DJ i skarp kritik af lav løn til unge natværter: Slår bunden ud af vores arbejdsmarked

Tine Johansen, formand for DJ, finder aflønningen af unge natværter på Radio Loud problematisk. ”Når de kalder det en symbolsk løn, så har de ret. Jeg vil sige, at den endda er meget symbolsk.” DJ vil gå i dialog med Loud om lønningerne

”Det slår bunden ud af vores arbejdsmarked, hvis man på denne måde leverer stof uden at få betaling for det.”

Sådan siger Tine Johansen, formand for DJ, efter at Journalisten har beskrevet, hvordan natværter i alderen 15-25 år for den nye radiokanal Loud kommer til at få 1.500 kroner om måneden for deres arbejde.

”Det helt grundlæggende problem er, at det er meget bekymrende, hvis man skal gøre sig fortjent til at få en fod indenfor i branchen ved at tilbyde sig selv som gratis arbejdskraft,” siger formanden.

”Fucket i røven”

Ann Lykke Davidsen, direktør på Loud, fortæller Journalisten, at Loud har betalt Sein 725.000 kroner for, at Sein skal producere 17 timers radio om ugen i et år til radioen.

Sein forsvarer over for Journalisten aflønningen med, at de er en frivillig organisation, og at de unge får en unik mulighed for at lære noget.

Den symbolske løn har fået skarp kritik af tidligere natradiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe, der mener, at de unge bliver udnyttet som billig arbejdskraft.

Ann Lykke Davidsen fra Loud mener ikke, der er tale om, at de unge fra Loud skal levere journalistisk arbejde.

”Du skal ikke betragte det som løn, men et honorar. Det er en mulighed for at udvikle sit talent og for at være på, og derudover får man sparring fra Sein og fra os, det er en del af vores aftale.”

Tine Johansen siger med slet skjult ironi, at hun godt kan forstå, at Sein kalder lønningen for ”symbolsk”.

Synes du, de unge natværter på Loud skulle have mere i løn?

”Jeg vil sige det sådan her: Når de kalder det en symbolsk løn, så har de ret. Jeg vil sige, at den endda er meget symbolsk. Og det lyder helt skævt i forhold til, hvad de skal levere,” siger Tine Johansen.

Vil gå i dialog med Sein og Loud

Dansk Journalistforbund har indgået en overenskomst med Loud.

Loud har meldt sig ind i Danske Mediearbejdsgivere, og dermed er de blevet omfattet af fællesoverenskomsten.

Ifølge Tine Johansen er det meget vigtigt for DJ, at Loud lever op til den.

”De har fortalt os, at de går meget op i, at folk skal være ansat på ordentlige vilkår. Det er jeg rigtig glad for. Sådan bør det være,” siger hun.

”De har vundet et udbud i en konkurrencesituation og har fået offentlige midler, så selvfølgelig skal der være ordentlige forhold. Jeg har stor tiltro til, at de ikke har i sinde at omgå overenskomsten.”

Er det ikke netop det, de gør her?

”De har indgået en aftale med en underleverandør, der her er Sein. Og jeg bliver nødt til at vide mere om, hvad vilkårene er på Sein, før jeg kan gå ind i det. Men vi vil selvfølgelig snakke med både Sein og Loud om det.”

Hvad vil I tale med dem om?

”Indtil videre har vi set et jobopslag, som giver al mulig grund til stor bekymring for, hvordan redaktionelt arbejde værdisættes. Hidtil har vi haft en god dialog med Loud om vilkårene, når de går i luften, og den vil vi fortsætte.”

Men vil I gøre andet?

”Det kommer an på, hvor den snak bærer os hen.”

Mener du, det bør være et krav i lovgivningen, at underleverandører for offentligt finansierede medier også skal have en ordentlig løn?

”Selvfølgelig. Der bør være et kædeansvar. Og det er der ikke på vores område. Det ser vi meget gerne, og det er også noget, vi har foreslået, der skal stilles krav om i medieforhandlingerne,” siger Tine Johansen.

2 Kommentarer

Irene Nørgaard
17. JANUAR 2020
Jeg ser frem til, at DJ forfølger denne sag. I samme ombæring kan I kikke på de mange tillæg i landsaviserne, hvor freelancere for den samme sulteløn - 1.500 kroner - leverer flere dages arbejde med henvisning til, at "det jo ser godt ud på CV'et". Hvorfor tillader vi det, hvis LOUD og SEIN skal holdes i ørerne?
Niels Riis Ebbesen
16. JANUAR 2020
Har journalisterne tænkt over, at de i mange år aktivt har medvirket til, at medierne har skaffet sig billige eller gratis nyhedsbilleder fra læserne, og at de dermed aktivt har undergravet pressefotografernes muligheder for at ha’ et eksistensgrundlag.


Derfor er det egenligt lidt spøjst at opleve, hvordan det blandt journalister kan skabe den helt store opstandelse, at et elektronisk medie tiltusker sig noget journalistisk arbejde gratis, eller til en pris som ligger meget langt under den normale pris for journalistisk arbejde.

Læs også

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

13. JANUAR 2020
<span class=Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejdede 2">

Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejde

16. JANUAR 2020
<span class=Ungdomsmedie frustreret over Louds millionstøtte: Endnu et medie af voksne lavet til unge">

Q&A: Her er den ”symbolske løn” for natradioværter på Loud

14. JANUAR 2020
Øjvind Hesselager stopper som ansvarshavende redaktør på Journalisten

Tidligere Journalisten-redaktør forsvarer ”symbolsk løn” til unge – arbejdede selv gratis i fem år

15. JANUAR 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right