Jysk Fynske Medier har ingen samlet godkendt spareplan: ”Som at forhandle med bind for øjnene”

Ledelsen i Jysk Fynske Medier har fremsat sparekrav for redaktionerne uden at fremlægge en samlet godkendt spareplan for koncernen. Det møder kritik fra både DJ og tillidsrepræsentanter: ”Det stiller os i en helt umulig situation”

I skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne, men derudover holder vi kortene tæt ind til kroppen.

Sådan kan man helt kort opridse budskabet fra ledelsen til de fire tillidsrepræsentanter i Jysk Fynske Medier, da ledelsen og tillidsrepræsentanterne tirsdag holdt første forhandlingsmøde om mediekoncernens forestående sparerunde.

Journalisten er i besiddelse af en kopi af en mail, som tillidsrepræsentanterne sendte til koncernens godt 400 redaktionelle medarbejdere efter mødet. Her fremgår det, at ledelsen ikke vil indvie tillidsrepræsentanterne i indholdet af den samlede spareplan, før den er godkendt af mediekoncernens bestyrelse onsdag næste uge.

”Det er dybt utilfredsstillende og vanskeliggør reelle forhandlinger,” skriver de fire i mailen.

Ledelsens fremgangsmåde får også kritik af forhandlingschef i Dansk Journalistforbund, Claus Iwersen.

Ifølge overenskomsten skal tillidsrepræsentanterne nemlig have 14 dage til at forhandle om antallet af opsigelser, for eksempel ved at afbøde virkningerne med frivillige fratrædelser. Og de 14 dage begynder nu, hvor tillidsrepræsentanterne er blevet gjort bekendt med sparekravet.

”Hvad skal de bruge det tal til, hvis ikke de får spareplanen samtidigt? Det er urimeligt, at det sker med det tidspres, når de samtidig om to uger fyrer dem, der skal til, for at de når de 37 millioner,” siger Claus Iwersen.

Forhandle med bind for øjnene

Steffen Lilmoës, tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten, uddyber:

”Det stiller os i en helt umulig situation, at vi kun kender et tal, men ikke er klar over, hvilke strukturelle forandringer, der måske er på vej. Det er ligesom at forhandle med bind for øjnene”.

”Vi har 14 dage til at forhandle i, og det skal udnyttes fuldt ud, og det kan vi ikke på denne her måde. Vi har cirka 435 overenskomstansatte journalister og fotografer og så videre på redaktionerne. Jeg garanterer dig for, at langt hovedparten af dem går og spekulerer over deres fremtid lige nu,” siger Steffen Lilmoës.

“Slet ikke rimeligt”

Han forklarer, at hvis redaktionerne får kendskab til spareplanen, er det langt nemmere for de ansatte at tage stilling til, om de for eksempel vil foretrække en frivillig fratrædelse.

”Hvis man for eksempel nedlægger en afdeling et eller andet sted, og alle ved det, så kan det godt være, der er nogen fra den afdeling, der siger: ”Jeg vil hellere have en frivillig fratrædelse end at blive flyttet til Lemvig eller Fåborg,” siger Steffen Lilmoës.

Men hvis I får spareplanen efter bestyrelsesmødet onsdag næste uge, så har de næsten en uge til at melde sig. Er det ikke godt nok?

”Nej. Så får vi det at vide om en uge, så kan vi melde noget ud om måske otte dage, og så er der seks dage tilbage. Det er slet ikke rimeligt.”

Ifølge Mediawatch skal Jysk Fynske Medier spare samlet 250 millioner kroner frem mod 2022.

Birgitte Avnesø, tillidsrepræsentant på Jyske Medier og Per Schultz-Knudsen, tillidsrepræsentant på Midtjyske Medier, ønsker ikke at kommentere. Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier er ikke vendt tilbage på Journalistens henvendelse.

Journalisten har forsøgt at indhente kommentar til kritikken fra direktør i Jysk Fynske Medier Jesper Rosener, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

0 Kommentarer

Læs også

Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

15. OKTOBER 2019
Massefyringer igen

Massefyring på vej på Jysk Fynske Medier

30. SEPTEMBER 2019

Fem fyret på Jysk Fynske Medier – otte går frivilligt

28. JUNI 2018
data_usage
chevron_left
chevron_right