DR Nyheder er det mest troværdige nyhedsbrand i Danmark. På de næste pladser følger Dagbladet Børsen, TV 2 News og Berlingske. Det viser rapporten Danskernes brug af Nyhedsmedier 2018 fra RUC, hvor 2.025 danske mediebrugere er blevet spurgt om deres forbrug af nyhedsmedierne og holdninger til indholdet.
Samlet set er danskerne flittige nyhedsforbrugere, og de er tilfredse med kvaliteten af det, de bliver præsenteret for.
”Vores største nyhedsbrands nyder en stor portion tillid i befolkningen,” siger professor Mark Blach-Ørsten.
Danske nyhedsmedier har høj troværdighed
Rapporten er en del af Reuters Institute Digital News Report, der omfatter 37 lande på fem kontinenter. Læs den danske rapport her og den internationale rapport her.
Ifølge den danske del af rapporten findes der en række danske nyhedsmedier med et stærkt brand og høj troværdighed.
”Jeg tror, medierne skal være stolte og ranke ryggen. Man skal være mere klar til at sælge sig på de forskelle, som mediebrugerne også anerkender – at der er forskel på sociale medier og nyhedsmedier. Man har faktisk et produkt, som folk vælger til,” forklarer Mark Blach-Ørsten.
Større tillid i Danmark
På en skala fra et til 10 ligger de øverste otte mediebrands over syv på skalaen for troværdighed. Det er en del højere end nyhedsmedier i andre lande, forklarer Mark Blach-Ørsten.
I de 37 lande i Reuters Institute Digital News Report har 44 procent af brugerne i gennemsnit tillid til medierne. I Danmark er tallet 56 procent.
Og i Danmark er der ikke sket en polarisering ligesom i for eksempel USA. Her stoler de republikanske vælgere på bestemte medier, for eksempel Fox News, mens de har meget lille tillid til andre medier, for eksempel New York Times. Det samme gælder for demokratiske vælgere – bare med modsat fortegn.
Medier er mere troværdige end journalister
Mark Blach-Ørsten, hvordan hænger den høje tillid sammen med, at der hvert år kommer målinger, som viser, at journalisters troværdighed er på niveau med politikere og brugtvognshandlere?
”Det kommer an på, hvordan man spørger. Når man spørger om journalisters troværdighed, husker man nok i højere grad en dårlig eller tåbelig historie, for eksempel på Se og Hør. Men spørger man til brandet, forholder det sig anderledes.
Public service er et kvalitetsbegreb
Mark Blach-Ørsten henviser til en tidligere mellemrapport fra RUC’s samarbejde med Reuters, hvor folk forklarer, hvorfor de stoler på nyhedsmedierne.
”Det er, fordi de har tillid til journalisters uddannelse, at journalister arbejder etisk forsvarligt, og at medierne gør deres bedste for at vise en sag fra flere sider. De har en tillid til, at den journalistiske produktionsproces finder sted på en ordentlig måde.”
Især public service-medierne som DR og TV 2 News nyder stor tillid i befolkningen
”Public service er et kvalitetsbegreb i hovedet på langt de fleste danskere, og derefter kommer de klassiske morgenaviser,” forklarer Mark Blach-Ørsten.
De færreste stoler på SoMe
Til sammenligning står det sølle til med troværdigheden for de sociale medier, der i disse år løber med en stor del af brugernes tid og annoncekronerne.
62 procent har tillid til nyheder, de selv anvender. Til sammenligning har kun 13 procent tillid til sociale medier.
Mark Blach-Ørsten siger, at sagerne om fake news og misbrug af brugeroplysninger har bidraget til at ændre befolkningens syn på Facebook. Danskerne bruger fortsat meget tid på Facebook.
”Men debatten har fået folk til at tænke, at det måske ikke er dér, de skal have deres nyheder fra.”
De danske resultater bygger på svar i en online-undersøgelse fra YouGov. 2.025 respondenter har svaret fra slut januar 2018 til begyndelsen af februar. Ifølge rapporten er resultaterne behæftet med en usikkerhed på op til +/- 2 procentpoint. Da undersøgelsen er en online-spørgeskemaundersøgelse, inkluderer den ikke de 3 procent af befolkningen, der ikke bruger internettet.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Flere