
Facebooks Martin Ruby forstår godt statsministeren, når hun vælger at kommunikere så meget på sociale medier. Her ses han til Mediernes Årsdag. Kenneth Kjær
Sociale medier er en uomgængelig platform for enhver politiker, der vil nå bredt ud. Og det er sundt for det danske demokrati, at politikerne har fået de sociale medier at kommunikere på, så længe de ikke står alene.
Sådan lyder det fra Facebooks nordiske chef, Martin Ruby, som er forundret over den massive kritik, der er kommet fra mediebranchen mod statsminister Mette Frederiksen.
På statsministerens pressemøde tirsdag spurgte Journalisten, om hun mener, det er godt for den offentlige samtale, at Mette Frederiksen bruger Facebook og Instagram som envejskanaler, mens hun undgår at stille op til interviews med kritiske fagjournalister.
”Det mener jeg bestemt ikke, men jeg mener heller ikke, at det behøver at være et enten-eller. Jeg vil snarere se det som et både-og,” sagde Mette Frederiksen.
”Så har I selvfølgelig også den udfordring, at det bestemt ikke er alle aviser, der har så mange abonnenter længere, så hvis man kun er til stede i aviserne, så vil der være mange danskere, man ikke er i dialog med,” fortsatte hun.
Enig med statsministeren
Martin Ruby fra Facebook er enig med statsministeren i, at sociale medier er uomgængelige, hvis man vil nå bredt ud til danskerne.
”Jeg deler fuldstændigt pointen om, at det ikke skal være enten-eller. Aviser når nogle mennesker, sociale medier når nogle andre mennesker – og sociale medier når rigtig, rigtig mange mennesker. Det skal være både-og,” siger han.
Martin Ruby understreger, at sociale medier ikke må træde i stedet for de traditionelle medier.
”Facebook og medierne har forskellige funktioner. Det er fuldstændigt rigtigt, når mediefolk siger, at de skal stille kritiske spørgsmål, udfordre, afdække. Der er brug for frie og uafhængige medier.”
Politikere kan få lige præcis deres historie ud på SoMe
Martin Ruby, som selv har en fortid i politisk kommunikation, ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt Mette Frederiksen gør det rigtige, når hun bruger Facebook eller Instagram som envejskanaler. Men han forstår det godt.
”Jeg vil ikke blande mig i statsministerens mediestrategi. Men jeg forstår hende godt. Hvis du som politiker gerne vil kommunikere A, B og C, så kan det være et problem, hvis der sidder en journalist og kun spørger til C, C og C. Ligesom en avis kan skrive sin holdning uforbeholdent og uantastet i sin leder, så kan en politiker have lyst til at bruge sociale medier til at få lige præcis sin historie og sine nuancer ud.”
Hvad er Facebooks rolle i det danske demokrati?
”Det er klart, at vi har en rolle i det danske demokrati, når vi er så stor en platform. Når så mange mennesker deler holdninger, diskuterer med hinanden og får information på Facebook, så har vi også et ansvar. Det tager vi på os, fx i forbindelse med valg,” siger Martin Ruby med henvisning til, at Facebook har strammet reglerne for, hvordan man undgår fake news og sikrer åbenhed om politiske annoncer op til fx det amerikanske valg for nylig.
Tager tech-giganter magten over information?
Flere mediefolk kritiserer, at Mette Frederiksen ved at bruge Facebook og Instagram til at kommunikere, samtidig med at hun afviser at lade sig interviewe af fagjournalister på de etablerede medier, er med til at skubbe på et skævt styrkeforhold. Kritikken er, at hun understøtter udenlandske tech-giganter i at overtage magten over informationsstrømmen i Danmark.
”Vi ser helt ukontrollerede sociale medier, som tjener penge på annoncer og folks data, mens de sætter sig på informationsstrømmen,” lød det fra Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab-Johansen, i går.
Han fortsatte: ”Det er tydeligt, at regeringen bruger store amerikanske tech-platforme som Facebook og Instagram, så de kan være sikre på, at der ikke kommer kritik.”
Sammenligner med en skohandler
Men Martin Ruby kan ikke forstå kritikken. Han ser ikke et modsætningsforhold mellem at sprede information på sociale medier og at gøre det andre steder.
”Den kritik fra mediecheferne bunder vist ikke kun i bekymring for demokratiet, men svarer måske nærmere til, at en skohandler nede i hovedgaden bliver sur over, at folk begynder at handle online. Han synes kun, de må købe sko i hans butik,” siger Martin Ruby.
”Jeg forstår til fulde, at journalistikken er vigtig, og medierne har en vigtig rolle i forhold til at udfordre magthavere og stille spørgsmål. Men det lyder her, som om man vil være fri for sociale medier i det hele taget. Det er tosset at opbygge det skarpe modsætningsforhold under dække af dette,” fortsætter Facebook-chefen.
Man får også kritiske spørgsmål på Facebook
Mette Frederiksen henviste på pressemødet til, at hun også får modspil, når hun vælger Facebook som platform.
”Almindelige mennesker kan også stille kvalificerede spørgsmål og udfordre os politikere. Det gør den danske befolkning bredt,” sagde statsministeren.
Martin Ruby er enig.
”Hun har helt ret. Der bliver diskuteret livligt på sociale medier, også på Mette Frederiksens opslag på Facebook og Instagram. Der er både ris og ros – tusindvis af kommentarer,” siger han.
Men forskellen på Facebook og et interview med et kritisk medie er vel, at hun ikke svarer, og ingen holder hende op på at gøre det?
”Ja, og det må I som presse tage op med den enkelte politiker, som I også gør her. Der er nogle politikere, som diskuterer natten lang på Facebook, og andre gør ikke. Men jeg tror ikke, nogen politikere er blinde for reaktionerne. De og deres folk følger nøje med i, hvad der bliver sagt. Det kan man roligt regne med,” siger Martin Ruby.
Folk sætter pris på det ufiltrerede
Overordnet mener Martin Ruby, at sociale medier er en gevinst for demokratiet og den offentlige samtale.
”Jeg synes grundlæggende, det giver god mening at bruge sociale medier som politiker. Det er en direkte kommunikationsform, som når en masse mennesker. Det tror jeg også, folk sætter pris på. De får noget ufiltreret fra politikeren, og de kan reagere ufiltreret den anden vej. Det er sundt for demokratiet,” siger Martin Ruby.
Han understreger, at der stadig er brug for medierne.
”Det kan ikke stå alene, og det gør det heller ikke. Dialogen på sociale medier er et sundt supplement til det, der ellers har været: Den klassiske journalistik, hvor politikerne var afhængige af at komme igennem det journalistiske filter for at nå ud til danskerne.”
”Det var fx nemmere for en minister end for en lokal kandidat at komme i avisen. Det har ændret sig med sociale medier. Nu kan den lokale byrådskandidat i Køge tale direkte til folk i Køge uden først at overtale lokalavisen til at give ham spalteplads. Ingen af delene kan stå alene, men det er sundt, at vi har fået begge dele.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.