
"De negative nyheder er med til at skærpe folks opmærksomhed," siger Erik Albæk, SDU Foto udlånt af SDU
”Mediernes dækning af økonomien giver danskerne en ret præcis viden om den økonomiske tilstand, i hvert fald i det omfang danskerne har brug for. Og det er især de negative nyheder, der bidrager til det.”
Sådan siger Erik Albæk, der sammen med Arjen van Dalen, Helle Svensson, Antonis Kalogeropoulos og Claes H. de Vrees er medforfatter på bogen Economic News – Informing the Inattentive Audience.
I bogen beskriver de fem forskere blandt andet, hvilken effekt positivt- og negativt vinklede nyheder har på vores evne til at forstå økonomi.
Hovedkonklusionen er, at danskerne i høj grad har en god viden om økonomiens tilstand, fordi de læser negativt vinklede nyheder.
”Yderligere viser undersøgelsen, at det specielt er de danskere, der ikke har en naturlig interesse for nyheder, der kan have gavn af de negativt vinklede nyheder,” siger Erik Albæk.
”Negative nyheder er med til at skærpe folks opmærksomhed”
Forskerne er gået 15 år tilbage i tiden og har sammenlignet danskernes opfattelse af, om det går frem eller tilbage med økonomien via nøgletal fra Danmarks Statistik.
Her viser tallene, at danskernes opfattelse af økonomiens tilstand generelt var ret præcis i forhold til, hvordan økonomien reelt var.
Da danskerne med størst sandsynlighed har deres viden om dansk økonomi fra medierne, har forskerne også sammenlignet denne viden med mediedækningen i de 15 år.
Ikke alene viser undersøgelsen, at mediedækningen afspejler udviklingen i økonomien.
Den viser også , at i de perioder, hvor den økonomiske nyhedsdækning har været negativ, har danskerne været mere opmærksomme på nyhederne, og derfor er deres viden om økonomien mere præcis. De har altså fået et større udbytte af nyhederne, når dækningen var mest negativ.
”Vores forskning peger på, at de negative nyheder er med til at skærpe folks opmærksomhed. Folk bliver mere opmærksomme på nyheder, når de er negative,” siger han.
Det gælder ganske særligt de danskere, som ikke har en naturlig interesse i at følge med i de økonomiske nyheder – og det er typisk folk med lavere uddannelse og lavere socioøkonomisk status.
“Negative nyheder kan faktisk godt kan have en positiv effekt. Det skal medierne være opmærksomme på, hvis de vil sikre, at hele befolkningen følger med og får udbytte af nyhederne.”
Savner flere videnskabelige undersøgelser
Erik Albæk mener, at der specielt blandt de konstruktive journalister er en forestilling om, at negative nyheder er problematiske.
Argumentet er, at negative nyheder giver danskerne et forvrænget verdensbillede og skaber en lede, der giver dem mindre lyst til at følge med i nyhederne.
Men:
”Man kan have nok så mange positive historier om, at indvandrere for eksempel kommer i job. Men hvis det forholder sig sådan, at folk ikke læser dem, så har det ikke rigtigt nogen funktion. Jeg siger ikke, at det forholder sig sådan, men der er ikke rigtigt nogen, der har undersøgt det.”
Kan man sige, at det er vigtigere, at de får det læst, end at de får et retvisende billede af verden?
”Vores konklusion er, at når det drejer sig om de økonomiske områder, så får de retvisende billeder af verden,” siger han.
”Sådan behøver det ikke at forholde sig på andre områder. Vores opfordring er i højere grad, at man undersøger det noget mere.”
Selvom Erik Albæk ser en mulighed for, at undersøgelsen kan overføres til andre emner end økonomi, afviser han ikke, at den konstruktive bølge kan have ret.
Men han savner flere videnskabelige undersøgelser, der viser, hvilken effekt konstruktive nyheder faktisk har.
”Jeg vil gerne have det undersøgt videnskabeligt. For hvis det forholder sig sådan, at man ikke får ændret folks faktiske opfattelse af, hvordan verden ser ud med de positive nyheder, så er det jo lige meget,” siger han.
”Jeg har ikke konkluderet, at det ikke passer, men jeg har ikke set undersøgelser, der viser, at det virker.”
6