Tidligere fotoredaktør på Jysk Fynske Medier: ”Erkend, at du ikke skal være pressefotograf”

I gårsdagens sparerunde på Jysk Fynske Medier er 13 fotografstillinger blevet nedlagt. I 2017 tog daværende fotoredaktør Ulrik Pedersen imod en frivillig fratrædelse. Her kommer han med seks gode råd til de fotografer, der skal ud og finde nyt arbejde

Onsdag morgen ramte massefyringen Jysk Fynske Medier.

I alt blev 54 redaktionelle stillinger nedlagt i sparerunden, der blev meldt ud i slutningen af september. Fotograferne var hårdt ramt, hele 13 ud af de i alt 25 fotografstillinger blev nedlagt. 10 af dem blev fyret, mens tre gik selv.

Ved fusionen i 2016 blev Jysk Fynske Mediers fotoredaktion Danmarks største.

Men gennem de seneste fire års sparerunder i koncernen har fotograferne flere gang stået for skud. I 2016 var der ifølge DJ 48 fotografer ansat, efter fyringsrunden i dag er der 12 tilbage.

Det er en tendens, som Søren Pagter, afdelingsleder på fotojournalistuddannelsen på DMJX, genkender fra resten af branchen.

”Lidt kynisk kan man sige, at aviserne gør, som de altid har gjort, de udgiver deres avis på en hjemmeside og tænker, at så er de online. Det er paradoksalt, for der er mange andre, som opruster på den visuelle front, institutioner, organisation osv.”

Nogle af de fotografer, der i dag er blevet opsagt eller fyret fra Jysk Fynske Medier, skal måske ud og være freelancere. Ifølge Søren Pagter skal man som freelancer eller selvstændig ikke satse på at få sin indtægt fra de traditionelle medier.

”Det kan godt være, at Jysk Fynske Medier og andre siger, at de stadig køber billeder, men de betaler jo mindre, end jeg gør for en håndværker i mit hus,” siger han.

De fotografer, der er blevet fyret i dag, kommer derfor ud på et meget turbulent mediemarked, forklarer han.

Siden Jysk Fynske Medier fusionerede i 2016, har der i alt været seks sparerunder.

I 2016 blev 10 fotografstillinger eksempelvis nedlagt, mens 2017 var året, hvor man helt fjernede rollen som fotochef. Ved den sparerunde blev tre fotografer fyret, to fik en frivillig fratrædelse, mens to fotochefer valgte at gå frivilligt. En af dem var Ulrik Pedersen.

Den tidligere fotoredaktør for Jysk Fynske Medier skulle finde sig selv i et nyt job som kommunikationskonsulent i Tøndermarsk Initiativet.

Her kommer han med seks gode råd til de fotokolleger, der ikke længere skal være på Jysk Fynske Medier.

Erkend, at du ikke skal være pressefotograf længere

”Det allerførste, man skal sige til sig selv, er; “Jeg kommer aldrig til at arbejde som pressefotograf på en avis igen. Det kommer aldrig til at ske.” Man lukker en dør, og der bliver ikke mulighed for at komme tilbage med den måde, som verden ser ud på. Det tror jeg er en meget sund erkendelse.”

Forstå, at der er et liv uden for dagbladene

”Jeg er sikker på, at mange af fotograferne har de kompetencer, der skal bruges, og finder et arbejde, hvor der bliver sat pris på det, de kan. Det kan for eksempel være i kommunikationsbranchen, hvor jeg er landet. Fyringen er hård at sluge, men man må også bare sige, at tiden nok er inde til, at fotograferne skal lave noget andet end at udfylde en fotoliste fra en avis. De skal bruge de kompetencer, de har, til at fortælle historier.”

Der står sikkert ikke fotograf i jobbeskrivelsen, men du kan godt være med alligevel

”Man skal sætte sig ned og se på, hvilke kompetencer man har nu. Man skulle meget gerne have nogle andre, end da man startede i jobbet. Jeg havde fået en lederuddannelse og var blevet bedre til at lave video. Hvis det, man kan, er at fortælle historier i billeder, video og lyd, så er der egentlig rigtig mange muligheder. Vi lever i en visuel tid, og man skal kigge efter job, der efterspørger de kompetencer. Historier kan laves rigtig mange steder, og der står helt sikkert ikke fotograf i den jobbeskrivelse.”

Brug dit netværk

”Som ny freelancer skal man tage fat i nogle af de kolleger, som allerede har taget springet. Der er mange, der er gået fra fast job til freelance og har masser af erfaring. Noget af det, fotografer kan, er at arbejde sammen om tingene. Så få fat i nogle af dem, der allerede er etablerede, og find ud af, hvordan du gør det her bedst. Alle de nye ting med moms, prissætning og hjemmeside er et kæmpe arbejde, og det tror jeg, man drukner i, hvis man sidder alene.”

Frem for at tænke, at alt slutter, så tænk, at nu begynder alt

”Det er også et tidspunkt, hvor man skal finde ud af, om man stadig har lyst til at kommunikere med et kamera. Pludselig er alt åbent. I stedet for at se det, som om at alt slutter, så tænk, at nu begynder alt. Jeg havde en kollega, som startede op som bilsælger, det var en drengedrøm, han kom i tanke om. Man skal kigge på, hvad det var for nogle idéer og drømme, man havde engang. Måske er det nu, man skal skrive den børnebog.”

Tænk kommercielt

”Man skal tænke meget mere kommercielt. De store og mellemstore virksomheder har for længst set, at de skal lave noget visuelt virkelig stærkt. Den kommercielle verden har fanget, at hvis de skal have et budskab ud, så skal det foregå med billeder, video eller lyd, som får folk til at stoppe op. Så det er da de steder, man skal hen.”

1 Kommentar

Geert Mørk
31. OKTOBER 2019
Super fine pointer Ulrik! Da jeg fra 2007-2010 var karriererådgiver i Dansk Journalistforbund for især freelancere var det faktisk samme problematik. Mange aviser var igennem store fyringsrunder - især blandt journalisterne, og mange af dem skulle genopfinde sig selv. Når man lige har fået rystet chocket af sig, er det tid til at gøre præcis de ting du nævner.

Jeg vil dog tilføje en enkelt ting: sørg for at få noget efteruddannelse!!!!! DJ og PF udbyder en masse relevante kurser og uddannelser, som kan løfte CV´et i den rigtige retning. Tak kontakt til DJ´s karriereafdeling og få en snak med nogle af de gode folk der. De har hjulpet i tusindvis af medlemmer og kender branchen!

Bedste hilsner
PF Geert Mørk