Kilder får nej til at slette sig selv i artikler på nettet

Du skal ikke have ret til at få dit navn slettet i gamle artikler på nettet, tværtimod kan det være en trussel mod netfriheden. Sådan lyder det fra Reportere uden Grænser. 

Du skal ikke have ret til at få dit navn slettet i gamle artikler på nettet, tværtimod kan det være en trussel mod netfriheden. Sådan lyder det fra Reportere uden Grænser. 

Reportere uden Grænser har netop udgivet en rapport, der kaster et kritisk blik på ytrings- og pressefriheden på nettet.

I rapporten gennemgår Reportere uden Grænser, hvordan nettet har hjulpet med at drive ytringsfriheden og det såkaldte Arabiske Forår fremad. Men de stiller sig kritiske over for ideen om, at borgere skal have 'ret til at blive glemt' på nettet.

Faktisk er 'retten til at blive glemt' en trussel mod ytringsfriheden på nettet, lyder det.

"Flere og flere personer udtrykker ønske om, at information om dem bliver slettet fra netarkiver, fordi de angiveligt har en 'ret til at blive glemt'. Europa-kommissæren for retspolitik Viviane Reding har givet grund til bekymring 8. november ved at fortælle om et forslag til et direktiv, der skulle give alle mulighed for at kræve, at indhold af personlig karakter slettes "med en legitim begrundelse"," lyder det i rapporten.

Men ifølge Reportere uden Grænser er 'retten til at blive glemt' et problem, hvis den skrives ind i lovgivningen. Tværtimod mener organisationen, at der er behov for en grundig debat, hvor det skal påvises, at gældende lov ikke er tilstrækkeligt. Der er i forvejen beskyttelse af borgernes privatliv og persondata i lovgivningen, lyder det.

Retten til at blive glemt' var også tema for en artikel i Journalisten tidligere på året. Artiklen 'Google husker alt' er ikke tilgængelig på nettet, netop fordi kilderne ikke ønskede, at deres navne for altid var bundet op på de oplevelser, de fortalte om i artiklen. Men her er en forkortet version.

2 Kommentarer

Henrik Jørgensen
13. MARTS 2012
Re: Kilder får nej til at slette sig selv i artikler på nettet
Lovgivningen om persondata gælder netop ikke for medierne, hvilket er anledningen til de store udfordringer, som nettet byder . Ingen andre end medierne har pt. lov til at hænge en person ud for (selv mindre) kriminelle forhold til tid og evighed. Hvis man ikke forstår, at det er et problem selv for ganske almindelige mennesker, så er man ikke sit ansvar som redaktør værdig.
Jørgen Damgaard
12. MARTS 2012
Re: Kilder får nej til at slette sig selv i artikler på nettet
Jeg vil nu hellere ikke mene at der skal lovgives med at alle skal have rettighed til at få slettet deres navn i gamle artikler på nettet. Man står til ansvar for egen handlinge.