
Jesper Petersen, medieordfører i Socialdemokratiet, har udbedt sig en redegørelse fra Loud om lønforholdene. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet vil have svar på, hvordan det kan være, at unge natradioværter på Loud skal have 1.500 kroner om måneden.
Det har partiets medieordfører, Jesper Petersen, skrevet i et brev til Louds direktør, Ann Lykke Davidsen.
”Som socialdemokrat er jeg optaget af, at vi har ordentlige løn- og arbejdsvilkår på vores arbejdsmarked. Det bekymrer mig derfor, når jeg kan læse, at ”natværter i alderen 15-25 år kommer til at få 1.500 kroner om måneden for deres arbejde”, og at der er tale om en ”symbolsk løn”.”
Skarp kritik
Journalisten har de seneste dage skrevet om, hvordan aflønningen af værterne har fået skarp kritik fra Ayse Dudu Tepe, der er tidligere natradiovært på Radio24syv. Hun siger, at de unge bliver ”fucket i røven af de voksne”, når de ikke får mere i løn.
Formand for DJ Tine Johansen kritiserer aflønningerne på Loud for at være løntrykkeri.
Til Journalisten har Ann Lykke Davidsen forsvaret lønnen med, at der ikke er tale om journalistisk arbejde, og at de unge værter fra Sein bliver en del af et radiolaboratorium, hvor de kan udvikle deres talent. Det samme gør Sein.
Ann Lykke Davidsen fortæller ligeledes, at Loud har betalt Sein 725.000 kroner i et år for at udfylde 17 timer i radiofladen hver uge.
Beder om redegørelse
Til Loud skriver Jesper Petersen fra Socialdemokratiet, at han forventer en redegørelse fra Loud om lønforholdene.
”Jeg antager selvfølgelig, at I hos LOUD er optaget af, at jeres ansatte arbejder under ordentlige vilkår til en ordentlig løn. Ligesom jeg forestiller mig, at det er årsagen til, at I har indgået en overenskomst med Dansk Journalistforbund,” skriver han og forstætter:
”Jeg vil derfor gerne bede jer om at redegøre for, hvad der generelt er op og ned i denne sag – herunder selvfølgelig natværternes lønforhold og arbejdsvilkår.”
Timeløn omkring 150 kroner
Til Journalisten siger Ann Lykke Davidsen, at hun i dag har svaret på Jesper Petersens spørgsmål.
”Jeg har lavet en redegørelse til ham. I bund og grund mener jeg, at de lige nu agerer på et uoplyst grundlag,” siger Louds direktør.
”Vi har lavet en aftale med Sein, som er lykkelig for at få et samarbejde med os. Men den aftale har ikke været helt på plads. Det er den først kommet nu,” siger hun.
Hun oplyser, at det bliver planen endeligt, at mellem 12 og 15 værter på Sein skal arbejde 8-12 timer om måneden. Det, mener hun, giver dem i sidste ende en ordentlig timeløn.
”I snit bliver det 10 timer til 1.500 kroner,” siger hun.
Det synes du ikke er en problematisk løn?
”Overhovedet ikke. Det er en fin løn til ufaglærte unge,” siger hun.
Du synes ikke, I skulle give dem en timeløn, der svarer til jeres overenskomst med DJ (skalalønnen starter her fra lige knap 20.000 kroner i måneden for et fuldtidsjob, red.)?
”Vi taler ikke om uddannede journalister her. Det er unge mennesker, der er en del af en forening, hvor de arbejder frivilligt. Det blander jeg mig ikke i. Men i forhold til dette projekt mener jeg, at det er rigtigt fint,” siger hun og påpeger, at fællesoverenskomsten på laveste løntrin ville give en timeløn under 150 kroner.
For hurtigt ude
Ann Lykke Davidsen mener, at aftalen med Sein måske er blevet meldt for hurtigt ud.
”Vi har sagt til dem, at 8-10 værter nok ikke er nok til det, de skal fylde. Derfor har vi lavet den konkrete aftale mellem dem om cirka 15 værter. Og så får de meget mere opmærksomhed i form af sparring med redaktøren for eksterne producenter på Loud og med efterkritik på Sein,” siger hun og tilføjer:
”Og så skal vi i alt det her huske på, at Sein er en forening. De er ikke vant til at regne i timelønninger. Derfor siger deres projektleder også, at det bare er unge studerende – men vi skal stadig være ordentlige,” siger hun.
Jesper Petersen har efterfølgende fredag den 24. januar udtalt sig til Journalisten. Her fastholder han, efter at have været i dialog med Loud og Dansk Journalistforbund, sin bekymring over forholdene på Loud.
”Jeg godt være bekymret for, om lønforholdene er OK, og om hvorvidt de unge mennesker fra Sein bliver klædt ordentligt på til at løfte det ansvar, det er at være natradiovært,” siger han.
Journalisten har ligeledes skrevet til kulturminister Joy Mogensen for et interview. Ifølge en pressemedarbejder i Kulturministeriet havde hun ikke tid i dag.
Opdateret den 24/10 klokken 12.37: Kommentar tilføjet fra Jesper Petersen, medieordfører i Socialdemokratiet.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Et rengøringsfirma, der har skambudt sig til arbejdet på en skole eller hjemmeplejen, kan jo heller ikke slippe af sted med et kreativt lønsystem, men skal betale OK-takst uanset hvad.
Og så tager leverandøren SEIN de sidste omkring 50.000 for at stå for efterkritik.
Det er en meget, meget dyr natradio-produktion.