
Anne-Marie Dohm, Radio4’s direktør og chefredaktør. Foto: Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix
Vil du gerne på landsdækkende radio?
Sådan skriver Radio4 på siden for det daglige program TalentLab.
Programmet er et af mange, der skal sendes på Radio4 fra den 1. november på den FM-frekvens, der hidtil har rummet Radio24syv. Programmet skal fylde to timer i Radio4’s flade hver aften.
Men.
”Der er ikke betaling for at være del af TalentLab. Til gengæld får du chancen for at udkomme på en landsdækkende radiokanal og få sparring og viden, så du kan udvikle dit radiotalent,” står der på hjemmesiden.
Det vækker skarp kritik fra journalist Nalle Kirkvåg, der er blevet tilbudt at være en del af Radio4’s TalentLab.
”Jeg er rigtig, rigtig træt af aktører i markedet, der synes, at andre skal arbejde gratis. Jeg kan ikke betale husleje med omtale. Det her er en licensfinansieret public service-kanal. Det hører ikke nogen steder hjemme,” siger han.
Blev smigret og glad
Nalle Kirkvåg arbejder som ekstern lektor på Roskilde Universitet, og så er han vært og redaktør på podcasten Naturligvis. En podcast med fokus på blandt andet naturvidenskab og teknologi, som Radio4 gerne ville have med i TalentLab.
”Jeg skulle have spurgt ham, der ringede fra Radio4, om han arbejdede gratis,” siger Nalle Kirkvåg om den telefonsamtale, han for et par uger siden havde med en medarbejder fra den nye radio.
Den første gang, han blev kontaktet af Radio4 over mail, blev han både smigret og glad.
”Det lød da spændende at skulle være en del af et program på Radio4, hvor vores podcast var valgt blandt mange. Men i baghovedet var der noget, der skurrede.”
En principiel sag
De første fire afsnit af podcasten har Nalle Kirkvåg og hans kollega fået støtte til at producere fra en udviklingspulje på Roskilde Universitet, og podcasten produceres i samarbejde med RU Radio; Roskilde Universitets studenterradio. Men det meste af podcasten er produceret med interessetimer, forklarer Nalle Kirkvåg.
Når podcasten er noget, du har lavet i forvejen og har fået noget betaling for, er det så ikke okay?
”En ting er interessetimer, jeg vælger at bruge, og at vores podcast produceres i samarbejde med en frivillig studenterradio. Men at en public service-institution henvender sig og ønsker, at jeg skal levere gratis indhold, har jeg det svært med.”
Kan det give mening, at det er uden betaling, når du får talentudvikling?
”Nej, det her gør andre brancher som reklamebranchen og filmbranchen, men de er ikke licensfinansieret. Det er der, det bliver principielt.”
Direktør mener ikke, at det er et problem
Anne-Marie Dohm, direktør for Radio4, mener ikke, der er noget principielt forkert i at bringe podcast uden betaling på TalentLab, fordi idéen er, at det skal være indhold lavet på hobby-niveau og dermed ikke er noget, Radio4 har været ude og bestille.
Hvorfor bliver man ikke betalt for, at I bringer de podcasts?
”TalentLab er ikke tænkt som et bånd, hvor vi har bestilt indhold. Vi stiller en platform til rådighed, så hvis man går rundt hjemme og sysler med noget på hobby-niveau, kan man få det testet af, ligesom hvis man stiller en mikrofon til rådighed for komikere og laver Open Mic.”
I er en licens-finansieret public service-kanal. Har I ikke en forpligtigelse til at betale folk for deres arbejde?
”Det har ikke noget at gøre med, hvordan vi er finansieret. Uanset om man er public service-kanal eller privat, og man går ud og bestiller konkrete programmer, enten fra freelancere eller ansatte, er man forpligtet til at lønne efter de regler, der er,” siger hun og tilføjer:
”Det her er en åben platform, hvor vi tilbyder, at man kan lære at lave rigtig radio, hvis man har interesse og talent, ved at give sparring, så man kan arbejde med sit indhold. Vi ejer det ikke, det er egentlig bare en mulighed for at få et vindue ud og et publikum. Det er ikke professionel radio, der er bestilt af os, det er det, der er det vigtige.”
Det er ikke programmet, Radio4 bestiller
Ifølge Anne-Marie Dohm er TalentLab en mulighed for, at amatører kan få deres podcast ud på FM-båndet.
”Vi beder ikke folk lave noget bestemt. Det skal være det, de i forvejen laver, så de har løn eller SU ved siden af. Det skal ikke være deres beskæftigelse,” siger hun.
Vi har talt med en af dem, I har spurgt, som har sagt nej, fordi han synes, det er principielt forkert, at man ikke skal betales for det, man laver? Hvad har du at sige til det?
”Det synes jeg også, det ville være, hvis vi bestilte indholdet. Det her er frivilligt, og vi skal ikke bestemme indholdet.”
Er I ikke med til at underminere den branche, I selv er i? Man kan jo ikke betale husleje med muligheden for at udkomme.
”Det er ikke det, der er meningen med det her. Hvis man laver podcast for at betale husleje som professionel, skal man selvfølgelig have betaling for det. I hele sendefladen lønner vi folk efter alle kunstens regler, og så er der det her hul i sendeplanen, hvor det er frivilligt at medvirke, for at få en mulighed for at udvikle sit talent,” siger hun.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Held og lykke herfra
At omtale er nok betaling, er jo en udbredt opfattelse blandt fastansatte, der skal hyre kreative freelancere. Dem der ikke vil betale, har jo også til sinds at blive direkte fornærmede, når man siger, at man ikke arbejder gratis.
I kunne også have spurgt, om de medarbejdere der skal assistere når talent-programmet skal sendes, også arbejder gratis - eller om de får en omtale i programmet.
Dohm forventer vel heller ikke, at hun kan få møbler, rengøring og håndværkerhjælp til sit nye kontor uden at betale - eller vil de også bare blive nævnt i radioen?