Corona forsinker regulering af techgiganter

En arbejdsgruppe skulle have afleveret sine anbefalinger til initiativer til regulering af sociale medier inden jul

Inden jul skulle Folketinget have haft konkrete bud på, hvordan sociale medier kan blive stillet til ansvar for indhold og reguleres ved lov.

Buddene skulle være kommet fra en tværministeriel arbejdsgruppe under ledelse af Justitsministeriet.

Men arbejdsgruppens anbefalinger er forsinket på grund af situationen med coronavirus, oplyser Justitsministeriet til Journalisten.

Kulturminister Joy Mogensen (S) oplyste i det tidlige efterår i et svar til Folketingets Kulturudvalg, at gruppen skulle se på mulige konkrete initiativer og løsningsmodeller til regulering af indhold og ansvar i forhold til sociale medier.

Debatten om techgiganternes ansvar for indhold blev igen aktuel, efter at Kongressen i USA blev stormet i starten af januar.

Oprøret var planlagt på sociale medier, og den daværende præsident Donald Trump blev efterfølgende blokeret fra både Twitter og Facebook, der mente, at hans udmeldinger var med til at opfordre til vold. Siden har blandt andet Facebook sat hårdere ind mod ’militariserede sociale bevægelser’ som konspirationsbevægelsen Qanon og Proud Boys.

Spilleregler skal også gælde på sociale medier

Arbejdsgruppens arbejde er dog ikke blevet droppet på trods af forsinkelsen, og regeringen arbejder stadig for at stille techgiganterne til ansvar for det indhold, der bliver lagt på deres platforme.

Samtidig har regeringen fokus på danske mediehuses konkurrencemæssige udfordringer i forhold til techgiganter og deres brug af mediehusenes indhold, sagde Joy Mogensen i et interview med Berlingske i sidste uge.

”Lige nu er vi her i ministeriet i gang med implementere EU’s rettighedsdirektiver, som skal ansvarliggøre techgiganterne i forhold til at bruge dansk indhold. Vi har ikke alle direktiverne på plads endnu, og coronakrisen har desværre betydet, at vi nok ikke kan nå at få det hele implementeret på en gang, men vi lægger på baggrund af et flertal i Folketinget op til en meget stram implementering af disse rettighedsdirektiver,” sagde hun til Berlingske.

”Ledetråden for regeringen er, at de spilleregler, der gælder for alle andre medier, for eksempel Berlingske, skal vi forsøge at overføre til internettets verden, så man her både har den samme beskyttelse, men også den samme ytringsfrihed.”

0 Kommentarer