Test: Find dine egne nyhedskriterier

Er det en historie, at håndboldkvinderne vandt en masse medaljer i 90’erne? Det vrimler med nye nyhedskriterier som ”inspiration”, ”perspektiv” og ”fællesskab”. Men hvilke nyhedskriterier passer bedst til dig? Tag Journalistens test og få svaret

For nylig kom det frem, at nyhedskriterierne – journalistikkens grundsten – slet ikke skal tages så bogstaveligt, som vi i medierne har gået rundt og troet. Kritikken kom fra norske Johan Galtung, der i The Guardian fortalte, at han havde følt sig misforstået i 50 år.
“Vores arbejde fra de tidlige 1960’ere var ment som en advarsel mod konsekvenserne af den måde, nyhedsmedier filtrerede verden på,” forklarede Johan Galtung.

Dermed lagde Johan Galtung afstand til de fem kriterier, der i dag hersker på de fleste medier: Væsentlighed, identifikation, sensation, aktualitet og konflikt – de såkaldte VISA-K-kriterier.
Da vi fulgte op på historien, sagde JydskeVestkysten, at det er lige så vigtigt at være ”konstruktiv” som at finde konflikten.

Mandag fortalte nyhedschef på TV 2 Jacob Kwon, at TV 2 Nyhederne har besluttet at gøre ”perspektiv” til et nyhedskriterie sammen med aktualitet, relevans og nærhed.

Onsdag fulgte udviklingschef på Jysk Fynske Medier Gerd Maria May Hertz op. Hun har fundet på sine egne nyhedskriterier: FINT. Det står for Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid.

Hvis du føler dig fagligt klædt af eller forvirret, forstår vi dig. Og derfor iler vi til undsætning med konstruktiv hjælp.

Sådan gør du:

Besvar Journalistens spørgsmål. Hvert svar har et bogstav. “Tillid“ har fx bogstavet T. Sæt bogstaverne sammen og vupti: Du har en bogstavkombination, der giver dig dine helt egne nyhedskriterier at arbejde efter.

Et passagertog kører galt og bryder i brand i Kina. Myndighederne rapporterer, at 150 mennesker frygtes dræbt.

1) Det er en nyhed, fordi det er en stor og alvorlig ulykke. ”Det svarer jo til det årlige antal af dræbte i trafikken i Danmark,” siger du på redaktionsmødet (G – Globalisering)

2) Du synes ikke, det er en nyhed. Der er ingen danskere involveret. Heller ikke blandt redningsfolkene. (D – Danskerkriteriet)

3) Det er ikke en nyhed. Du vil hellere prioritere historien om en krænket undervisningsassistent på det nærmeste uddannelsessted. (F – Forargelse)

På Twitter skriver en blogger, at det er for dårligt, at alle medier siger, Danmark har vundet VM i håndbold for første gang. Kvinderne har jo allerede vundet i 90'erne.

1) Du mener, det er en klar historie om patriarkatets nedladende syn på kvindekultur. (I – Identitetspolitik).

2) Du finder nogle gamle interviewbidder og sejrsbilleder fra Anja Andersens storhedstid. (A – Arkiv)

3) Du får tre kvindelige håndbolddarlings til at fortælle, hvad guldmedaljerne betød for deres erhvervskarriere. (I – Inspiration)

En politiker bliver beskyldt for at svigte sine valgløfter af vælgerforeningen og partikammerater.

1) Det er en klassisk nyhed med en klar konflikt. (K – Konflikt)

2) Det er ikke en nyhed, fordi politikeren først vil udtale sig, når hun kommer hjem fra ferie. (T – Tålmodighed)

3) Det er en nyhed, fordi den er hurtig at lave. Politikeren svarer på kritikken på Facebook – selv om hun faktisk taler udenom. (B – Bekvemmelighed)

En ældre dame takker på Facebook en ung mand, der ringede på hendes dør, fordi han havde fundet hendes uvurderlige guldring på trappestenen.

1) Det er en god historie, fordi den gør folk i godt humør. (T – Tillid)

2) Det er en sød, men uvæsentlig mormor-anekdote. (K – Kynisme)

3) Det er en oplagt historie om gode gerninger, som mange vil dele, like og kommentere på sociale medier. (E – Engagement)

To bilister er kørt sammen. Ingen er kommet alvorligt til skade. I den ene bil sidder en tidligere reality-deltager.

1) Whau, det er en historie, der i dén grad lægger op til en lokkende rubrik. (C – Clickbait)

2) Det er en sjov kendishistorie, fordi reality-stjernen engang spillede smart i Zulu Djævleræs. (L – LOL-kriteriet)

3) Det er en oplagt historie, fordi reality-deltageren har lagt et billede af blod på fingrene på Instagram. (S – SoMe-kriteriet)

0 Kommentarer