Q&A med Louds direktør: ”Nu må vi ud og bevise vores værd”

Var ansøgningen for sjusket? Hvor ung skal man være for at få job på Loud? Skal værterne virkelig aflønnes med 316 kroner i timen? Og hvor realistisk er det, at Kristoffer Eriksen søger jobbet? Journalisten spurgte Ann Lykke Davidsen fra den nye DAB-kanal, Loud (Rettet: 24. oktober 8.30)

Tirsdag kom Radio- og tv-nævnet med en – for mange – overraskende afgørelse: Den nye public service-DAB-kanal går til Loud, der vil lave radio for 15-32-årige.

Siden har det ikke skortet på kritik, ikke mindst fra personer, der ærgrer sig over, at Radio24syv nu må lukke og slukke.

Journalisten har interviewet direktør for Loud, Ann Lykke Davidsen, om modtagelsen af den nye radiokanal og om hendes ambitioner for Loud som arbejdsplads.

 Det var en vild oplevelse at modtage beskeden fra Radio- og tv-nævnet i går, siger hun.

”Man regner ikke med det, før den rigtigt er der, man håber på det, og man tænker, åhh, den går hjem, og fem sekunder efter tænker man, det kommer aldrig nogensinde til at ske,” siger Ann Lykke Davidsen og fortsætter:

”Vi er jo pavestolte over, at vores ansøgning er sluppet igennem et nåleøje, for det er et nåleøje at lave sådan en ansøgning. Nu må vi ud og bevise vores værd.”

Jeres ansøgning er blevet kritiseret for at være fuld af stavefejl. Synes du, ansøgningen er sjusket?

”Nej, jeg synes ikke, den er sjusket. Jeg har det sådan, at det er slet, slet ikke min del at kommentere på det, for vi har sendt en ansøgning ind på langt over 300 sider, og ja, der er også fejl i de artikler, aviserne skriver hver dag. Og hvis det er det, man har at udsætte på den, så fred være med dét.”

Du sammenligner med, at der jo også er masser af stavefejl i de aviser, som går i trykken hver dag?

”Prøv at høre, i bund og grund handler det slet ikke om os. Den kritik preller helt af på mig. Det er ikke min opgave at forholde mig til, om vores ansøgning er sjusket eller god eller dårlig. Vores ansøgning har vundet et udbud, og der er nogen, der har vejet og fundet, at vores ansøgning var bedst på de parametre, der skulle til, for at tro på at vi kunne gå ud og skabe en talekanal til unge. Det er jo deres vurdering og ikke min eller andres vurdering, synes jeg,” siger Ann Lykke Davidsen.

Garanterer kritisk linje

Bag den nye radiokanal står en ejerkreds på ni lokale radiostationer, bl.a. Radio Diablo i Svendborg. Derudover har konsortiet Loud indgået partnerskaber med en række fremtrædende kulturinstitutioner, blandt andet Roskilde Festival, VEGA og Teater Mungo Park.

Det har vakt skepsis i forhold til, om Loud vil dække partnerne kritisk.

Hvordan vil I sikre kritisk dækning af jeres partnere, som jo også skal være med til at give adgang til indhold til fladen?

”Redaktionelt er vi uafhængige af de partnerskaber, og det vil altid være vores redaktionelle linje og tanker, der ligger til grund for, at vi indbyder til et samarbejde om udvikling af programmer. Det er også det, der har ligget forud for de her partnerskaber,” siger Ann Lykke Davidsen.

Hvis der bliver kritiske sager næste år på Roskilde Festival, så vil man også se Loud være på dem?

”Lad os sige, at der opstår en situation ligesom i 2001 med Pearl Jam, hvor nogen bliver trampet ned. Kan du forestille dig, at vi ikke vil forholde os til at holde Roskilde ansvarlig for, om deres sikkerhed nu er i top, om de har styr på deres ting, eller hvis der kommer en sag om, at voldtægterne stiger på Roskilde? Jeg kan slet ikke forestille mig et scenarie, hvor vi ville fortie det, fordi vi har et samarbejde med dem om at skulle sende fra Roskilde Festival,” siger Ann Lykke Davidsen, som efterhånden har svaret på netop denne kritik i flere medier.

Er I parat til at lade et partnerskab falde hvis en partner bliver utilfreds med noget, I dækker kritisk?

”Ja.”

Ansætte 40-50 medarbejdere

Det står fast, at Ann Lykke Davidsen bliver kanaldirektør på Loud, og at Linda Olsen bliver nyhedschef. Hun kommer fra et fellowship på Constructive Institute og har tidligere været bl.a. på TV 2.

Derudover får Ann Lykke Davidsens tidligere DR-kollega Ole Mølgaard en eller anden rolle, formentlig enten som konsulent eller udviklingschef.

Resten af det 40-50 mand store hold skal Loud ud og besætte nu.

Mange af kommentarerne om Loud har gået på deres beskrivelser af kommende værter på radiokanalen.

Jeg kan bl.a. læse i jeres ansøgning, at morgenværten skal være ”ikke over 35”. Er det et generelt kriterium for at blive ansat hos jer?

”Nej, det er det så absolut ikke – jeg er selv 47, så jeg ville ryge under den helt selv,” siger Ann Lykke Davidsen.

”Vi vil have et ønske på nogle af vores flader og sige: Vi er simpelthen nødt til at sikre os, at vi lyder og er unge. Og det betyder, at der vil være værtsprofiler, hvor vi siger, vi kommer ikke til at have en hel sendeflade, 168 timers radio om ugen, hvor vi har værter, som i gennemsnit ikke repræsenterer vores målgruppe.”

Kan sagtens være en pige som hedder Ulla Ibsen

I Louds ansøgning til Radio- og tv-nævnet sætter kanalen konkrete navne på værter, som Loud ser som typer, ledelsen kunne se på den nye radiokanal. Blandt andet tidligere og nuværende Radio24syv-profiler som Kristoffer Eriksen, Ayse Dudu Tepe og Anna Ingrisch bliver nævnt i ansøgningen.

Hvor realistisk er det at få sådan nogle profiler som dem ombord i en ny radiokanal som Loud?

”Nu er det ikke skrevet for realismens skyld. Det er skrevet for at skabe en forståelse af, hvad er det, de har gjort, hvordan er det, at de er til stede i forhold til en måde at skabe lyd og skabe radio på eller skabe gennemslagskraft i forhold til unge,” forklarer Ann Lykke Davidsen.

”Vi har gjort fuldstændigt, som når du går i gang med at programudvikle til radio, så begynder du at kaste en masse navne op på en tavle og sige: De her har noget, der er en frækhed her, der er en måde at tilgå unge på her, der er en ordentlighed her, der er en journalistisk tyngde her, hvordan er det de lyder, hvad er det for en tonalitet de har, og hvad har de ellers lavet? Og ud fra det former der sig et billede af, hvad er det for en vært, vi skal ud og have fingrene i,” siger Ann Lykke Davidsen og tilføjer:

”Så kan det jo sagtens være, at det er et af de her mennesker, vi ender med at give det et skud og ringe op, fordi alle kvaliteterne er indeholdt her.”

”Det er profiler, som er vores inspiration til, hvad er det, vi godt kunne tænke os. Hvordan er det, det skal lyde? Hvad er det, vi leder efter? Men det kan sagtens være en pige som hedder Ulla Ibsen, og vi vurderer, at hun har nogle af de kvaliteter, som Anna Ingrisch har haft, og som vi synes, er det, vi leder efter. Men vi er jo nødt til at give en fornemmelse af, hvad er det, vi kigger ind i. Hvad er det for en lyd, vi kan forvente?”

Vejledende gennemsnitspriser

Nu vil I så tilbyde dem 316 kroner i timen, kan jeg læse. Det er den løn, der bliver lagt op til, at man giver værterne. Får man så kun løn for de timer, hvor man er på som vært, eller hvordan skal det fungere?

”Det kan jeg simpelthen ikke udtale mig om, for det er en del af det arbejde, vi skal i gang med nu. Der er masser af ting i en ansøgning, som vi skal skrive på, og det er vejledende, og det er gennemsnitspriser, og hvordan de enkelte aftaler bliver sat sammen, det må stå imellem os og vores medarbejdere og mellem os og de overenskomster, som vi kommer til at indgå.”

Jeg hæfter mig bare ved, at I skriver en timeløn for værterne. Er det, fordi I vil aflønne på timebasis?

”Sådan er der jo masser af journalister, der er ansat. Det kan sagtens være freelancere. Det kan være på alle mulige måder, det bliver stykket sammen.”

Men hvorfor skriver I andre journalistiske medarbejdere som en årsløn på 550.000 og værterne på en timeløn?

”Det har jeg ikke nogen kommentarer til,” siger Ann Lykke Davidsen.

Jeg hæftede mig også ved, at de, der er værter om natten, altså fra midnat og til klokken seks om morgenen, skal sende og afvikle selv hjemmefra. Hvordan vil I sikre en god kvalitet i nattefladen?

”Vi kommer stadigvæk til at have redaktionelle producere, som får ansvaret for både at udvikle og drive vores natteradio-flader, og de vil stadigvæk have til opgave at lytte ind på det og gå i sparring med de værter, som sender om natten. Så det vil vi jo ved, at vi holder det i hånden, ligesom vi gør med alle andre programmer, vi sender.”

Så det vil sige, at man ikke vil være på arbejde alene om natten – der vil være en tovholder et sted?

”Det ved vi ikke endnu. Det kan jeg simpelthen ikke udtale mig om. For alt det skal vi jo først i gang med at kigge på.”

Men hvad vil I gøre for at sikre gode arbejdsforhold for de værter, som så skal sidde hjemme hos dem selv og sende?

”Jeg er meget stort fortaler for et ordentligt arbejdsmiljø, og jeg ved, der både er timetidsregler og masser af forbundsregler, vi skal overholde og forholde os til. Det kommer vi også til at gøre. Men vi kommer også til at gå i dialog med vores medarbejdere om: Hvordan gør vi det her sammen? For vi er på en ny rejse,” siger Ann Lykke Davidsen og henviser til, at hun har årelang erfaring som chef fra DR.

”Jeg har en ambition om, at det skal være et sted, hvor det er sjovt at komme og udviklende at komme. Selv om du har nogle timer, hvor du sidder og sender alene, er du stadig en meget stor del af vores hold, og det skal man ikke være i tvivl om. Folk er jo også forskellige.”

Bornholm og Lolland Falster må lytte fra mobilen

Som Louds ansøgning er skrevet nu, vil radiokanalen dække 81,3 procent af landet, når den går i luften fra april næste år. Og det er teknisk set nok til, at Louds bud lever op til det politiske krav om at være en ”landsdækkende” public service-kanal.

Ifølge Ann Lykke Davidsen bliver det meget nemmere for Loud at forhandle om fuld DAB-dækning nu, hvor kanalen har vundet udbuddet.

”Det er et arbejde, der foreligger nu her: Hvordan og hvorledes kan vi forhandle os til en pris, der betyder, at vi selvfølgelig er fuldt ud landsdækkende også på Lolland-Falster og Bornholm. Og det er vores ambition, at det skal vi selvfølgelig være,” siger hun.

 

Artiklen er rettet 24. oktober 8.30. I en tidligere version stod der, at Ann Lykke Davidsen havde sagt, at ulykken med Pearl Jam på Roskilde Festival skete i 2011. Ann Lykke Davidsen sagde 2001 i interviewet. Ulykken skete i 2000.

9 Kommentarer

Lis Fisker
24. OKTOBER 2019
Til den jublende chef : Er det “ikke din opgave” at vurdere om jeres ansøgning er sjusket eller fyldt med fejl/fantasier?? Godt du aldrig blev min chef ?huhej ..hvad er det du er så stolt over ? Egentlig? Og 24/7 : det var aldrig meningen I skulle have noget som helst. Jeres fairness og ihærdighed har været prisværdig, men den matcher ikke modpartens modus operandi her. Sov godt DK :(
Henrik Højer
24. OKTOBER 2019
På baggrund af interviewet og det øvrige, der er sluppet ud, tror jeg, vi kan være helt rolige: LOUD holder ikke længe ...
Niels Riis Ebbesen
23. OKTOBER 2019
Jeg kan ikke lade være med at spekulerer på, hvem der dog har fået den geniale idé, at det er muligt, at få unge mellem 15 og 32 år til at lytte til en flowradio kanal, som ikke sender musik- og underholdningsprogrammer.
Jesper Bech Pedersen
23. OKTOBER 2019
Pearl Jam / Roskilde var i 2000... (håber det er rigtigt, skriver uden at google det først - men det var dælme ikke i 2011!)
Emil Hansen
23. OKTOBER 2019
Jeg er en del af målgruppen, men ud fra hvad jeg har hørt om Loud ind til videre, så vil jeg betale penge for at slippe for at høre på deres radio ... Samtaler fra et kollegiekøkken ... vorherre til hest ... At høre 24syv skal lukke har givet samme fornemmelse af vrede og uretfærdighed i kroppen, som da det stod klart at Trump vandt i 2016.

Flere

Læs også

Her er de vigtigste punkter i begrundelsen for, at Loud fik den nye radiokanal

Loud slog Radio24syv på økonomi – og var lige så gode på satire

23. OKTOBER 2019
De ansatte på Radio24syv, da beskede om lukningen lander.

Den originale taleradio skal dø: ”Kniven er blevet ført helt ind”

23. OKTOBER 2019
<span class=Skæbnetime for radiokanaler: ”Selvfølgelig har jeg ondt i maven, jeg er ved at gå til”">

Skæbnetime for radiokanaler: ”Selvfølgelig har jeg ondt i maven, jeg er ved at gå til”

22. OKTOBER 2019