
Kurt Strand kaldte Radio24syv "tåkrummende" i 2011, hvor billedet er taget Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix
Når vi når midnat i aften, sender værterne på Radio24syv de sidste radiobølger ud fra kontorerne på Vester Farimagsgade. Efter otte år er det slut, og FM-frekvensen bliver overtaget af Radio4.
”Medieverdenen er jo fuld af daglige skuffelser, men største skuffelse er, at Radio24Syv, trods en perlerække af gode kræfter på lønningslisten, fortsat ikke evner at løfte sig over et tåkrummende ringe lokalradioniveau i mange af sine sendetimer.”
Sådan sagde Kurt Strand, vært på ’Mennesker og Medier’, om den kun en måned gamle radio tilbage i 2011 i et interview med Journalisten. Der er sket lidt siden.
Er Radio24syv stadig den største daglige skuffelse i medieverdenen?
”Nej, det er den ikke. Og jeg er ked af, at jeg dengang fik fornærmet en hel masse lokalradioer unødigt,” siger han.
”Det var bare for at sige, at når lokalradio var ringest, var det sammenligneligt med noget af det, Radio24syv præsterede i starten.”
Lidt af et lotteri
Da radioen gik i luften, var det meget tilfældigt, hvad man som lytter tunede ind på, siger Kurt Strand.
”Der var mange ting på hylderne, men kvaliteten var virkelig svingende. Meget var helt åbenlyse begyndervanskeligheder, som i dag er indhentet. Men jeg synes stadig i dag, at Radio24syv kan være lidt af et lotteri,” siger han.
Og ja, det var det. Men det er præmissen, når man sender live, siger direktør på Radio24syv Jørgen Ramskov.
”Hvis man vil undgå enhver form for spænding og lotteri, så skal man jo redigere det hele,” siger han.
Kurt Strand mener, at radioen har været god til at sætte dagsordener med dens nyheder – men nogle gange er konfrontationerne blevet trukket lige lovligt langt ud.
”Der er nogle af de nyheder, de har sat dagsordener med, hvor man spørger sig selv: ”Var det værd at bruge 20 minutter af min morgen på at forsøge at få et svar fra en, som alligevel ikke vil svare?”
Selv siger Jørgen Ramskov, at ja, måske har værterne en gang imellem holdt fast i de kritiske spørgsmål, også efter at det blev klart, at gæsten bare ikke ville svare. Men:
”Vi har sat en ære i at blive ved med at prøve på at få svar. Men mange politikere har opdaget, at hvis man bare trækker tiden, så kan man undgå at svare. Og det er en uskik.”
Modig radio med skæve koncepter
Kurt Strand vil i høj grad huske radioen for at være modig. For at lave nye og skæve koncepter. For at satse på at sende en times daglig satire med den hårdtslående radioværtinde, veninde og gudinde Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.
”Det er ved Gud svært at lave så meget satire hver dag,” siger han.
Og han vil huske radioen for ultranørdede programmer som ’Fodbold FM’ og ’Millionærklubben’, der blev interessant radio, selv om man hverken havde styr på, hvem der blev solgt i det sidste transfervindue eller kursudviklingen på Nasdaq.
”Det er modigt at turde lave radio om noget, som er så tørt og svært at formidle som aktiekurser i et flygtigt medie som radio.”
En lidt for kæk overgang, undskyld
Han vil også huske radioen for cold calls til politikere, der knap var stået ud af sengen, før de kom live i radioen (der var lige en overgang med en for kæk stemning, det undskyldte de for, som Jørgen Ramskov siger).
”Jeg vil også huske dem for nogle gange at have opført sig som et barn i trodsalderen, der hele tiden skal prøve grænser af bare for at gøre det,” siger Kurt Strand.
Og ja. Radioen ville prøve grænser af, siger Jørgen Ramskov. Det er vi ude i en klokkeklar tilståelsessag.
”Men grundlæggende synes jeg, det er meget, meget sundt at prøve grænser af,” siger han.
Men mest af alt vil Kurt Strand huske Radio24syv for at nydefinere, hvad taleradio er og kan. Ved at satse hårdt på holdningsbårne programmer med personlige værter har de udvidet markedet for taleradio.
”Det var det helt store spørgsmål, da de gik i luften – er der plads til endnu en taleradio? Det har der været i så høj grad, at taleradiomarkedet i dag er betydeligt større, end da Radio24syv startede.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.