Chefen for TV2 Net, Gregers Wedell-Wedellsborg, er en pæn og rar mand. Det hører vi i det mindste. Alligevel sendte vi en paparazzi ud for at ligge på lur ved hans nydelige villa i Gentofte. Det viser sig, at Danmarks nye gossip-konge lader sin bil køre i tomgang i 18 minutter, når han ikke gider skrabe ruderne for sne. Billederne kan du se i dette nummer af Journalisten.
En plat gimmick? Ja helt bestemt, men også en gimmick med en pointe.
Pæne danske medier – sågar den statsejede public service-kanal TV 2 – bringer mere og mere sladder-journalistik. Man viger ikke tilbage for at bringe anonym sladder og paparazzibilleder. Ofte under betegnelsen 'gossip', måske fordi det lyder mere rent og pænt.
Britney på båren, snapshots af Hollywood-stjerner med deres børn og Heath Ledgers kiste.
Havde det så bare været ordentlig sladder lavet af fagfolk på Se og Hør eller Ekstra Bladet. Rigtigt journalistisk arbejde i form af selvstændigt researchede sladderhistorier, hvor man i det mindste har mod og mandshjerte til at ringe de danske kendisser op. Men når det gælder gossip, har et statsligt selskab sat de presseetiske regler og ophavsretten ud af kraft.
Man må gerne citere anonyme tredjehåndskilder for, at Orlando Bloom lugter, og man behøver ikke altid kreditere dem, man stjæler fra. En tyv og en internetforbindelse er alt, hvad der behøves for at komme i gang.
For de pæne medier ’citerer’ jo bare historierne, ofte uden at angive den oprindelige kilde. Normalt kalder vi den slags tyveri, og den værste tyv er såmænd et statsejet selskab ved navn TV 2. Ved en optælling, som Journalisten lavede til dette nummer, viste det sig, at TV2 VIP Gossip på nettet har hugget 61 ud af 100 historier uden at kreditere den originale kilde.
Nassemedierne gider ikke lave arbejdet ordentligt, men vil gerne have trafikken.
For eksempel havde tre af Politiken.dks 10 mest læste historier sidste år sit udspring i Se og Hør.
Herregud, det er bare danske kendisser eller Hollywood-stjerner, som selv lever af mediernes opmærksomhed.
Herregud, det er bare på nettet.
Herregud, det er bare et frikvarter midt i alt det seriøse.
Jeg har prøvet, men jeg kan ikke falde ned fra kontorstolen af forargelse over, at de fine medier gerne vil have de klik, som gossip helt åbenlyst giver. Men jeg må give chefredaktør Henrik Qvortrup ret i, at man gør det talentløst, amatøragtigt og med en udtalt dobbeltmoral.
Og jeg spørger mig selv, om man rundt omkring i redaktørlokalerne har tænkt sig om og passer på sit varemærke. Argumentet om, at det bare er en adskilt sektion på nettet, holder ikke, efterhånden som nettet bliver den vigtigste platform. Det er her, fremtidens standarder for presseetik bliver knæsat.
Kan de pæne mediehuse holde til det, at deres mest læste historier er lavet så ringe og uden respekt for de mest basale regler? Vil man tage os alvorligt, når vi i andre sammenhænge argumenterer for momsfritagelse, pressefrihed, udvidet aktindsigt og mediernes uvurderlige rolle i samfundet?
Tro det eller ej, men vi fik kvababbelser over at bringe de paparazzibilleder af Gregers Wedell-Wedellsborg, hvor hans barn er med. For Gregers’ barn er jo et menneske. Tilsyneladende i modsætning til Brad Pitts børn. På TV2 VIP Gossip holder man sig ikke tilbage for at bringe paparazzibilleder af stjernernes børn, uanset hvor meget forældrene protesterer.
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg forstår ikke helt Rikke Dams kritik. Se på billederne i galleriet. Vi har da netop valgt et billede, hvor man kun kan se en hue og ingen ansigtstræk. Og så er det i øvrigt, såvidt jeg har forstået, ikke Gregers barn, men det barn han samler op på turen. Vi valgte udtrykkeligt ikke at vise et genkendeligt billede af Gregers eller andres børn. Netop fordi pointen er forståelig uden.
mvh
Jakob Elkjær, redaktør
Journalisten har illustreret en god pointe og den pågældende sladderkonge har godt af at mærke sin egen medicin. Og Rikke, det er altså ikke rigtigt, at sladderpressen herhjemme holder sig for god til at gå efter kendtes børn. Selv det pæne BilledBladet måtte jeg ringe og skælde ud, da de havde en kæmpeoverskrift baseret på en udtalelse fra min 12-årige søn. Uden at præsentere sig, havde en journalist spurgt ham, hvordan han havde det med, at hans mor var stemt ud af vild med dans. For ikke at lyde negativ sagde han, at det var han da ok glad for. Hvorefter historien lød noget i retning af, at end ikke han bakkede op om sin mor. Han var mildest talt chokeret! Det var en svipser for Billedbladet, der jo ellers er den pæne pige i klassen, men det illustrerer måske meget godt, at der ER sket et skred, når selv pæne piger glemmer etikken. Her og Nu har gjort noget lignende.
Hensynsfuldhed er ikke det første, man tænker på, når en overskrift på forsiden af Se og Hør er med til at skubbe et kriseramt ægteskab længere ud over kanten eller når en hvilken som helst anonym kilde kan afsløre intime detaljer til alvorlig skade for andre menneskers liv. Ja, folket vil have underholdning, jo vildere jo bedre, men det er usselt og man bør skamme sig, når man sladrer på andres bekostning - både i nære sammenhænge og blandt journalister.
Du har helt ret - svært at forestille sig "lilleprinsen" sløret, både fordi dåben vel kan ses som officiel begivenhed, hvor jeg går ud fra, at tv etc. var inviteret, og fordi vi har Kongehuset, hvis medlemmer bliver født til at være offentlige personer - ikke så demokratisk igen, kan man mene. Det var absolut heller ikke for at forherlige sladderpressen og paparrazi-fotos og sige, at de opfører sig eksemplarisk, det gør de så langt fra, selvom det desværre nok også handler om udbud og efterspørgsel. At en fotograf kan få enorme summer for det rigtige billede af Britney på vej til hospitalet er jo nok, fordi der åbenbart er mange af os, der gerne vil se det billede. Fotograferne/redaktørerne etc. burde selvfølgelig alligevel have en vis etik og er også selv med til konstant at flytte grænserne. Nå, men det med det slørerede ansigt var blot for at sige, at sladderpressen - trods alt - har måder, hvorpå de - i nogen tilfælde - tager hensyn midt i deres absolut ikke hensynsfulde arbejdsmetoder. Langtfra altid, for der findes også masser af billeder af stjernernes børn. Men Journalisten kunne have valgt at tage hensyn, og det er efter min mening hensynsløst, at man bruger et billede af et barn - ganske vist taget langt fra - til at sige, "se, nu gør vi det samme som du gør - nemlig at vise billeder af Brad Pitts børn - så kan du lære det." Og bagefter fremhæver sine kvababbelser over det som lidt underlige.
Jeg ville nu gerne have set et billede med Mary og Frederik ved døbefonten, hvor lilleprinsen var sløret! :-)
Ja, selvfølgelig havde I kvababbelser over at vise Gregers Wedell-Wedellsborgs barn - forstår slet ikke formuleringen "tro det eller ej". I kunne jo sagtens have ladt være, uden at det var gået ud over den pointe, I ville have frem. Selv i store dele af den engelske sladderpresse, der ellers ikke er kendt for at skåne de kendisser, den lever af at fotografere, blandt andet sladdermagasiner som Grazia, slører man ofte et barns ansigt på paparazzi-fotos - med mindre forældrene har givet deres tilladelse til, at billedet bliver taget, er til officielle arrangementer, hvor de kan forvente fotografer, eller selv stiller op til foto. I behøver vel ikke at være værre end de medier, I kritiserer?
Flere