TV 2 Nyhederne vil fokusere mere på det, der lykkes i verden. Det fortæller chef for nyhederne på TV 2, Jacob Kwon. TV 2 relancerer Nyhederne klokken 19 fra på søndag den 17. januar, og her kommer en fast del af programmet til at være indslaget '19 Inspiration', hvor kanalen vil fokusere på konstruktiv journalistik.
»Vi synes, der er god grund til ikke kun at fortælle om død og ødelæggelse. Vi skal også fortælle om det, der lykkes,« siger Jacob Kwon.
Det er målet, at '19 inspiration' hver dag skal med i 19 Nyhederne. Konceptet skal dog ikke tvinges ind med magt hver dag, hvis der ikke er gode historier at tage af, understreger Jacob Kwon.
»Jeg synes, vi på TV 2 allerede er gode til også at fortælle positive historier. Det er ikke et fuldstændigt nybrud, men vi gør det mere tydeligt, giver det et navn og laver et koncept, som tvinger os til at have fokus på det dagligt,« siger han.
TV 2 vil undgå journalistisk skævvridning
Ifølge Jacob Kwon forsøger TV 2 i forvejen at fokusere på positive, konstruktive historier. Men han mener, at TV 2's samlede journalistiske billede vil blive mere nuanceret, hvis de sætter et dagligt fokus på konstruktive historier.
»Vi synes også, det er journalistisk rigtigt at gøre. Virkeligheden er heldigvis ikke kun problematisk. Der er også mange ting i verden, der lykkes og går godt, og derfor skævvrider det nyhedsbilledet, hvis vi kun fokuserer på det, der er skidt,« siger han og tilføjer:
»Pointen er, at vi synes, det giver et mere retvisende billede af virkeligheden, og det er samtidig et sted, hvor der ligger mange gode historier, vi kan fortælle.«
Samtidig peger han på, at undersøgelser har vist, at seerne efterspørger flere positive historier. Det er en af grundene til, at TV 2 har gjort det til en fast del af deres journalistiske linje.
»Vi lægger den journalistiske linje om på Nyhederne. Generelt vil vi forsøge at gøre 19 Nyhederne mere relevante, end de er i dag. Vi vil gerne sørge for, at nyhederne får en større relevans for hele befolkningen. Derfor kommer vi i højere grad til at vælge de historier, som betyder noget for danskerne, og her tror vi, at '19 Inspiration' passer godt ind,« siger Jacob Kwon.
»Det er ikke jubel-nyheder«
Der er blevet sat større fokus på konstruktive nyheder i dansk journalistik de seneste år. Særligt Danmarks Radio har forsøgt at løfte den positive journalistiske fane og har indført konstruktiv journalistik som et nyhedskriterie.
Det er det samme spor, TV 2 forsætter ned ad med den nye strategi. Jacob Kwon forklarer, at stationen forsøger at definere emnet bredt.
»I USA og Canada snakker de meget om solution journalism. Kært barn har jo mange navne. Det, jeg synes, er kendetegnende ved genren, er, at man ikke er problemorienteret, og at der ikke skal være noget, som er galt,« siger han.
Men:
»Det er ikke jubel-nyheder, vi snakker om. Det er ting, som vil inspirere andre til, hvordan man kan gøre tingene anderledes. Vi vil ikke begrænse det til kun at være løsninger på aktuelle problemer. Vi har en bredere definition, hvor vi fortæller om mennesker, som lykkes med noget.«
Tidligere har TV 2 udtrykt skepsis over for begrebet "konstruktiv journalistik". I 2010 udtalte daværende nyhedsdirektør Michael Dyrby således:
»Vi skal ikke være en del af det team, der løser problemer.«
I har tidligere udtalt jer kritisk om konstruktiv journalistik. Nu indfører I det alligevel. Hvad har ændret sig?
»Det er stadig på den måde, at det ikke er TV 2, der skal løse problemer. Vi fortæller gerne om folk, som mener at have løst et problem. Vi er ikke aktivistiske og vil ikke sige, at vi nu løser et samfundsproblem og for eksempel sørger for, at der kommer flere hjemmehjælpere,« siger Jacob Kwon.
Nyhederne fortsætter på nettet bagefter
Han understreger, at også konstruktiv journalistik skal være kritisk.
»Vi skal stadig bevare en kritisk tilgang til de her historier. Vi skal sørge for at interviewe vores kilder kritisk. Vi er overbeviste om, at det giver den bedste journalistik. Det bliver ikke mikrofonholderi,« siger han.
Ud over '19 Inspiration' vil TV 2 også indføre det nye element 'Efter 19'. Her vil værten på 19 Nyhederne efter programmet foretage et længere interview med aftenens hovedkilde fra tv, som varer mellem 20 og 25 minutter. Interviewet vil blive vist på nettet, hvor seerne undervejs kan byde ind med spørgsmål og kommentarer i et blogunivers.
»Værten vil stadig skulle bruge sin faglighed og styre interviewet. Det bliver ikke noget med, at vi bare læser spørgsmål op,« siger Jacob Kwon.
Han håber, at tiltaget vil give mere interessante interviews.
»Det er en helt anden type spørgsmål, der kommer fra seerne i forhold til fra en journalist. Det er ikke dumme spørgsmål, men de er mere umiddelbare. Det kan vi se på de dummyer, vi har lavet for at teste konceptet. Vi gør det også, fordi vi gerne vil have tættere kontakt med seerne end på almindeligt flow-tv,« siger Jacob Kwon.
7