
Ayşe Dudu Tepe, skribent og tidligere radiovært på Radio24syv. Ditte Valente/Ritzau Scanpix
”Symbolsk løn.”
Det vil natradioværterne på den nye DAB-kanal Loud blive betalt for at sende i tidsrummet 23.00-02.00.
Natradioprogrammerne vil blive lavet af ungdomsmediet Sein.
Hvad hvis du kunne bestemme, hvad der blev spillet i radioen? Det er med glæde at vi nu kan annoncere, at SEIN har…
Posted by SEIN on Thursday, January 9, 2020
Meldingen om den symbolske løn får skarp kritik af journalist og radiovært Ayşe Dudu Tepe, som tidligere selv var natvært på Radio24syv.
”Det giver ikke nogen mening. De skal jo have løn for fanden,” siger hun.
I Seins stillingsopslag står der, at radioværterne vil være med til at udvikle programkoncepter, og at man skal have en til to vagter i ugen, som tilrettelægges og planlægges på forhånd sammen med en anden vært.
Ayşe Dudu Tepe, hvorfor skal de have løn?
”Fordi de arbejder. Det er da et mærkeligt spørgsmål. Skal folk ikke have løn for deres arbejde?” siger hun.
Statsfinansieret radio bør aflønne værter
Journalisten har forsøgt at få svar på, hvad ”symbolsk løn” dækker over, men det er endnu ikke lykkedes.
Tidligere radiovært Ayşe Dudu Tepe vil ikke fortælle, hvad hun selv fik i timen på Radio24syv-programmet ’Nattevagten’. Men hun bekræfter, at det var en reel løn og ikke en symbolsk løn.
”Det handler om en model. Loud har indgået et partnerskab med Sein og sat dem til, at de skal sende radio i det tidsrum, som vi plejer at kalde det mest utaknemmelige tidsrum, tre timer om dagen, alle ugens dage. Det er noget underligt noget, at de ikke får ordentlig løn for det,” siger hun.
Radio Loud vandt udbuddet om en ny, landsdækkende DAB-radio i efteråret. Kanalen får 260 millioner kroner over fire år til at drive radio. Og det er problematisk, at en radio, der er betalt af det offentlige, ikke aflønner sine værter ordentligt, mener Ayşe Dudu Tepe.
”Man skal tage sig betalt for sit arbejde, uanset om man er ung eller gammel. Men i det her tilfælde har du nogle voksne, der har fået midler fra det offentlige, som vi alle betaler til, og så synes jeg da, man skal tage sig betalt for sit arbejde. Selvfølgelig synes jeg det. Jeg synes ikke, man som ung skal lade sig spise af med et symbolsk beløb. I bliver fucket i røven af de voksne.”
Undrer sig over, at de unge går med til det
I efteråret skrev Journalisten om, hvordan den nye landsdækkende kanal Radio4 hver aften fra 22.00-24.00 sender såkaldt ”talentpodcast”. Det betyder, at podcastere, som har en aftale med Radio4, kan få sendt deres podcast i radioen. Lønnen? Nul kroner plus redaktionel sparring.
Ayse Dudu Tepe mener, at begge aflønninger er et symptom på et større problem.
”Det er provokerende, at vi lever i en tid, hvor man kan sige, ”Vi giver jer en platform og lidt sparring”, og så er det godt nok. Jeg ved ikke, hvem der bedrager hvem. Er det, fordi man som person, der laver lyd, bare gerne vil ud over rampen og være kendt? Er vi virkelig nået dertil, hvor man ikke skal have løn for sit arbejde?”
Sein: Vi er et fællesskab, hvor man kan komme og øve sig
Journalisten har forholdt Sein kritikken fra Ayşe Dudu Tepe på mail og bedt om et mundtligt interview.
Daniel Saroori, som er projektleder hos Sein, har svaret på mail. Han skriver:
”Radio Loud har hyret foreningen Sein til at løse en opgave, fordi de synes, at vi laver godt indhold. Sein er et fællesskab, hvor man kan komme hen og øve sig på noget, man gerne vil være god til. Vi er primært frivilligt drevet.”
”Som forening og udgivere ser vi mange fordele ved at indgå et samarbejde med Radio Loud, ligesom vi blandt mange andre samarbejder med Det Danske Filminstitut og Roskilde Festivalen. I denne sammenhæng fik vi præsenteret en opgave og en økonomisk ramme, som vi vurderer at kunne løfte, så det gavner foreningen Sein og de over 100 frivillige, der er med til at få Sein til at leve.”
Hvad får du selv i løn, Daniel?
Journalisten har derudover stillet Daniel Saroori en række opfølgende spørgsmål på mail og bedt om et telefonisk interview. Vi har spurgt om følgende:
Hvad får værterne i løn?
Hvordan er tre timers radio hver nat ikke reelt arbejde, som værterne bør lønnes for?
Hvor mange penge får Sein for samarbejdet med Loud?
Går pengene til foreningen eller til værterne og i hvilket forhold?
Du skriver, SEIN primært er drevet af frivillige kræfter – får du selv løn? Og er den løn i så fald en reel løn eller en symbolsk løn?
Sender I ikke med denne symbolske aflønning et signal til unge mennesker om, at deres arbejdskraft ikke er noget værd?
Det har ikke været muligt at få et svar inden deadline.
Loud: Det er ikke veletablerede og erfarne værter
Direktør for Loud Ann Lykke Davidsen er heller ikke stillet op til interview. Hun skriver på mail som svar på kritikken fra Ayse Dudu Tepe:
”Det har aldrig været meningen, at det skulle være veletablerede erfarne værter, der sad på natten. Vi har hele tiden haft en klar holdning til, hvilken energi programmerne skal have, og hvad det skal give lytterne, og det har vi selvfølgelig talt med Sein om,” skriver hun og tilføjer, at det også er Louds opgave at være en ”talentskole”.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tak for dit spørgsmål. Vi har faktisk to gange skrevet om Radio4's betaling på talentlab.
Den første her, hvor talentlab bliver kritiseret, og de forsvarer:
https://journalisten.dk/radio4-vil-sende-talentpodcast-hver-aften-uden-at-betale-for-det/
Og den anden gang her, hvor vi spørger tillidsrepræsentanten, hvad de synes om, at der bliver leveret indhold, som der ikke bliver betalt for på Radio4:
https://journalisten.dk/gratis-talentpodcast-paa-radio4-tillidsrepraesentant-ser-ikke-problem/
Med venlig hilsen
Ole Obitsø
Flere