tanker om, hvad det er, de har været udsat for, og om de selv har lagt op til noget,” siger hun.
Hvorfor er det så slemt at bruge ordet sex, hvis konteksten tydeligt viser, at det ikke har været en frivillig relation?
”Fordi man blander to forskellige ting sammen. Sex bør være dejligt og rart, og det sker med to eller flere personers samtykke. Det er en begrebsforvirring. Det er heller ikke kriminelt at have sex,” siger Zen Donen og tilføjer:
”Hvis nogen bliver slået ned på gaden, kalder man det jo heller ikke boksning.”
3