Efter kritik: Her er aftalen, hvor Loud vil have flere værter og bedre løn

150 kroner. Det skal være timelønnen for unge natværter på Loud. Det fremgår af en ny aftale mellem Loud og ungdomsmediet Sein. Aftalen er indgået efter hård kritik

De unge natradioværter mellem 15 og 25 år på Loud skal have en timeløn på cirka 150 kroner.

Det slår direktør for Loud Ann Lykke Davidsen fast efter heftig kritik og debat om aflønningen af de unge natværter.

Ifølge Ann Lykke Davidsen er den endelige aftale med ungdomsmediet Sein først kommet på plads fredag. I forhandlingerne har Loud bedt ungdomsmediet Sein, der er hyret til at lave 17 timers radio hver uge for Loud, om at skrue op for antallet af unge værter, der så hver især skal arbejde mindre.

”Vi har lavet en aftale med Sein, som er lykkelige for at få et samarbejde med os. Men den aftale har ikke været helt på plads. Det er den først kommet nu,” siger hun.

Loud har sendt aftalen med Sein til Journalisten. Her fremgår det, at der skal ansættes mellem 12 og 15 værter i modsætning til i første omgang 8-10. I aftalen står der:

”En vært/Talent har 8-12 timer om måneden (snit 10 timer) det betyder en timeløn på 150 kroner.”

Ann Lykke Davidsen siger, at Loud har bedt Sein om at skrue op for antallet af værter.

”Vi har sagt til dem, at 8-10 værter nok ikke er nok til det, de skal fylde. Derfor har vi lavet den konkrete aftale mellem dem om cirka 15 værter,” siger Ann Lykke Davidsen.

Forsvarer lønnen

Den samlede løn om måneden vil stadig være 1.500 kroner per natradiovært.

”De skal så i snit levere 10 timer for 1.500 kroner.”

Det synes du ikke er en problematisk løn?

”Overhovedet ikke. Det er en fin løn til ufaglærte unge,” siger hun.

Du synes ikke, I skulle give dem en timeløn, der svarer til jeres overenskomst med DJ (skalalønnen starter her fra lige knap 20.000 kroner i måneden for et fuldtidsjob, red.)?

”Vi taler ikke om uddannede journalister her. Det er unge mennesker, der er en del af en forening, hvor de arbejder frivilligt. Det blander jeg mig ikke i. Men i forhold til dette projekt mener jeg, at det er rigtigt fint,” siger hun og påpeger, at fællesoverenskomsten på laveste løntrin ville give en timeløn under 150 kroner.

Ikke vant til timelønninger

Ann Lykke Davidsen erkender også, at det måske gik for stærkt, da Sein i første omgang meldte ud, at de ledte efter 8-10 natradioværter til en symbolsk løn på 1.500 kroner.

”Sein er en forening. De er ikke vant til at regne i timelønninger. Derfor siger deres projektleder også, at det bare er unge studerende – men vi skal stadig være ordentlige,” siger hun.

Loud har fremskyndet arbejdet med at få en aftale på plads med Sein, efter at Journalisten i sidste uge kunne skrive, at natradioværterne på radio Loud skulle have en symbolsk løn på 1.500 kroner per måned for deres arbejde, som ville bestå af nogle få vagter. Loud har nu klargjort, at de forventer, der er cirka 10 timers arbejde per måned for en vært.

Den oplysning har blandt andet fået skarp kritik af DJ-formand Tine Johansen og tidligere natradiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe.

Digtoplæsninger er ikke journalistik

Ann Lykke Davidsen har tidligere forsvaret lønnen på 1.500 kroner med, at der var tale om et talentlaboratorium, og at der ikke var tale om journalistisk arbejde.

Det fastholder hun.

”Vi har hele tiden gerne villet have folk til at forstå, at vi har et samarbejde med en forening i et ønske om at hjælpe talentet på vej. Vi vil give ufaglærte unge en mulighed for at udfolde deres talent,” siger hun og tilføjer:

”Sein er ikke et traditionelt medie. Det er en forening, hvor medlemmerne kan give deres takes på livet. Det kan ikke sammenlignes med journalistisk arbejde.”

De skal sende i radioen, inddrage lytterne og levere indhold. Hvordan er det ikke journalistisk arbejde?

”I min butik er journalistisk arbejde at oplyse borgerne og give dem mulighed for at agere i vores samfund. Ligesom det er en stor opgave at holde øje med magthaverne. Hvis en af de unge ønsker at læse sine egne digte op, er det så journalistisk arbejde? Det synes jeg ikke, det er,” siger hun.

Sådan bliver pengene fordelt

Aftalen mellem Sein og Loud indeholder derudover en række punkter, der handler om talentudvikling og sparring for de unge natradioværter.

Herunder skal alle unge værter have oplæring i at sende på Loud, de vil få redaktionel sparring med Louds kommende redaktør for eksterne produktioner, og de vil alle få efterkritik og sparring med redaktører fra Sein.

”Vi giver dem mulighed for at udtrykke deres drømme, tanker og følelser på en måde, vi gerne vil give rum til på Loud. Man får også journalistisk bearbejdede historier på Loud, men ikke nødvendigvis på vores talentflade.”

Ann Lykke Davidsen fortæller desuden, at Loud har hyret en journalist til at udforme et konkret uddannelsesforløb til de unge værter.

Loud betaler i alt Sein 725.000 kroner over 12 måneder fra den 1. april for at sende de 17 timer om ugen.

Men hvordan de penge har skullet bruges hos Sein har været uklart. I aftalen mellem Sein og Loud fremgår følgende regnestykke for, hvordan pengene skal fordeles:

Unge stemmer / værter / talenter 15 stk: 270.000

Redaktionelt ansvar: 225.000

Projektledelse: 180.000

Produktionsomkostninger / rejser / etc. 50.000

Det fremgår, at de unge i alt skal arbejde 1.440 timer i løbet af et år og have 676 sendetimer.

Præciseret den 20/01 klokken 13.25: Journalisten havde i første omgang skrevet, at de unge natværter får “en symbolsk løn på 1.500 kroner for en måneds arbejde”. Det er præciseret til, at de unge værter får 1.500 kroner om måneden for cirka 10 timers arbejde ifølge Loud.

2 Kommentarer

Michael Kjærgård
21. JANUAR 2020
Jeg minder lige om at fx Jørn Hjorting i sin tid typisk sad og udviste empati, stillede de rigtige spørgsmål og lavede gode interviews. Lyder det som journalistik? Svaret er nok ikke helt så entydigt, det tog i hvert fald mange mange år før DJ fandt ham værdig til optagelse
Per Lysholt
20. JANUAR 2020
Hej Ann Lykke Davidsen. Jeg undrer mig lidt over, at du siger, at der ikke er tale om journalistisk arbejde.

I jeres ansøgning har I på Loud beskrevet et natteprogram, hvor lytterne skal tages i hånden. Værten skal være der for lytterne, når der sker noget i deres liv.

Hvis det ikke er journalistisk arbejde, hvad er det så? En vært, der skal udvise empati, stille de rigtige spørgsmål, lave gode interviews. For mig lyder det som journalistik.

Men det er måske meningen, at Seins værter bare skal føre en monolog? Eller hvad er det, der gør, at det ikke er journalistisk arbejde?

Ser frem til dit svar.

Læs også

<span class=Socialdemokratiet i brev til Loud: Lav løn til unge værter bekymrer os">

Socialdemokratiet i brev til Loud: Lav løn til unge værter bekymrer os

17. JANUAR 2020
Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

13. JANUAR 2020
<span class=Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejdede 2">

Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejde

16. JANUAR 2020
<span class=Ungdomsmedie frustreret over Louds millionstøtte: Endnu et medie af voksne lavet til unge">

Q&A: Her er den ”symbolske løn” for natradioværter på Loud

14. JANUAR 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right