Redaktør: ”Det sidder dybt i journalister, at sex sælger”

Når Lokalavisen.dk bruger ordet ’sex’ i rubrikker, er det, fordi journalistikken går på autopilot, mener redaktør. ”Det er klart, at vi ikke har en interesse i at tage gerningsmandens parti eller perspektiv. Tværtimod”

Everyday Sexism Project Danmark har i flere tilfælde kritiseret danske medier for at bruge ordet ’sex’ i forbindelse med voldtægter og overgreb. Dermed er medierne med til at negligere sagens alvor og vinkle sagen set fra gerningspersonens perspektiv. Sex er nemlig noget, der sker med alle parters samtykke, mener foreningen, som indsamler oplysninger og bekæmper sexisme i Danmark.

”Sprog skaber virkelighed, og det er derfor, der skal være mere fokus på, hvilket sprogbrug man har i medierne,” siger Zen Donen, der er bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark.

Politiken har besluttet ikke længere at bruge ord som ’sexoverfald’ og ’sexdømt’ i deres journalistik. Det sagde Politikens chefredaktør Anne Mette Svane til Journalisten i oktober i år.

Omvendt fastholder Ritzau, at det i nogle tilfælde giver mening at bruge ordet ’sexforbryder’.

”Hvis det er hensigtsmæssigt i konteksten, vil vi da nok kunne finde på at skrive ’sexforbryder’,” har redaktionschef på Ritzau Martin Darling fortalt.

Vold og sex sælger

Nu retter Everyday Sexism Project Danmark kritik af en artikel fra 11. november i lokalavisen.dk, hvor ordet ’sexfælde’ optræder i rubrikken.

Redaktør Kim Belmark på Lokalavisen.dk forklarer, at han godt kan se, at det ville have været mere hensigtsmæssigt bare at skrive ’fælde’.

”Vi har ikke haft det i vores overvejelser før helt at droppe brugen af ordet ’sex’. Det sidder dybt i journalister, at sex og vold sælger,” siger han og fortsætter:

”Enhver journalist, der har siddet på nettet og kigget på, hvilke artikler der får flest klik, ved, at klikkene stiger, når man bruger de ord i rubrikken.”

Er det derfor, I skriver det – fordi det giver klik?

”Ja, det er det.”

”Normalt har vi den holdning, at vi altid tager offerets perspektiv. Hvis det er påstand mod påstand i en retssag, så tager vi offerets udlægning af sagen,” siger han.

Forstår kritikken

Men Kim Belmark forstår kritikken.

”Jeg kan sagtens se, at der er en pointe i, at sex sker mellem parter, der er enige,” siger han.

Han anerkender også, at man i artikler, hvor sex erstatter ordet voldtægt eller overgreb, kan opfatte det, som om avisen skriver fra gerningsmandens perspektiv.

Tror du, det er noget, I vil kigge på i fremtiden?

”Ja, jeg vil tage det op på et redaktionsmøde, så vi kan diskutere det.”

”Det er klart, at vi ikke har en interesse i at tage en gerningsmands parti eller perspektiv. Tværtimod. Vi plejer altid at tage offerets perspektiv, indtil andet er bevist. Så den er jeg med på.”

5 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
20. NOVEMBER 2019
@malene - tak, men hvorfor ikke bare skrive den relevante information i artiklen i stedet for at forlange, at det må folk selv google?

Men ellers er jeg enig. Det er helt sort at bruge såvel fælde som sexfælde. Der er jo ingen “fælde” af nogen art på spil. Det er slet og ret voldtægt.
Ekaterina Petrounina
20. NOVEMBER 2019
På tide at der bliver sat fokus på området og virkelig godt organisationen gør sådan en indsats for det. Det er ulækkert og desrespektgfuldt overfor ofrene at gøre andet.
Malene
20. NOVEMBER 2019
Du kan jo google, Jesper Bech. Det må være denne artikel der omtales, og når man læser artiklen giver det ikke den fjerneste mening overhovedet at bruge ordet “fælde” med eller uden sex foran.

Det er ren clickbait.

https://www.lokalavisen.dk/112/2019-11-11/-Sexf%C3%A6lde-Unge-piger-voldtaget-p%C3%A5-stribe-6461627.html
Jesper Bech Pedersen
20. NOVEMBER 2019
Det kunne være ret så godt, hvis Journalisten gad skrive den fulde ordlyd af den omtalte rubrik i Lokalavisen.

Vi får kun at vide, at ordet sexfælde indgik. Uden kontekst er det umuligt at danne sig en selvstændig mening om, hvorvidt kritikken er berettiget.

Og siden hvornår er ordet "sex" blevet begrænset til at betyde noget ensidigt positivt? Det bliver fremlagt som om, dette bare er fakta.

Jeg kan helt ærligt ikke se, der er noget galt med ord som sexforbryder eller seksualforbrydelser. De er da indiskutabelt negativt ladede.

Og hvad pokker gør vi så ved et ord som sexchikane? Skal det hedde "uønsket fysisk og/eller psykisk tilnærmelse med kønslige undertoner" i stedet for?
Peter Larsen
19. NOVEMBER 2019
Hvem - og her mener jeg en autoritativ kilde, ikke en synes-ning organisation - siger, at sex er noget sex er noget, der sker mellem parter, der er enige?

Det kommer fra sexual intercourse, og ifølge Britania er der ikke nogen betingelse om samtykke. Det betegner sådan set bare penetration.

Samleje er det danske er. Det anvendes i straffeloven under voldtægtsbestemmelse og er et deskriptivt ord.

Synsningsforeninger forsøger samme stupide ensretning af vores sprog, som folk, der hidser sig op over vinterbolle. Lad være med at ophøje meninger til fakta.

Det er det ikke.

Flere

Læs også

Ekstra Bladet får skarp kritik for at bruge ”sexdømt” om voldtægtsdømt

Ekstra Bladet får skarp kritik for at bruge ’sexdømt’ om voldtægtsdømt

09. OKTOBER 2019
Anne Mette Svane

Politiken dropper ordet ’sexdømt’ om voldtægt – risikerer at krænke ofre igen

11. OKTOBER 2019