Politisk ordfører: ”Loud har pligt til at lære de unge, at de skal lønnes ordentligt”

Både Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er kritiske over for, at Loud fylder en del af natfladen ud med unge natradioværter uden at betale dem et genetillæg. ”Helt uhørt,” siger medieordfører Jens Rohde (R). Loud afviser grundlæggende kritikken (Opdateret klokken 13.23)

”En aflønning på 150 kroner i timen for en nattevagt er helt uhørt.”

Sådan siger Jens Rohde, medieordfører for Radikale Venstre, efter heftig debat om aflønning til unge natradioværter på den nye statsfinansierede DAB-kanal Radio Loud. Kanalen har fået 260 millioner skattekroner over fire år.

De unge værter i alderen 15-25 år, der kommer fra ungdomsmediet Sein, skal have 1.500 kroner om måneden for cirka 10 timers arbejde. De skal sende mellem klokken 00 og 02 på Radio Loud.

”Man kan åbenbart godt være natradiovært på en licensfinansieret radiostation og byde folk sådan et løntrykkeri. En talentfabrik. Altså. Det fortæller lidt om holdningen til det håndværk, som de får offentlig støtte for at levere,” siger Jens Rohde.

Han finder det dybt problematisk, at de unge arbejder uden at få genetillæg for at være natværter.

”Jeg har det virkelig stramt med, hvad der foregår i Cirkus Loud. Og Cirkus Radio- og tv-nævnet. Det skal bare have en ende.”

Også Pernille Bendixen, medieordfører for Dansk Folkeparti, kritiserer, at de unge bliver aflønnet uden at få tillæg for natarbejde.

”Det er langtfra godt nok, hvis Loud ovenikøbet har tiltrådt en overenskomst,” siger Pernille Bendixen.

I Enhedslisten siger medieordfører Søren Søndergaard:

”Jeg synes, det er underligt, man ansætter dem til at sende om natten, og det er mærkeligt, hvis der ikke er ansatte journalister på arbejde samtidig. De må ikke blive billig arbejdskraft,” siger han.

Har tiltrådt fællesoverenskomst

De cirka 150 kroner i timen er mere, end en færdiguddannet journalist ville få i gennemsnitlig timeløn på det mindste trin i Dansk Journalistforbunds fællesoverenskomst – som Loud har tilgået. Den giver med en løn på 20.000 kroner om måneden en timeløn på 125 kroner.

Oven i det kommer der dog for arbejde mellem klokken 24 og 06 et genetillæg på 78 kroner i timen. Det ville give en timeløn på 203 kroner i timen.

I Dansk Folkeparti mener Pernille Bendixen, at det anstændige ville være at give de unge det i løn.

”De burde som minimum få det, der svarer til overenskomsten,” siger hun og tilføjer:

”Loud har pligt til at lære unge, at de skal lønnes ordentligt, når de er et statsligt finansieret medie,” siger DF’s medieordfører – der understreger, at det er godt, Loud har indgået en mere præcis aftale om arbejdsvilkårene med Sein.

”De har et stort ansvar, når pengene ikke er deres egne,” siger hun.

Det er Søren Søndergaard grundlæggende enig i.

”Når vi giver skattekroner til medier, forventer vi, at de har overenskomster og udbetaler overenskomstmæssig løn. Jeg ved ikke præcis, om 150 kroner er en ordentlig løn her. I så fald må Dansk Journalistforbund gå ind i sagen. Men vi skal ikke give penge til halv eller hel social dumping,” siger han.

Er det journalistisk arbejde?

Der har også været stor debat om, hvorvidt lønnen til de unge var løntrykkeri. Det mente både tidligere natradiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe og formand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen.

Den grundlæggende kritik er Jens Rohde og Pernille Bendixen enig i.

”Jeg er målløs. Og jeg kommer til at stille både kulturministeren og beskæftigelsesministeren spørgsmål til dette. De kan få lov til at komme ned i Folketingssalen og redegøre for det. Det er så langt ude,” siger Jens Rohde.

Pernille Bendixen roser Louds ambition om at give læring til de unge. Men:

”Jeg kan kun understøtte, at de unge får en stemme. Men det skal ikke være på løndumpingvilkår,” siger Pernille Bendixen, der er medieordfører i Dansk Folkeparti.

Loud: Det er en fin løn

Direktør på Loud Ann Lykke Davidsen afviste fredag grundlæggende politikernes kritik og sagde med henvisning til en forespørgsel om en redegørelse for lønforholdene fra Socialdemokratiet:

”I bund og grund mener jeg, at de lige nu agerer på et uoplyst grundlag.”

Hun har efterfølgende svaret følgende på mail:

”Jeg vil gerne igen påpege, at det ikke er Loud, der aflønner. Vi køber en produktion hos en ekstern producent. Jeg mener heller ikke, det er formålstjenligt eller seriøst at kommunikere med medieordførerne via pressen,” skriver hun og tilføjer, at alle ”skal være meget velkomne til at ringe til mig og arrangere et møde, hvor jeg kan fortælle om tankerne bag Loud, og de kan stille mig deres spørgsmål til den aftale, Loud har indgået med Sein om levering af et produkt”.

Til Journalisten har hun tidligere forsvaret, at de unge værter får en timeløn på cirka 150 kroner.

”Det er en fin løn til ufaglærte unge,” sagde hun.

Hun understreger, at de unge er en del af et talentlaboratorium på Loud og Sein, hvor der vil være fast sparring med Louds redaktør for eksterne produktioner og med redaktører på Sein i et uddannelsesforløb.

”Vi har hele tiden gerne villet have folk til at forstå, at vi har et samarbejde med en forening i et ønske om at hjælpe talentet på vej. Vi vil give ufaglærte unge en mulighed for at udfolde deres talent,” siger Ann Lykke Davidsen.

Ann Lykke Davidsen har understreget, at hun mener, at de unge ikke skal levere journalistisk arbejde.

”I min butik er journalistisk arbejde at oplyse borgerne og give dem mulighed for at agere i vores samfund. Ligesom det er en stor opgave at holde øje med magthaverne. Hvis en af de unge ønsker at læse sine egne digte op, er det så journalistisk arbejde? Det synes jeg ikke, det er,” siger hun.

Den forklaring køber Søren Søndergaard (EL) ikke.

”Vi er tilhængere af, at virksomheder tager et socialt ansvar og er med til at uddanne. Men så vidt jeg forstår, er der ikke tale om, at de arbejder sammen med erfarne folk, men at de erstatter folk,” siger Søren Søndergaard.

Vil se på mere ansvar til statsligt støttede medier

Ligesom Jens Rohde mener Pernille Bendixen (DF) også, at forholdene bør tages op med ministeren.

Derudover er Jens Rohde og Søren Søndergaard enig med formand for DJ Tine Johansen, der mener, at statsligt finansierede medier også skal have ansvar for at sikre, at deres underleverandører lever op til overenskomster.

”Det er jeg fuldstændig enig med hende i,” siger Jens Rohde (R) og tilføjer:

”Vi er ikke færdige med at behandle Radio Loud og det udbud i Folketinget endnu. Det har jeg meddelt ministeren her til morgen. Det er så langt ude. Hvis man arbejder med lønninger på 1.500 kroner om måneden, kan vi alle vinde den økonomiske konkurrence i dab-udbuddet.”

Søren Søndergaard mener, at kædeansvar kunne være en del af offentlige udbud på medieområdet.

”Hvis det er muligt inden for udbudsreglerne at underbetale, så må vi sørge for, at et udbud aldrig kommer til at se sådan ud igen,” siger han – og opfordrer Dansk Journalistforbund til at kontakte kulturudvalget, hvis forbundet finder den konkrete aflønning i strid med udbuddet.

Pernille Bendixen er mere i tvivl:

”Vi har set i andre udbud, at det har været svært at placere et ansvar. Men jeg skal se konkret på, hvordan reglerne ser ud. Det kan godt have utilsigtede konsekvenser at ændre reglerne, og det skal vi klarlægge først.”

Hos Socialdemokratiet siger medieordfører Jesper Petersen fredag den 24. januar til Journalisten, at han stadig er bekymret over forholdene på Loud. Det fastholder han efter at have været i dialog med Loud og Dansk Journalistforbund.

”Jeg godt være bekymret for, om lønforholdene er OK, og om hvorvidt de unge mennesker fra Sein bliver klædt ordentligt på til at løfte det ansvar, det er at være natradiovært,” siger han.

Bag historien:

Journalisten har været i kontakt med de politiske ordførere, både før og efter at Loud fredag kunne fortælle, at der var indgået en aftale med Sein, der ændrede på, hvor mange unge natværter der skulle til for at fylde sendetidspunktet – og som sikrede en løn på cirka 150 kroner i timen til de unge værter.

Efterfølgende har både Jens Rohde (R) og Pernille Bendixen (DF) holdt fast ved deres grundlæggende kritik. Pernille Bendixen roser dog aftalen for at have fokus på de unges arbejdsforhold og læring.

Søren Søndergaard (EL) holder fast i, at det er principielt vigtigt at aflønne de unge ordentligt, og er kritisk over for, hvornår på døgnet de skal arbejde. Men han vil ikke vurdere, om den konkrete aflønning er problematisk. Derfor er en kritik, han her havde først, udeladt af artiklen.

Loud er forelagt kritikken både fredag og tirsdag, efter at Journalisten på ny havde været i kontakt med ordførerne.

Journalisten har forsøgt at få en opfølgende kommentar fra Socialdemokratiets medieordfører, Jesper Petersen, der fredag udbad sig en redegørelse fra Loud. Han har givet interview til Journalisten, som har bragt hans kommentar fredag den 24. januar

Journalisten har også spurgt kulturminister Joy Mogensen til et interview. Hun har ingen kommentarer, skriver en pressemedarbejder til Journalisten.

Opdateret den 22/01 klokken 13.23: Et mailsvar fra Ann Lykke Davidsen er tilføjet.

Opdateret den 24/01 klokken 12.40: Et citat og link til interview med Jesper Petersen, medieordfører hos Socialdemokratiet, er tilføjet.

2 Kommentarer

Fin Nielsen
24. JANUAR 2020
Niels, de unge kunne måske endda lave journalistisk arbejde, der er dobbelt så godt, men det er ikke pointen. De skal bare have en acceptabel løn for det.
Du kan sikkert også finde lokoførere, der kan styre et tog til en tiendedel af prisen. Eller butiksassistenter, sygeplejersker og ingeniører, der kan udføre deres job for det halve. Måske vil nogle af dem endda arbejde dobbelt så længe og nøjes med halvanden uges ferie. Men indtil videre ønsker et flertal i samfundet, at vi har minimumsvilkår på arbejdsmarkedet.
Niels Riis Ebbesen
22. JANUAR 2020
Ja, og da der er brødnid blandt journalister, så må der for alt i verden ikke komme nogle unge som viser, at de sagtens kan lave journalistisk arbejde til en trediedel af prisen.
data_usage
chevron_left
chevron_right