Politiken-chef roser Google i Ramasjang-sag: De skal tage mere ansvar

”Google fortjener ros for at tage ansvar for indholdet,” siger Politiken-direktør, efter at Google fjernede DR's Ramasjang-app. Den konkrete beslutning var dog ”helt vildt amatøragtig”, mener han

Google har fået på puklen de seneste dage, fordi techgiganten valgte at fjerne DR’s Ramasjang-app fra sin butik. Årsagen var blandt andet, at der optrådte lakridspiber, ligesom Onkel Reje tæver ninjaer.

Dagen efter fortrød Google efter massiv kritik. ”Helt på månen,” skrev kulturminister Joy Mogensen på Facebook.

Men Google gør faktisk det rigtige, når de går ind og vurderer substansen i indhold, man kan finde på deres platforme. Det bør techgiganterne gøre mere, siger Troels B. Jørgensen, digital direktør hos Politiken.

”Google er ikke en tjeneste, men et medie, som formidler indhold. Derfor synes jeg faktisk, Google fortjener ros for at tage ansvar for indholdet,” siger han.

”Som samfund kan vi ikke bebrejde dem, at de tager ansvar. Det synes jeg, vi skal forlange, at de gør mere,” fortsætter han.

Techgiganter er medier

Troels B. Jørgensen understreger dog, at den konkrete vurdering i dette tilfælde var ”helt vildt amatøragtig”, fordi enhver kan se, at DR’s app ikke burde fjernes.

Men principielt ønsker Troels B. Jørgensen, at Facebook, Twitter og Google skal stå til ansvar for det indhold, man finder hos dem på en måde, der ligner mediernes udgiveransvar.

”Det her er et rigtig godt eksempel på, at Google gør lige præcis det. De forholder sig til indholdet i det, de formidler. Vi vil gerne, at Twitter forholder sig til det, når en præsident tweeter noget usandt. Facebook skal reagere, når nogen lægger noget ud om virus, som er farligt og forkert. De skal fjerne farlige apps, og de skal fjerne farligt indhold,” siger Troels B. Jørgensen.

Han mener, at regulering er den eneste vej frem.

”Jeg har ikke løsningen på, hvordan det skal gøres. Jeg ved ikke, hvordan nationalstater eller EU skal forlange, at techgiganterne tager ansvar for indholdet. Men vi er nødt til at finde ud af det,” siger Troels B. Jørgensen.

Google: Vi har ikke en standard for hvert land

Google har erkendt, at det var en fejl at fjerne DR’s Ramasjang-app fra Google Play.

“Vi elsker alle Onkel Reje, Ramasjang-mysteriet og lakridspiber, så det er godt, at app’en er tilbage i Play,” skriver kommunikationschef Jesper Vangkilde i en mail.

Men han peger på, at det kan være svært at ramme rigtigt i hvert land hver gang, fordi Google bruger én global standard til at vurdere sit indhold.

”Google er til stede i næsten alle lande i verden. Fordi vi bruger én global standard for vurdering af apps – og ikke en unik for hvert land – sker det desværre indimellem, at vi rammer forbi skiven lokalt. Men vi har hørt feedbacken – og vi må blive bedre til at afspejle de her kulturelle forskelle i fremtiden,” skriver Jesper Vangkilde.

Det har desværre ikke været muligt at interviewe ham.

Kræver særlige regler i hvert land

Troels B. Jørgensen mener, en del af problemet netop er, at techvirksomheder bruger globale standarder til at vurdere indhold. Det bør ske på nationale standarder i hvert enkelt land, også selv om det er meget dyrere og mere besværligt.

”Jeg kan godt se, at det er billigere at have én standard for alle lande. Men det kan man ikke som medie. Som medie har man en særlig rolle i hvert enkelt land og hver enkelt kultur,” siger han.

I det konkrete tilfælde er der tale om Googles app-butik. Rigtig meget af det indhold, man finder hos Google, er videreformidlet fra andre, imens de stort set ikke producerer selv. Er Google virkelig et medie, som skal have samme ansvar som dig og mig?

”Vi skal i hvert fald finde en regulering, som tager højde for dem, og hvor de nærmer sig mediernes publicistiske ansvar,” siger Troels B. Jørgensen.

Google: Vi ønsker ikke den magt

Det er langtfra fra første gang, at etablerede medier rejser krav om, at Google skal have udgiveransvar. Både redaktører, eksperter og politikere mener, at techgiganterne skal tvinges til at tage mere ansvar for, hvad der deles på deres platforme – som Journalisten beskrev sidste år i artiklen ‘Skal Google og Facebook have en chefredaktør?’

Her forklarede Googles politiske chef i Danmark, Christine Sørensen, dog også, hvorfor det ikke nødvendigvis er godt for samfundet at pålægge techgiganterne ansvar for indholdet.

”Vi kan godt tage ansvaret for at regulere. Men hvis I giver os den magt, så kan det være ødelæggende for det frie ord. Vi ønsker ikke den magt,” sagde hun.

2 Kommentarer

Henrik Rath
15. AUGUST 2020
Problemet opstår, når Google glemmer at vurdere i forhold til kulturforskelle og USA-normen bliver fællesnævner.
Jens Halling
7. AUGUST 2020
Så er Politiken ligefrem enig med Donald Trump, som har krævet præcis det samme. Nemlig at techgiganterne skal kunne pålægges et ansvar for det, der udgives på deres platforme.
En enighed mellem venstreorienterede Politiken og Trump, der er historisk.

Læs også

Skal Facebook og Google have en chefredaktør?

16. JANUAR 2019
data_usage
chevron_left
chevron_right