Skæbnetime for radiokanaler: ”Selvfølgelig har jeg ondt i maven, jeg er ved at gå til”

Radio for arbejderne eller en ny ungdomskanal? Journalisten har besøgt de to ansøgere, som begge tror på, de kan vippe Radio24syv af pinden i kampen om den nye DAB-kanal

Steen Andersen har sat sig i en stor, hvid lædersofa.

Vi er i Dk4’s lokaler på Rådmandsgade på Nørrebro i København mandag den 21. oktober. Kommunikationschefen har forgæves forsøgt at finde et mødelokale, men i mangel på ét er vi endt i et af kanalens klippestudier.

Bag os og den hvide sofa står et flygel. På den anden side af en skydedør i glas sidder en klipper og arbejder under spotlys. Der er et koskind spredt ud på gulvet under ham. Det er rekvisitter fra nogle af de programmer, Dk4 har lavet, og nu pimper de studier og kontorer.

Tirsdag efter klokken 16 ringer Radio- og tv-nævnet med deres afgørelse af, hvem der vinder udbuddet af en ny DAB-kanal.

En DAB-kanal, den tidligere regering sammen med Dansk Folkeparti besluttede at sætte i udbud, efter at det stod klart, at Radio24syv ikke ville byde på den nuværende FM-kanal. Medieforliget fra sidste år pålagde nemlig FM4-kanalen at placere sit hovedsæde vest for Storebælt.

Den forhistorie sammen med udbuddets ordlyd har fået kritikere fra flere sider til at sige, at udbuddet var skræddersyet til Radio24syv. Men to konkurrenter har meldt sig: Dk4 og konsortiet Loud.

Radio- og tv-nævnet forventer at give offentligheden besked om deres afgørelse klokken 17.

Dk4 tror på, at kanalen kan blive deres, siger Steen Andersen.

”Vi er ikke nervøse, men vi er virkelig spændte, og vi synes, vores bud er det bedste,” siger Steen Andersen og fortæller, at arbejdet med ansøgningen har kostet mange hundredetusinde kroner i arbejdstimer og konsulenthonorarer.

”Det er et enormt stykke arbejde, vi har lagt bag os, men når man har knoklet så hårdt for noget, vil man selvfølgelig gerne have, at der skal komme noget ud af det.”

”I morgen (tirsdag, red.) er der to af os, der har søgt, der må konstatere, at det enorme arbejde har været spildt.”

Ny DAB-kanal

Radio24syv, Loud eller Dk4-radio vil fra i eftermiddag have tilladelse til at sende på en ny DAB-kanal.

Den nye radiokanal skal ifølge Kulturministeriet styrke dækningen af kulturen.

Kanalen får et budget på op imod 70 millioner kroner hvert år i fire år.

Udbuddet af DAB-kanalen er afgørende for Radio24syv, der ikke deltog i udbuddet som FM-radio, da den tidligere regering lavede en forudsætning om, at hovedsædet til en ny kanal skulle ligge uden for København.

Vinder Radio24syv ikke udbuddet i eftermiddag, vil kanalen derfor lukke.

”Selvfølgelig har jeg ondt i maven”

Man kan høre trafikken fra Gothersgade som en svag brusen i det store rum på 1. sal over Cinemateket i indre København.

På en bordplade ligger en lille stak sorte T-shirts med ”loud” skrevet med hvide bogstaver. Sammen med et skilt på væggen, hvor der også står ”loud”, er det den eneste angivelse i rummet af, at dette er lokalet, hvor kanaldirektør Ann Lykke Davidsen og forretningsudvikler Ole Mølgaard sammen har udtænkt konceptet for en ny kommende radiokanal for unge.

Hvis altså Radio- og tv-nævnet giver dem et ja i dag.

”Selvfølgelig har jeg ondt i maven, jeg er ved at gå til. Der er jo altid meget på spil, når man lægger sit hjerteblod i noget,” siger Ann Lykke Davidsen, da Journalisten besøger hende mandag.

Hun har været omtrent 15 år på DR, blandt andet som redaktionschef på P3, men blev selvstændig i september sidste år. Hele september og oktober i år er hendes tid gået med at forberede ansøgningen til den kommende radiokanal.

Hun forventer at møde ind på kontoret tirsdag, også selv om hun kommer til at sidde her alene.

”Jeg skal have tiden til at gå på den bedst mulige måde. Jeg kommer nok til at sidde og file i de to pressemeddelelser, jeg har skrevet. Som jeg plejer at sige: En rød og en grøn tale,” siger hun.

Loud

Bag Loud står en ejerkreds på 9 lokalradioer: Radio Diablo fra Sydfyn, Radio Limfjord, Radio Max, Radio Globus, Radio Viva, Radio Victoria, Classic Rock Århus, Classic Rock København og Din Radio Østjylland.

Derudover har Loud indgået partnerskab med en række fremtrædende kulturinstitutioner som Roskilde Festival, Nationalmuseet, Vega og Enigma.

Radio til det arbejdende folk

Hvis Dk4 Radio vinder udbuddet, vil kanalen have hovedsæde i Aarhus og derudover sende fra radiostudiet, som allerede nu findes i tv-stationens lokaler på Nørrebro.

Tankerne, radioen tænker lige nu, er store.

”Vores simple postulat er, at vi vil lave radio, der gør verden bedre,” siger Steen Andersen.For at gøre det kort, betyder det, at kanalen vil have fokus på FN’s 17 verdensmål som blandt andet tæller ligestilling, kampen for klimaet og bekæmpelse af fattigdom. Kanalen vil også fokusere på det danske rigsfællesskab og norden.

Og så vil Dk4 Radio være en kanal for det arbejdende folk, og derfor vil radioen sende hver morgen mellem klokken fire og seks, siger Steen Andersen.

”Klokken fire er der en masse arbejdsduelige danskere, der står op for at begive sig på arbejde,” siger han.

”På samtlige radiostationer sender man genudsendelser eller båndede programmer på det tidspunkt, og klokken seks snubler de så over hinanden for at levere morgenradio og sige godmorgen, men der er vi allerede mødt på arbejde.”

På Dk4 mener Steen Andersen, at deres bud på en ny radio er det bedste af tre grunde:

”Det er det billigste, og det ved vi bliver vægtet i den samlede vurdering, vi opfylder alle skønhedskriterier, og så har vi 25 års erfaring med at producere output, ja, 24/7.”

Ifølge Steen Andersen er der ingen tvivl om, at DAB-kanalen er designet til at sikre Radio24syv overlevelse. Det har han hørt fra flere sider. Men:

”Vi er vant til at kæmpe her i huset og gør det med glæde. Sådan en besked giver en god fighterånd.”

Ungdomsradio med unge stemmer

Loud skal have fat i en målgruppe, som i flere år har været svære for medierne at fange: De 15-32-årige. Ann Lykke Davidsen erkender, at det er en ”generationskløft”, men tror på, at det kan lykkes med Loud:

”Du vil høre et Danmark blive udfordret af unge mennesker. Af deres holdninger, deres meninger, deres input. Du vil også kunne åbne på et tidspunkt og høre bagsiden af det at være ung,” siger Ann Lykke Davidsen.

Ann Lykke Davidsen fortæller, at Loud vil lade sig inspirere af youtubere, bloggere og influencere for at nå de unge.

Loud skal have fokus på konstruktiv journalistik, blandt andet ved at afsøge løsninger på problemer og konflikter hos politikere, embedsfolk og menningsdannere.

”Vi vil gerne prøve at sige: Hvad skal der så ske derefter,” siger Ann Lykke Davidsen.

Lyden af radioen har vi ikke som sådan på plads endnu, men man kommer til at høre – det kan jeg garantere – unge stemmer, og man kommer til at høre live-radio, for vi er live 23 timer i døgnet alle hverdagene,” siger Ann Lykke Davidsen.

”Vi har lavet en sindssygt god ansøgning”

Ann Lykke Davidsen har stor tiltro til, at DAB-kanalen kan lande hos Loud, fordi der ifølge hende er stort behov for nyhedsformidling til unge.

”Jeg tror på det helt ned i min mave. Så jeg er sikker på, at enten får vi et ja af Radio- og tv-nævnet i morgen (tirsdag, red.), eller også får vi et ja på næste medieforlig, eller også får vi et ja i kraft af andre midler og en anden form for samarbejde om et projekt for unge,” siger Ann Lykke Davidsen og tilføjer:

”Så tror jeg også, vi får et ja, fordi vi har lavet en sindssygt god ansøgning.”

Loud vil gå i luften fra begyndelsen af april næste år.

Kanalen har en aftale med Linda Olsen, som netop har afsluttet et fellowship ved Constructive Journalism, om, at hun skal være nyhedschef.

Loud har også en aftale med en person, som skal være programchef, men dette navn er hemmeligt, indtil Loud ved, at de går i luften.

Kaffe uanset hvad

Hvis Radio- og tv-nævnet giver sendetilladelsen til Loud, skal holdet bag Loud ud og spise sammen onsdag aften. Hvis det bliver et nej, mødes et mindre hold bag radioen og taler om, hvad de gør herfra.

”Jeg tror, at det, vi har sat i gang, med at ville give de unge en stemme, det lukker og slukker ikke, hvis det bliver et nej,” siger Ann Lykke Davidsen.

Når det tirsdag eftermiddag afgøres, hvem der vinder udbuddet, vil Steen Andersen være på Dk4 på Nørrebro.

”Det er en arbejdsdag ligesom alle andre,” siger han.

Han står dog klar til at rykke, hvis kanalen vinder. Dk4’s plan er at gå i luften i marts, og det betyder, at der er en masse praktisk, der skal sættes i gang. Alligevel haster det ikke mere, end det jager.

”Den tidligere kongelige skuespiller Poul Reumerts bedste råd til de nye unge skuespillere, når de fik succes, var, at de skulle tage det med en lille kop kaffe,” siger han.

”Man skal ikke gå amok, men tage den med ro. Og hvis man møder modstand eller får dårlige anmeldelser, skal man også tage det med en lille kop kaffe. Den attitude kommer til at præge situationen og arbejdspladsen.”

Og hvis I ikke vinder?

”Så tager vi en lille kop kaffe.”

Præciseret 22. oktober 11.05, så det fremgår, at Radio- og tv-nævnets afgørelse kommer efter klokken 16 og ikke som tidligere skrevet klokken 16, og at nævnet forventer at kunne offentliggøre sin afgørelse omkring klokken 17.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Radio24syv har købt gravøl og champagne: ”Jeg tror på det”">

Radio24syv har købt gravøl og champagne: ”Jeg tror på det”

21. OKTOBER 2019
Her er de tre kriterier, der afgør DAB-udbuddet, som kan redde Radio24syv

Her er de tre kriterier, der afgør DAB-udbuddet, som kan redde Radio24syv

21. OKTOBER 2019
Claus Cancel, Tinne Hjersing Knudsen, Dorte Krogsgaard, Mathias Bay Lynggaard og Thomas Buch Andersen

På P1 drak man på redaktionen og tog lytterne som gidsler. Nu er det en moderne radio, der gør klar til kamp

21. OKTOBER 2019