Næsten en tredjedel af Radio24syv forsvinder: Sådan kommer radioen til at se ud i fremtiden

Hvis Radio24syv vinder DAB-udbuddet, bliver det med et større fokus på podcast, en ny kulturredaktion og en gravergruppe. Men du kan ikke skære cirka 20 millioner kroner af et budget, uden at det kan mærkes, erkender direktør Jakob Kvist: ”Det her er en spareøvelse. Det kan der ikke lægges glasur på”

”Det er ikke nogen heroisk ting at stå og pille tingene fra hinanden.”

Sådan siger Jakob Kvist, som bliver direktør på Radio24syv, hvis radioen får lov til at fortsætte som DAB-kanal.

I går kunne radioens nuværende direktør, Jørgen Ramskov, fortælle, at 12 medarbejdere i nyhedsafdelingen havde fået besked på, at de ikke fortsatte, hvis radioen vandt DAB-udbuddet. Ud over de 12 ansatte har en række studentermedhjælpere, værter, programansatte og løst tilknyttede medarbejdere også fået besked på, at de ikke fortsætter.

Men hvilken udgave af Radio24syv kan lytterne forvente, hvis kanalen vinder DAB-udbuddet?

”Det bliver to tredjedele af Radio24syv, og jeg håber, at al den gode dna og de gode gener bliver rummet i de to tredjedele, så den kan leve og vokse videre,” siger han.

Indtil videre har værter på programmer som blandt andet ’Q&A’, ’Cordua og Steno’, ’Datolinjen’, ’Det Røde Felt’ og ’Fitness M/K’ meldt ud, at de lukker, hvis Radio24syv fortsætter på DAB.

Farvel til 24syv døgnet rundt

Men det koster at gå fra et årligt budget på cirka 94 millioner kroner til et budget på 70 millioner kroner, som en ny DAB-kanal får, erkender Jakob Kvist.

”Vi forsøger at bjerge to tredjedele af radioen i land efter medieforliget, og sådan en bjergningsaktion er våd og kold. Det føles meget uheroisk og ekstremt pragmatisk, men alternativet var, at vi skulle lukke,” siger han.

Radio24syv, som netop har været kendt for at sende radio 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, kommer i fremtiden til at sende nyproduceret radio fra klokken seks morgen til klokken seks aften. Aften- og nattetimerne vil blive fyldt ud med genudsendelser.

Morgenfladen med nyheder og formiddagen med debat vil ikke leve videre i den form, det har i dag. Derudover vil nyhedsafdelingen og programafdelingen blive slået sammen.

”Vi laver en ambitiøs morgenradio, og debatbåndet er også relativt dyrt. Det her er en spareøvelse, det kan der ikke lægges glasur på,” siger han og tilføjer, at radioen hen ad vejen forhåbentlig kan krabbe sig ind i aftentimerne. Men i første omgang bliver fokus på tiden mellem seks og seks. Han regner med, at meget dedikerede lyttere af radioen vil ærgre sig.

Forventer lytterflugt

DAB-udbuddet stiller krav til en kulturradio, og det har Radio24syv taget konsekvensen af. Vinder den udbuddet, vil ledelsen derfor etablere en stor kulturredaktion. Den vil ligeledes oprette en ny gravergruppe.

”Jeg kan ikke pege på nogen specifikke områder, der bliver nedprioriteret, men vi kommer til at lave færre programmer.”

Et farvel til FM-båndet betyder også et farvel til mange lyttere. Selv tror Jakob Kvist, at radioen ”vil miste 65 procent af lytterne overnight”.

”Så der er meget nyt land at vinde, og det håber vi, at vi kan. Ikke overnight, men på sigt,” siger han og tilføjer:

”Det er selvfølgelig langtfra dem alle, vi får tilbage, det er helt urealistisk at tro. Men det handler om at redde radioen for de lyttere, som dårligt kan undvære den. Men Radio4 får jo alle vores lyttere foræret her den 1. november, og det er ikke sikkert, de får skræmt dem alle sammen væk.”

Vil stadig være rigtigt irriterende

I har måttet lukke en del programmer. Kommer det her til at gå ud over den journalistiske kvalitet, som radioen kan levere?

”Nej, det håber jeg ikke, det gør. Selvfølgelig skærer man ikke en tredjedel, uden at det koster, men vi kommer ikke til at lave sødsuppe. De journalistiske ambitioner er intakte, og vi vil stadigvæk være rigtig irriterende, hvis vi kan,” siger han.

Jakob Kvist håber, at et større fokus på podcast kan afbøde det uundgåelige lyttertab.

”Vi har meget succes på podcast allerede, og den succes vil vi bygge videre på. Podcast er en måde at lave radio på, som har fremtiden foran sig. Det er en måde at få public service frem til de unge, så også af den grund skal vi være fokuserede på at lave indhold, der virker som podcast.”

 

 

5 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
26. SEPTEMBER 2019
På papiret er DAB en fin teknologi, men problemet ved DAB er, at hvis man har flere radioer, f.eks. en i køkkenet og en i stuen, så kører udsendelserne ikke synkront.
Ole Jørgensen
26. SEPTEMBER 2019
Fortsætter bare 24 spørgsmål til professoren, kampagnesporet, Hitlers æseløre eller brexit club så skal jeg nok blive hængende til podcast...så må jeg se om jeg kan finde en måde at spille DAB i bilen på uden at splitte den helt ad.

Radio Ga Ga someone still loves you...
Thomas Frederiksen
25. SEPTEMBER 2019
Jeg lytter stort set kun til DAB. Selvom der ikke er noget godt at sige om, at folk må opsiges, så er det en ok løsning med genudsendelser om aftenen og natten. Jeg lytter selv til en del P1-programmers genundelser på de tidspunkter.
Annette Ljungberg
25. SEPTEMBER 2019
Dab radio er jo ikke en undergang men bedst er det med FM. . Men Jeg har så lyttet igennem det i et par år. Da yousee pluslig benyttede sig i at fjernet FM. For at tjene dobbelt op for et par år siden.
Så idag høre jeg alt radio på via dab radio hjemme. Og det er der ingen problemer i.
Mit store problem bliver bare at jeg så ikke kan høre det i bilen.
Og jeg er en af dem der sjælden lytter til de 'podcast '. Da jeg føler der skal sættes ekstre tid af til det i en stresset hverdag. Så det er kun direkte udsendelser jeg høre.
Og hvis mine to programmer. Millionærklubben og nattevagten, hvor jeg er fast lytter til så stopper.
Ja så er jeg væk.
Og jeg er en af dem der er tosset over at regeringen har saboteret radio 24syv. Da den er alle mands eje.
Niels Riis Ebbesen
24. SEPTEMBER 2019
Hmm.. i mine ører lyder det som om, at dem der vil køre et amputeret Radio24syv videre på DAB, har sagt til sig selv, at de 70 mill i fire år, er bedre end at blive arbejdsløs og skulle leve af dagpenge.

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right