
Kristina Lund Jørgensen startede i august som konstruktiv redaktør på TV 2 / Fyn Peter Damgaard Kristensen
”Der er brug for konstruktiv journalistik, fordi vi i lang tid har været ekstremt gode til at sprænge en bombe, altså afsløre et kæmpe problem og så smutte igen.”
”Vi er ikke blevet på historien, og så tager vi ikke vores rolle alvorligt, som dem, der vil være med til at skabe et bedre samfund og drive det fremad. Det er det, jeg synes, konstruktiv journalistik virkelig kan.” Sådan siger Kristina Lund Jørgensen, konstruktiv redaktør på TV 2 / Fyn.
Her underviser hun blandt andet de andre medarbejdere i konstruktiv journalistik og forsøger at få konstruktiv journalistik ind i den daglige tænkning.
Kigger på hvordan vi kommer videre
Mandag bragte Journalisten et interview med SDU-forsker Erik Albæk, som argumenterer for, at det faktisk er de negative nyheder, som tegner det mest præcise billede af virkeligheden.
Journalisten har kontaktet Kristina Lund Jørgensen for at høre, hvorfor TV 2 / Fyn satser på konstruktiv journalistik.
Kristina Lund Jørgensen mener, at konstruktive nyheder er kritiske og undersøgende – på samme måde som negative nyheder.
”Men vi gør det med et løsningsorienteret fokus. Altså, vi afdækker et problem, og så kigger vi på, hvordan vi kommer videre herfra.”
Journalister skal opsøge løsninger
Ifølge Kristina Lund Jørgensen har det konstruktive allerede sat sine spor på redaktionen. På redaktionen arbejder de med det konstruktive som et ekstra lag på de kritiske nyheder. Et eksempel er en historie om seniorer og jobmarkedet.
”Vi har sendt en historie om, at vi på Fyn har problemer med, at når seniorer først kommer udenfor jobmarkedet, så har de svært ved at komme i job igen,” siger hun.
Men i stedet for at lade historien ende dér, søgte de fynske journalister inspiration fra andre kommuner.
”I en kommune har de lavet ekstra indsatser for seniorer uden job, og på den måde fået dem i arbejde igen – og så fortæller vi den historie samtidigt,” siger hun.
Nogle gange kommer inspirationshistorien i forlængelse af den kritiske historie, andre gange som seperat artikel. Og så er der de historier, der ikke lægger op til en løsning.
”Så prøver vi at nuancere billedet mere. Man folder historien mere ud og går længere tilbage,” siger Kristina Lund Sørensen.
Forsker måler resultatet
Redaktionen på TV 2 / Fyn har en professor fra SDU tilknyttet, der blandt andet skal måle, om konstruktive nyheder virker bedre.
Men hovedsigtet med det konstruktive er ikke nødvendigvis at nå bredest muligt ud.
”Nogle af de ting, vi kommer til at måle på, er ikke nødvendigvis antallet af klik. Men læsetid, og om de læser flere af vores historier på sitet efter at have læst en konstruktiv artikel,” siger Kristina Lund Jørgensen.
”Det er vigtigt, at de får en højere grad af tillid til os,” siger hun.
Hvis man nu skal være lidt kritisk, så kan man måske argumentere for, at det er fint nok med tillid, men hvis der er færre, der læser det, er det så stadig relevant?
”Men alternativet er måske, at de slukker, fordi de synes, vores nyheder har for meget fokus på problemer og negative vinkler, og så er vi lige vidt.”
Kristina Lund Jørgensen har fået respons fra bekendte, der kan se forskellen i den fynske tv-stations nyhedsbillede.
”Og så har jeg fået en anden slags respons, når jeg fortæller folk om mit job. De bliver nemlig begejstrede for den konstruktive tanke, fordi de synes, at negative vinkler generelt fylder for meget i journalistik,” siger hun.
Præciseret klokken 15.30. Journalisten havde i første omgang i rubrikken skrevet, at TV 2 / Fyn ville have mere tillid til sine læsere. Rubrikken er præciseret til, at TV 2 / Fyn vil styrke seernes tillid med journalistik, der har fokus på løsninger.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvis vi nu eksempelvis tager indvandringen fra Mellemøsten og de udfordringer, den medfører...
Så vil den konstruktive vinkel umiddelbart være at anvise nye og bedre måder at integrere på. Se, her er det lykkedes, her går det bedre.
- men den konstruktive vinkel kunne vel lige så vel være en anvisning af, hvordan man får udvist så mange som muligt, samt forhindrer hvordan flere kommer her til?
Det er to yderpoler, men alt efter ens ståsted kan begge dele være lige løsningsorienteret.
Findes der nogen forskning i, hvorvidt medier, der omfavner konstruktiv journalistik, dyrker den ene eller den anden retning mest? Umiddelbart er min fornemmelse, at DNA'et i konstruktiv journalistik flugter bedst med de mere politisk korrekte medier? Jeg kan dårligt forestille mig, at man ville få ros for at være konstruktiv, hvis man anviste løsninger for, hvordan flest muligt ikke-vestlige indvandrere kunne få sparket?
Måske en ide til en opfølgende artikel i Journalisten?
Tak for din kommentar om at vi har forvekslet ”springe” og ”sprænge”.
Mvh Jakob Albrecht, Journalisten