Mediechefer kritiserer ideen om ‘konstruktive nyheder’

»Vi skal jo ikke fordreje virkeligheden, hvis den er grim«, siger Berlingskes Lisbeth Knudsen om begrebet 'konstruktiv journalistik'. »Vi skal ikke være en del af det team, der løser problemer,« siger TV 2's Michael Dyrby. Ulrik Haagerup fra DR støtter ideen.

»Vi skal jo ikke fordreje virkeligheden, hvis den er grim«, siger Berlingskes Lisbeth Knudsen om begrebet 'konstruktiv journalistik'. »Vi skal ikke være en del af det team, der løser problemer,« siger TV 2's Michael Dyrby. Ulrik Haagerup fra DR støtter ideen.

Er der for mange sure miner og for få løsninger i dansk journalistik? Den debat gav DR's nyhedschef Ulrik Haagerup sit besyv til i en kronik i 2008, hvor han lancerede et helt nyt nyhedskriterium: »Vi skal turde supplere vores traditionelle nyhedskriterier med et nyt: Konstruktive nyheder,« skrev Ulrik Haagerup.

Nu bliver debatten om 'konstruktiv journalistik' taget op i det nye journalistiske webmagasin 'Fra nyheder til ahaheder', der redigeres af SDU's leder af Center for Journalistik, Peter Bro. Magasinet blev lanceret den 15. oktober.

I en artikel, der bringes senere i dag fredag, tager webmagasinet udgangspunkt i en masterafhandling om 'konstruktive nyheder', der er skrevet af Dansk Journalistforbunds næstformand Fred Jacobsen. Han har interviewet syv danske mediechefer for at få deres syn på konstruktive nyheder. Og der er meget delte meninger om ideen.

Lisbeth Knudsen, der er koncernchef i Berlingske Media og chefredaktør på Berlingske Tidende, er kritisk over for begrebet 'konstruktiv journalistik' og den måde, det bliver brugt på.

»Når jeg hører ordet konstruktiv journalistik, bliver det bare ligesom at vi prøver at tage virkeligheden med tang og skabt på en ganske bestemt måde, hvor virkeligheden ikke må blive for farlig eller for ubehagelig. Og det vender sig i mig, når jeg hører sådan et begreb. Vi skal jo ikke fordreje virkeligheden, hvis den er grim. Det bliver for kunstigt for mig. For påtaget,« siger hun i afhandlingen ifølge 'Fra nyheder til ahaheder'.

Hun fremhæver i stedet behovet for en mere modtager-orienteret journalistik.

TV 2's nyhedsdirektør Michael Dyrby er også skeptisk over for begrebet. Han er uenig i, at konstruktive nyheder overhovedet kan tilføjes som et nyt nyhedskriterium.

»Vi skal ikke være en del af det team, der løser problemer,« mener Michael Dyrby.

Ulrik Haagerup forsvarer sin ide om de konstruktive nyheder i afhandlingen.

»Vi forsimpler verden. Vi overdramatiserer den. Vi gør den for negativ. Og der er ingen vej ud,« siger han.

'Fra nyheder til ahaheder' udkommer i dag klokken 13.

Fred Jacobsen har i øvrigt debatteret 'konstruktiv journalistik' i P1-programmet Mennesker og Medier med blandt andre Ulrik Haagerup. Hør programmet her.