Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejde

Direktøren for Loud løfter nu sløret for, hvor meget Loud har betalt ungdomsmediet Sein som ekstern producent – og svarer igen på den massive kritik af, at unge skal lave natradio til den offentligt finansierede radiokanal for et ’symbolsk beløb’

725.000 kroner.

Så meget får ungdomsmediet ’Sein’ ifølge Ann Lykke Davidsen for at producere 17 ugentlige radiotimer til primært nattefladen på Radio Loud, hvor hun er radiodirektør.

”Det har jeg ikke noget problem med,” siger Ann Lykke Davidsen.

Aftalen løber fra 1.april i år til 1. april næste år og skal som udgangspunkt evalueres i januar 2021.

Aftalen med ’Sein’ har fået sønderlemmende kritik af blandt andet tidligere natradiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe, fordi de unge radioværter på Sein vil blive ”symbolsk lønnet” for deres produktion til radiofladen – en natradiovært vil få 1.500 kroner om måneden.

”Jeg synes ikke, man som ung skal lade sig spise af med et symbolsk beløb. I bliver fucket i røven af de voksne,” lød kritikken fra Ayse Dudu Tepe, inden beløbet på 1.500 kroner var kendt.

Øjvind Hesselager, chefredaktør på Bornholms Tidende, forsvarede aflønningen med henvisning til, hvad han selv fik ud af at arbejde gratis som ung journalist på Månedsbladet Press.

Er 1.500 kroner en fair løn?

Ifølge Ann Lykke Davidsen har Loud indgået en fuldt ud rimelig aftale med Sein, når de betaler ungdomsmediet knap trekvart million for at levere natradio hver dag fra 00-02 og derudover tre timers radio på Louds såkaldte talentbånd hver uge over et år.

”Vi har indgået en aftale med et selskab, der fungerer som en forening. De har en forretningsmodel, der fungerer hos dem, og sådan har de fungeret i flere år, og det er det, vi tapper ind i,” siger Ann Lykke Davidsen.

Hun henviser til, at Sein i over to år har lavet medieindhold produceret af unge for unge – som udgangspunkt baseret på frivilligt arbejde.

”Så kan man have en snak om, hvad der er journalistisk arbejde. Hvis jeg ansætter en journalist til et program, hvor jeg har en forventning om, at det her bliver journalistisk behandlet, hvor der er krav om uddannelse og erfaring, så bliver de ansat på overenskomstmæssige vilkår.”

Sein vil aflønne værterne med 1.500 kroner per natradiovært per måned. Er det en fair løn?

”Du skal ikke betragte det som løn, men et honorar. Det er en mulighed for at udvikle sit talent og for at være på, og derudover får man sparring fra Sein og fra os, det er en del af vores aftale. Og de får adgang til studier og studiefaciliteter, det der hedder programudvikling og talentudvikling. Et laboratorium, kan du kalde det.”

Da Loud vandt radioudbuddet, lovede Ann Lykke Davidsen i et interview med Journalisten, at arbejdsforholdene ville være ordentlige på Loud. Det holder hun fast i, at det vil være for de unge.

”Udgangspunktet for os er, at vi har redaktionel sparring med Sein, og så ved jeg godt, så kommer spørgsmålet: Kan der så sidde en 15-årig alene og sende om natten? Og nej, det kommer der ikke til. Vi kommer ikke til at begå ulovligheder.”

”De ser det ikke som journalistisk arbejde”

Radio Loud får 260 millioner kroner i mediestøtte over fire år. Ifølge Ann Lykke Davidsen har Sein sagt ja til aftalen med Loud uden at forhandle om de 725.000 kroner – simpelthen fordi beløbet svarer til, hvad Loud i sit budget havde sat af til at lave natradio.

Har I som public service-finansieret medie ikke et ansvar for at sikre løn på rimeligt lønmodtagerniveau?

”Det, synes jeg, kommer fuldstændigt an på opgaven, og hvad aftalen bliver. Jeg aner ikke, hvad talenterne får i DR, men jeg er ret sikker på, at det ikke er sammenligneligt med den løn, andre journalister får. Hvordan vi prissætter, det er vores butik.”

I er lige tiltrådt fællesoverenskomsten. Hvorfor skal de unge på Sein ikke have samme rettigheder som jeres ansatte får via fællesoverenskomsten?

”Fordi de ikke bliver ansat på journalistisk overenskomst. De ser det ikke som journalistisk arbejde i den forstand, at det ikke er redaktionelt arbejde, jeg kan gå ind og stille krav til,” siger hun og tilføjer:

”Du sammenligner pærer og bananer. Hvis jeg har en runner ansat, så er det også til en anden løn, og bare fordi vi laver radio, og det er public service, så er det ikke ensbetydende med, at alle får samme løn og på samme vilkår,” siger Ann Lykke Davidsen.

15 Kommentarer

Mette Fugl
18. JANUAR 2020
Anna Kirketerp. Hvad lever du egentlig af, mens du får plads til 'at fejle og udvikle' dig? Du skriver, at man kan lære meget af at blive taget i røven. Hvad har du selv lært? Næppe solidaritet. Men det er vel også så underligt gammeldags.
Martin Jensen
18. JANUAR 2020
Jeg er sikker på at Mogens Therkelsen vil kalde det "løn forskelle" og ikke udnyttelse
Jan
17. JANUAR 2020
Udnyttelse i aller højeste grad. Direktøren bærer ansvar for denne groteske udnyttelse.
Ditte
16. JANUAR 2020
Verden er af lave.
Anders Jensen
16. JANUAR 2020
Kræver det kun 17 timers arbejde at producere 17 timers radio? Eller er det fordi vi taler om natradio, så der er ingen grund til forberedelse?

Flere

Læs også

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

13. JANUAR 2020
<span class=Ungdomsmedie frustreret over Louds millionstøtte: Endnu et medie af voksne lavet til unge">

Q&A: Her er den ”symbolske løn” for natradioværter på Loud

14. JANUAR 2020
Øjvind Hesselager stopper som ansvarshavende redaktør på Journalisten

Tidligere Journalisten-redaktør forsvarer ”symbolsk løn” til unge – arbejdede selv gratis i fem år

15. JANUAR 2020
Sådan bliver Loud som arbejdsplads

Sådan bliver Loud som arbejdsplads

23. OKTOBER 2019
data_usage
chevron_left
chevron_right