Gratis talentpodcast på Radio4: Tillidsrepræsentant ser ikke problem

Det er ikke et problem, at Radio4 sender podcasts uden at betale for det, så længe radioen blandt andet sørger for at give sparring og ikke bestiller programmerne, siger tillidsrepræsentant Jais Nørgaard

”Jeg har fra starten været skeptisk omkring det, og nu er jeg splittet.”

Sådan siger tillidsrepræsentant på Radio4 Jais Nørgaard om, at Radio4 hver aften sender to timers ulønnet podcast, det såkaldte TalentLab.

Til gengæld får podcasterne redaktionel sparring og mulighed for at udkomme på en landsdækkende radiokanal, skriver Radio4 på sin hjemmeside.

Journalisten har tidligere talt med journalist Nalle Kirkvåg, som blev tilbudt at få sin podcast med i TalentLab, men afslog, da han fandt ud af, at der ikke ville være nogen betaling.

”Jeg er rigtig, rigtig træt af aktører i markedet, der synes, at andre skal arbejde gratis. Jeg kan ikke betale husleje med omtale,” sagde han dengang.

Og tillidsrepræsentant på Radio4 Jais Nørgaard forstår godt problematikken.

”På den ene side synes jeg, man skal have betaling for den journalistik, man laver. Men podcasterne i TalentLab er amatører. På den anden side synes jeg, der kan være et element af public service i at udvikle talent. Det, jeg holder øje med, er, hvad man får ud af det ud over omtalen,” siger han.

Kan være public service at sparre

Han fortæller, at han har været i kontakt med Radio4s ledelse om Radio4s brug af gratis podcast, efter at Journalisten kontaktede ham for en kommentar mandag.

”Jeg har sagt til ledelsen, at jeg er opmærksom på, at man får undervisning og udvikling for at være med,” siger han.

På nuværende tidspunkt ved han dog ikke, hvor meget sparring og talentudvikling, podcasterne får, ligesom han fortæller, at det ikke er alle podcasterne, der er interesserede i sparring.

”Nogle podcastere er kun interesseret i ”udstillingsvinduet” og ikke så meget i sparring. De vil så kun få sparring i det omfang, de beder om det,” skriver han efterfølgende i en mail.

Du siger, at der godt kan være noget public service i at udvikle talent. Men burde man ikke få løn, mens det talent udvikles?

”Det kommer jo an på … Som jeg har forstået det, er der ikke noget krav om leverancer. I det øjeblik, vi begynder at kræve så og så mange afsnit og blande os i vinkel og indhold, så skal folk have løn. Sådan som jeg har fået det forklaret, er der ikke noget modkrav, så hvis du ikke laver noget, bliver du ikke fyret,” siger han.

Podcasterne bliver altså ikke droppet fra programmet, hvis de udkommer mindre, eller hvis kvaliteten af deres indhold daler, fortæller Jais Nørgaard. For at Radio4 ville droppe en podcaster fra TalentLab, ville det kræve, at podcasteren havde en hemmelig sponsoraftale eller foretog sig noget ulovligt i podcasten.

Er arbejdet ikke værdifuldt nok til løn?

Han fortæller, at hvis de podcastere, som har deres podcast med i TalentLab, håber på en dag at kunne leve af deres podcast, så er det det, den redaktionelle sparring vil gå på.

Men hvis podcasternes arbejde er værdifuldt nok til at blive sendt på Radio4, burde de så ikke aflønnes i løn og ikke bare i sparring?

”Jo, hvis det er et reelt program, de leverer, som har sit eget slot i sendeplanen. Lige nu er TalentLab jo en kavalkade af alt, hvad folk går og sysler med på hobbyplan. Det, jeg som tillidsmand er opmærksom på, er bestillingsdelen,” siger han.

Bliver du som tillidsrepræsentant bekymret i forhold til dine andre kolleger over, at ikke-ansatte og ikke-betalte podcastere fylder to timer ud hver dag på radioen?

”Nej, ikke når det fungerer på den måde, som det gør lige nu. Vi er forpligtet i forhold til sendeplanen til at lave TalentLab. Det er ikke, fordi det erstatter andre programmer, der kunne blive sendt i stedet for. Derfor er jeg ikke bekymret for, hvad det erstatter,” siger han.

Hvornår får man nok sparring?

”Det skal jeg jo til at finde ud af. Lige nu ved jeg simpelthen ikke, hvor langt man er med det. Det er svært at sige, hvornår nok er nok, for det er svært at måle.”

Men er det meningen, at alle podcastere skal have redaktionel sparring?

”Det er min opfattelse, ja, og det er også min opfattelse, at de alle har fået det.”

 

3 Kommentarer

Nalle Kirkvåg
19. DECEMBER 2019
Ja tak, er enig med Henrik Lind Jørgensen: følg venligst op på, hvad der reelt er givet af sparring, så det ikke som så ofte bliver ved snakken. Og den bedste måde at gøre det på, er jo ved at snakke med en række af dem, der gratis leverer indhold til denne medielicens-finansierede public service radiokanal.
Jens Gammelgaard
19. DECEMBER 2019
Så ‘amatører’ må godt lave journalistisk arbejde gratis? Det princip kunne måske bredes ud til murere eller læger eller lastbilchauffører?
Henrik Lind Jørgensen
19. DECEMBER 2019
Nogle af de podcasts, som jeg har hørt i TalentLab, har været rigtigt interessante. Især et par, der fortæller om faldskærmsudspring. De er da bare sprunget ud i det. Kunne være interessant, hvis Journalisten satte spot på nogle af amatør-leverandørerne. Hvad får de ud af det? Hvad driver dem? Hvad drømmer de om? Og er det egentlig skidt eller kanel bedømt ud fra kvalitets-kriterier.

Læs også

Radio4 vil sende talentpodcast hver aften - uden at betale for det

Radio4 vil sende talentpodcast hver aften – uden at betale for det

29. OKTOBER 2019
1. november har Radio4 premiere. ”Vi har haft meget kort tidsfrist,

Om få dage går Radio4 i luften – tag med ind i kanalens opstart

29. OKTOBER 2019
Tine Toft forlader Radio24syv og går til Radio 4: ”Selvfølgelig er det et sats”

Tine Toft forlader Radio24syv og går til Radio 4: ”Selvfølgelig er det et sats”

02. AUGUST 2019