Ugen på Journalisten/ Efterårsferie i sort hos Jysk Fynske Medier og Fortnite

Jysk Fynske Medier skal fyre tæt på hver femte journalist, online-spillet Fortnite fik UG med kryds og slange for deres marketingsstunt, og læserne på Journalisten debatterede positive versus negative nyheder. Her er dit resume over ugens mest læste og debatterede artikler på Journalisten

Efterårsferien lakker mod enden, og vi er klar med et resume af ugens nyheder og debatter på Journalisten – først de lange og så tre korte til sidst.

Nu skrev jeg ganske vist efterårsferie. Men der var ikke meget feriestemning i Danmarks næststørste mediekoncern, Jysk Fynske Medier, som står over for en massiv sparerunde.

Næsten hver femte stilling skal nedlægges

Ledelsens sparekrav til redaktionerne slap ud tirsdag: 37 millioner kroner, hvilket i runde tal svarer til 74 redaktionelle stillinger. Hvis ikke tallet bliver forhandlet ned, vil det være knap hver femte af de 435 journalister, fotografer og andre medarbejdere på redaktionerne, som mister deres job.

Og det kan være svært at forhandle antallet ned, for ledelsen ikke vil fremlægge sin samlede spareplan for de fire tillidsrepræsentanter, før spareplanen er godkendt på et bestyrelsesmøde onsdag i næste uge.

Det har vakt kritik fra både DJ og tillidsrepræsentant.

Det ville vi på Journalisten gerne have spurgt direktør Jesper Rosener til. Men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Google snupper hver fjerde annoncekrone

Der er måske en smule trøst at hente i den årlige rapportering om medieudviklingen i Danmark, som Slots- og Kulturstyrelsen udgav denne uge.

Den viser nemlig, at særligt de regionale dagblade lykkes med at få læsere over på nettet. De daglige brugere på regionale dagblades sites er således steget med hele 59 procent fra 2016 til 2018.

Rapporten viser dog også, at udenlandske virksomheder som primært Google og Facebook snupper 61 procent af annonceomsætningen på nettet, faktisk løber Google med mere end 25 procent af alle annoncekroner.

Vi har samlet de syv vigtigste tendenser fra rapporten.

Er dårlige nyheder de bedste nyheder?

Hvis de to ovenstående nyheder virker lovligt negative, kan de måske om ikke andet give en overgang til det helt store debatemne denne uge på Journalisten: Er negative nyheder i virkeligheden de bedste nyheder?

Forsker Erik Albæk har sammen med kolleger på SDU studeret mediernes dækning af dansk økonomi, og ikke mindst hvor godt læserne forstår nyhederne. Hans konklusion er, at negative nyheder faktisk tegner det mest præcise billede af virkeligheden, og at de især egner sig til de mediebrugere, som ikke orienterer sig så meget i nyhedsbilledet.

Ekspert i konstruktiv journalistik, Cathrine Gyldensted, skrev blandt andet:

”Det er mere kompliceret, end en hurtig konklusion på, at ”Negative nyheder giver det bedste billede af virkeligheden,” som overskriften lød.

Hun efterlyste nuancer.

Dem kom der flere af, blandt andet fra Ulrik Haagerup på Constructive Institute, som sagde, at medierne skal søge løsninger på de problemer, de beskriver. Ellers ender brugerne med at opgive nyhedsmedierne, mener han.

”Det er Kejserens Nye Klæder. Alt det gør vi jo i forvejen. Læser manden ikke aviser?” svarede Holger Jepsen på Facebook.

Vi ringede også til Verdens Bedste Nyheder, der med sine positive vinklinger gerne vil være et supplement til andre medier og til TV 2 Fyn, som endda har ansat en konstruktiv redaktør, der arbejder for at journalisterne søger løsninger på problemerne i deres historier.

Sofie Dambæk, redaktør på ungdomsredaktionen Bemærk på TV 2 Fyn, er glad for de konstruktive tiltag.

”Jeg og Bemærk er stor fan af den her satsning,” skrev hun på Twitter.

Tre korte

1. Fortnite fik UG med kryds og slange af ekspert

Mere dårligt nyt kom søndag aften – denne gang til især de danske børn og unge, som havde glædet sig til at bruge efterårsferien på at spille Fortnite. Onlinespillet med globalt 250 millioner registrerede spillere nemlig i sort uden nogen nærmere forklaring.

Brandingekspert Jacob Mouritzen fra Mindshare kunne berolige med at, at der var tale om et marketingsstunt, som han i øvrigt ville give UG med kryds og slange i karakter.

2. TV 2 har brug for at rykke rundt på deres ansatte

Journalist Lotte Sørensen har arbejdet i fem år på TV 2, primært som SoMe-redaktør, men i efteråret midt i sin barsel fik hun besked om, at det nu er slut. Når hendes kontrakt udløber, vil TV 2 ikke fastansætte hende.

”Lige når man føler sig sikker, så skal man ikke føle sig sikker alligevel,” sagde hun til Journalisten.

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz svarede: ”Vi har brug for at kunne rykke rundt på vores folk.”

På Journalisten sætter vi for tiden fokus på livet som løstansat. Derfor vil vi også meget gerne høre fra dig, hvis du har interessante erfaringer som løstansat i medie- eller kommunikationsbranchen.

3. Stærkt at være sårbar

Fotojournalist Marie Hald har fotograferet voldsramte kvinder til en udstilling i Dannerhuset. Alle 15 kvinder ser billedskønne og smukke ud, og det er helt bevidst, fortæller Marie Hald om sine fotografiske valg:

”Det blev en reclaming af det femine og et forsøg på at vise, at det godt kan være stærkt at være kvindelig og sårbar,” siger hun.

Og så er det vist på tide at ønske god weekend.

0 Kommentarer