
Øjvind Hesselager, chefredaktør på Bornholms Tidende og tidligere ansv. redaktør på Journalisten. Jacob Nielsen
”Kan de selv opnå nogle fordele ved det, som de senere kan kapitalisere på, så skal folk have lov til at foretage nogle frie valg.”
Sådan siger Øjvind Hesselager, chefredaktør på Bornholms Tidende og tidligere ansvarshavende redaktør på Journalisten, efter heftig debat om den nye radiokanal Louds samarbejde med Sein, hvor natradioværter vil få 1.500 kroner i måneden.
Øjvind Hesselager har på Twitter argumenteret for, at der kan være mange gode ting ved at arbejde gratis – med henvisning til, at han selv arbejdede gratis for Månedsmagasinet Press fra 1989 til 1994.
Må man mon nuancere dækningen om hvad en ny radio betaler i løn? Jeg arbejdede GRATIS fra 89-94 på Månedsbladet Press. Det formede mit arbejdsliv. Min søn har lige skiftet job til meget lavere løn. "De vil lære mig alt de ved!". Jeg roste ham. #dkmedier #dkpol
— Øjvind Hesselager (@Hesselager_) January 14, 2020
Og såfremt de unge radioværter på Sein selv ønsker at lave natradio for Loud frivilligt for at lære en masse, synes Øjvind Hesselager, det er i orden.
”Min pointe er, at vi ikke skal fritage de unge muligheden for at gøre, som de vil, så længe det er frivilligt.”
Hvorfor synes du, det kan være godt at arbejde uden at få løn for det?
”Det er ikke det faktum, at man ikke får løn, der i sig selv er godt. For mig var det det faktum, at jeg uden at have nogle forudsætninger for det kom ind et sted, hvor der var nogle meget dygtige mennesker, der lærte mig alt, hvad de kunne,” siger han.
Må ikke blive rutinearbejde
Loud og Sein har fået heftig kritik for at ville betale natradioværterne 1.500 kroner i måneden. Til Journalisten har tidligere natradiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe sagt, at de unge bliver ”fucket i røven af de voksne”.
Til Politiken har formand for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, også kritiseret forholdene:
”Det at producere journalistik skal selvfølgelig ske på ordentlige vilkår. Det er også et arbejde, hvor det, man laver, er noget værd, og derfor skal man selvfølgelig også honoreres for det.”
Over for Journalisten har projektleder Daniel Saroori fra Sein afvist kritikken. Det samme har Ann Lykke Davidsen, direktør på Loud.
Øjvind Hesselager melder sig som kritiker – såfremt det viser sig, at der ikke er læring at få for dem, der arbejder på dårligere betalte vilkår.
”Når det er til så lav løn, skal arbejdet bære lønnen i sig selv. Det gør det kun, hvis du får meget høj mening og meget stor læring ud af det. Bliver de blot udnyttet til rutinearbejde, melder jeg mig i det kritiske kor.”
Loud får jo 260 millioner kroner over fire år i offentlige midler. Er det ikke principielt vigtigt, at de betaler en ordentlig løn?
”Det ville da være skønt. Men at nogle får løn for fast arbejde skal ikke betyde, at andre ikke får mulighed for at lave noget andre vilkår. De frivillige unge er også meget friere stillet, kan gå hurtigere, kan lave andre ting, og chefen har mindre at have sagt,” siger han.
”Min pointe er, at vi ikke skal fritage de unge muligheden for at gøre, som de vil, så længe det er frivilligt.”
Arbejdede gratis i fem år
Øjvind Hesselager fortæller, at da han arbejdede for Press, levede han i første omgang af SU og lån – og senere af dagpenge på den daværende dimittendsats.
“Jeg sørgede for, at alt mit arbejde blev konverteret til opgaver på universitet, så jeg kunne få SU samtidig. Og så levede jeg på en meget lille sten. Der var ikke noget kaffe til 48 kroner,” siger han.
”Jeg lærte faget som mesterlære. Det er det bedste, jeg har gjort i min karriere, og det er nu tredive år efter stadig de mennesker, jeg vender tilbage til, når jeg er i tvivl. De var helt afgørende – meget mere end den uddannelse, jeg tog.”
Ulrik Dahlin, der også arbejdede på Press, har før fortalt, at han levede af offentlige ydelser samtidig med, at han arbejdede der. Har I ikke været begunstiget af, at der var større muligheder for det dengang end i dag?
”Jo. Dengang så a-kasserne mildt på én, bare man ikke gik i vejen. Men jeg synes, det handler om, hvorvidt man vurderer, at man kan leve af det, man får. Kan de unge det i dag, selvom de ikke kan arbejde på dagpenge, kan man gøre det,” siger han.
Hans råd til de unge
Øjvind Hesselager mener, debattørerne skal passe på med at argumentere på en måde, der fratager de unge deres mulighed for at blive dygtigere.
”Det, jeg egentlig hører i debatten, er, at nogle er bange for, at de unge rykker ind, varetager deres egne interesser og bliver så dygtige, at det bliver en slags løntrykkeri. Det er et fagforeningsargument, som kan forhindre de unge i at få den her mulighed. Det skal vi passe på.”
Udover Louds samarbejde med Sein har Radio4 også lavet et Talentlab, hvor de fylder timer ud gratis. Sker der ikke netop det, at de på meget billig vis får lavet noget arbejde, andre ellers skulle have lavet for en reel løn?
”Jeg kender ikke aftalerne i detaljer. Det bliver et problem, hvis det er et slavisk ansættelsesforhold, hvor de indgår i en fast produktion og skal lave ting, hvor der ikke er nogen læring. Bliver man håndteret som en almindelig lønmodtager uden løn, er det forkert,” siger han.
”Men det, at vi skal sikre lige lønvilkår for nogle, betyder ikke, at andre skal fratages muligheden for at tage et andet valg.”
Til sidst vil jeg egentlig bare gerne høre: Hvad er dit bedste råd til unge folk i mediebranchen, der gerne vil kunne leve af deres arbejde på et tidspunkt?
”De skal sikre sig nogle kvalifikationer, der er penge værd.”
15 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg håbede for ham, at han ellers reserverede den fortælling til dem, der ikke havde arbejdet og betalt skat fra de var ganske unge.
I en anden boldgade. Jorn Stjerneklar skriver, at POV "lever af gratis arbejdskraft". Nu er POV jo en slags forening, ejet af omkring 60 personer, der alle bidrager gratis og med en masse indlæg fra gode folk udenfor. Mig bekendt er der nærmest konstant lavvande i kassen, når det strengt nødvendige til udvikling af platform, serverbrug og de 2-3 ajourhavende er betalt nogenlunde. POV, der er frit tilgængelig, har i øvrigt netop åbnet for annoncer for at overleve, men også i håbet om på et tidspunkt at kunne honorere skribenter.
En underbetaling, som DJ-medlemmer "forhandler" sig frem til. Gåseøjnene fordi du som freelancere står i et utroligt ulige magtforhold i forhold til arbejdsgiveren - ikke mindst fordi DJ i de 30 år, jeg har været medlem, reelt ikke har gjort noget for at hjælpe freelancerne.
Nå, Øjvind har arbejdet gratis i fem år for Press. Nu dukker det stille og roligt op, at de gratis bestod i, at det var dagpengene, der betalte den gratis arbejder Øjvind. Jeg har ikke set, at Øjvind har benægtet beskyldningerne!
Hallo Øjvind ? I fred og ro er det angiveligt almindeligt socialt bedrageri. Jeg håber, at du kan afvise alle de beskydninger, der nu dukker op. Glæder mig så meget til at høre fra dig. mvh. Lars
Flere